A ligetszépeolaj gyógyító titka

Szerző: Szimpatika
A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.

A linolsav az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha rendelkezésére állnak a megfelelő anyagok. A ligetszépéből nyert olaj a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyaghiány vagy más tényező is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint felnőtteknél a naponta bevitt kalóriamennyiség 3%-át, szoptatós anyák és gyermekek esetében 5%-át telítetlen zsírsavaknak kell kitenniük. Például olyanoknak, mint ami a ligetszépében található. A telítetlen zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak, semlegesítik a test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok keletkezését.

Felhasználásának módjai

Hidegen sajtolt magolaj vagy szirup készülhet belőle, illetve a magot élelmiszerekbe keverve fogyaszthatjuk.

Olaj: a ligetszépemagból nyert olajnak mintegy 72%-a esszenciális linolsav, 9%-a pedig gamma-linolénsav.
Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi)
Külsőleg: test- és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépeolaj rendkívül hamar beszívódik, bőrünk bársonyosan selymes és friss lesz a használata után.

Szirup: gyökeréből erősítő, roboráló, hurutoldó, köhögés elleni szirupot főzhetünk. A következő módon készítjük: 2-3 megmosott, meghámozott gyökeret 1 cm-es darabokra vágunk, és pár szem szegfűszeggel kevés vízben puhára főzünk. Fatörővel jól áttörjük, majd leszűrjük. Mézzel ízesítve, kortyonként fogyasztjuk el. Az indiánok a vaskos karógyökerét télen szárítva ették.

Élelmiszerként: magját a szezámmaghoz hasonlóan péksütemények tetejére süthetjük vagy desszertekbe keverhetjük. Levest, salátát is készíthetünk belőle.

A ligetszépe élettani és gyógyhatásai

Nőgyógyászati problémák:

Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma), a menstruáció és az endometriózis okozta kellemetlen tüneteket. A ligetszépeolajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését. Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépeolaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél. Csökkenti a mellben, a méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatokat.

Ízületi panaszok:

Egyes betegeknél a ligetszépeolaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A legjobb omega-3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú halak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzájuk).

Bőrproblémák:

Enyhíti az ekcémás tüneteket. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani. Ezért ha táplálékkiegészítő formájában juttatjuk szervezetünkbe a GLA-t, az sokat segíthet a viszketés, húzódás, hámlás enyhítésében. Sok ekcémában szenvedő beteg számolt be arról, hogy a ligetszépeolaj rendszeres szedése 3-4 hónap alatt enyhített a viszketésen, így csökkenteni tudta a szteroidos krémek alkalmazását (melyek gyakran kellemetlen mellékhatásokkal járnak).

Kiváló az akne és a rozácea kezelésére. Azáltal, hogy leoldja a szébumot (ami az aknés betegek esetében megvastagodott olajos réteget jelenti), a ligetszépeolajban található zsírsavak megakadályozzák a pórusok eltömődését. Az olajban található esszenciális zsírsavak pedig csökkentik a rozáceával járó gyulladásos tüneteket, kontrollálják a sejtek tápanyag-felhasználását, és a prosztaglandin termelése által stimulálják a vérerek összehúzódását.

Figyelem:

A ligetszépeolaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk eb­ben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem!

A ligetszépe­olaj gátolhatja a véralvadást, tehát ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát! A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, mivel a pontos diagnózis felállítása mindig a szakképzett orvos feladata!


Forrás: https://tudnodkell.info/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!