Van megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra

Szerző: Szimpatika
Az évek előrehaladtával szinte nincs is olyan ember, akinél ne jelentkeznének különböző reumatológiai fájdalmak. A legtöbben ezen belül is a térdükre panaszkodnak, ami gyakran odáig fajul, hogy az illető már csak nagy szenvedésekkel tud lábra állni. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája elárulja, hogyan lehet véget vetni a kínzó fájdalomnak.

A térdfájdalom okai

Ha valakinek fáj a térde, annak több oka is lehet: állhat a hátterében például az ízületek, illetve az azok körüli lágyrészek gyulladása, ám leggyakrabban porckopás felelős a problémáért.

Ilyenkor felborul a porcképződés és -bomlás egyensúlya, ami miatt az ízületeket borító porc először elvékonyodik, majd később eltűnik, aminek következtében a csontok végei összeérnek, miközben tovább károsítják egymást. Ez természetesen gyulladással, fájdalommal, duzzanattal jár, ami az idő folyamán akár állandósulhat is. Porckopás kialakulása leggyakrabban a térdnél, illetve a csípőnél jellemző. Kezdeti stádiumban csak nagyobb igénybevétel után jelentkezik a kellemetlen érzés, majd később terhelés alatt is, végül pedig állandósulhat, ami akár a mindennapi munkavégzést is akadályoztathatja.

A szakemberek kétféle porckopást különböztetnek meg:

Elsődleges: amikor az állapot hátterében nem találni kiváltó okot, és a természetes öregedési folyamat részének tekinthető.

Másodlagos: ehhez valamilyen korábbi sérülés, veleszületett deformitás, endokrin betegségek, gyulladások stb. vezetnek.

Azonban bármi is legyen a porckopás hátterében, kezelni mindenképp szükséges, hiszen a fájdalom akár elviselhetetlen mértékű is lehet.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalom ellen

„Sok ember szinte mozdulni sem bír a porckopás okozta fájdalomtól, ezért fontos a tünetek gyors és hatékony csillapítása. Ehhez remek megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapításhoz tartozó hialuronsavas kezelés, melynek segítségével pótolni tudjuk a már nem képződő porcanyagot, valamint ez megszüntetheti a gyulladást és véget vethet a fájdalomnak” – mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont reumatológus főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A célzott terápia lényege, hogy a hialuronsav egyfajta kenőanyagként funkcionál, aminek hatására a csontok felülete nem fog közvetlenül egymáshoz súrlódni, hanem visszaáll a mozgáskor köztük lévő könnyed csúszás.

A kezelés kúraszerűen történik – hogy kinél hány alkalom szükséges, ahhoz egyéni elbírálás szükséges. A kúra eredménye, hogy több mint fél évre javítja a térd funkcióit, illetve csillapítja vagy meg is szünteti a fájdalmat.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!