Mit jelezhet, ha már egy kis futástól kimerül?

2014. 04. 02.
Szerző: Szimpatika
Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására már rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

„Terhelés indukálta bronchokonstrukció (EIB) esetén a légutakban gyulladás és duzzanat jelentkezik sportolás alatt vagy után. A légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete miatt a légzés akadályozottá válik, a beteg emiatt kénytelen megszakítani az addig végzett mozgást, megáll, levegő után kapkod, ami gyakran köhögési rohammal is jár – sorolja a tüneteket dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. – A panaszok pár perccel a testedzés megkezdését követően jelentkeznek, de előfordulhatnak később is – ilyen esetben a beteg még percekkel a leállás után is fújtat, zihál.”

A betegség fizikai terhelésre jelentkező tünetei:

- Légszomj
- Zihálás, hangos légzés
- Köhögés
- Mellkasi szorító érzés
- Szokatlan fáradtság, a teljesítmény csökkenése

Hobbi- és élsportolót egyaránt érinthet

„Az EIB gyakori betegség, 10-ből 9 asztmásnál jelentkezik, de a nem asztmások 10 százalékánál is előfordul. Gyermekkorban a testnevelésóra alatti rossz futási teljesítmény, illetve a sportolás kerülésének hátterében is gyakran ez áll. A hobbisportolók gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a tüneteknek, mert azt gondolják, megfelelő edzettség elérésével elmúlnak majd a panaszok – mondja dr. Potecz Györgyi. – A tünetek azonban nem az egyén fizikai állapotától függenek: az EIB az élsportolókat sem kíméli, a panaszok náluk is jelentkezhetnek. Megfelelő kezelés mellett azonban az EIB nem rontja az életminőséget és nem korlátozza a betegek fizikai aktivitását.”


Hogyan kezelhető?

„Panaszok esetén először elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. A kezelés mindig egyéntől függ, illetve attól is, hogy az EIB mellé társul-e asztma, légúti allergia, vagy a betegség önmagában jelentkezik – magyarázza a Tüdőközpont orvosa. – Általánosságban elmondható, hogy léteznek a légutak beszűkülését megakadályozó inhalációs készítmények, melyeket a sportolás megkezdése előtt alkalmazva megakadályozhatjuk a tünetek jelentkezését.”

Mire figyeljen a beteg?

A gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy a beteg sportolás közben orron át lélegezzen: ez biztosítja a légutakba kerülő levegő felmelegítését és párásítását.
Ne mulassza el edzés előtt a bemelegítést, szánjon rá legalább 10 percet! Ez nem csak az izmoknak tesz jót, de a légutakat is felkészíti a várható nagyobb terhelésre. Ugyanígy ne feledkezzen meg az edzés utáni levezetésről, lazításról sem.

Kezelőorvosa hasznos tanácsokat adhat akkor is, ha a tünetekhez allergia, asztma is társul. Ilyenkor javasolt például kerülni a szabadban történő mozgást magas pollenszám esetén, háziállatok közelében vagy hideg időben, attól függően, hogy a panaszokat mi súlyosbítja.

Ha minden erőfeszítés mellett sem javulnak a tünetek, javasolt edzésformát váltani. A kevésbé megterhelő sportokkal a légzési nehézségek is könnyebben kiküszöbölhetőek lehetnek: próbálja ki az úszást, a sétát vagy a túrázást!


Forrás: www.tudokozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!