2 evőkanál cukor, mínusz 20 kiló: a Shangri-La diéta

2014. 04. 03.
Szerző: Szimpatika
Seth Roberts amerikai pszichológiaprofesszor meglehetősen sajátos módszerével úgy szabadulhatunk meg a túlsúlyunktól, hogy nem kell számolnunk a kalóriákat és kedvenc ételeinkről sem kell lemondanunk.

Seth Roberts amerikai pszichológiaprofesszor megpróbált eleget tenni a fogyókúrázók vágyának, így alkotta meg a Shangri-La diétát. A módszer valójában nem egy konkrét fogyókúra, sokkal inkább az emberi étvágy pszichológiájának elmélete.

Hogy működik a Shangri-La diéta?

Seth Roberts módszere a következő elképzelésen alapul: az emberek azért híznak el, mert túlságosan erős összefüggés van az íz és az élelmiszer között. Ebből adódóan sokan nem azért fogyasztanak a szükségesnél több ételt, mert valóban éhesek, hanem azért, hogy újra és újra érezhessék a kedvelt ízeket. Ezt a pszichológiai kapcsolatot kívánta megtörni a diéta megalkotója.

Cukros víz és olívaolaj

A Shangri-La diéta szinte egyetlen szabálya, hogy egy órával étkezés előtt vagy után cukros vizet kell inni. Ha 10 kilogramm súlyfelesleget szeretnénk leadni, egy evőkanál cukrot, ha 20 vagy annál több kilogrammtól szabadulnánk meg szívesen, akkor két evőkanál cukrot kell feloldani egy nagy pohár vízben. A cukros vízen kívül napi egy-két evőkanál olívaolaj – ami helyettesíthető lenmag-, repce-, vagy dióolajjal is – fogyasztását javasolja a professzor.

Megszakad a kapcsolat

Seth Roberts elképzelése szerint a cukros víz és az olaj íz nélkül juttat energiát a szervezetbe, megtörve ezzel a tanult összefüggést íz és kalória között. Az olajat vagy a cukros vizet elsősorban a reggeli és az esti étkezés környékén érdemes alkalmazni, de napközben is be lehet vetni őket. A diétázó mindent ehet, amit szeretne, az elmélet szerint azonban miután megszakadt a pszichológiai kapcsolat íz és étel között, már nem fogja igazán kívánni a felesleges kalóriákat.

Mire utal a Shangri-La név?

A diéta a nevét az 1933-as Lost Horizon című James Hilton-regényből kapta. A mű egy, a Himalájában megbúvó, Shangri-La nevű misztikus paradicsomról szól. Seth Roberts szerint módszere a földi paradicsommal köthető össze: szeretné, ha az emberek olyan békés viszonyt alakítanának ki a táplálékokkal, mintha azon a nyugodt helyen élnének.

Működik-e a Shangri-La diéta?

Seth Robert maga 20 kilót adott le ily módon, ám számos táplálkozási szakember kételkedik a módszerében. A legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy a Shangri-La diéta nem propagálja igazán a helyesnek tekintett, rostban gazdag táplálkozást és a testmozgást, amelyek pedig a fogyáshoz és egyben az egészséghez vezető út két legfontosabb sarokkövét kellene, hogy jelentsék.


Forrás: femina.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!