A csodálatos körömvirág

Szerző: Szimpatika
A körömvirágnak minden kertben ott a helye. Különböző színekben – a világossárgától az élénk narancsig –, különböző formában – az egyszerűtől a tömöttig – ragyogó dísz, és fontos része a házi patikának.

A körömvirág olyan sokoldalúan felhasználható, hogy érdemes elegendő tartalékot őrizni belőle télire is. A szárított virágokkal például élénk színük miatt gazdagíthatjuk a család teáit. A körömvirág szalicilt tartalmaz, gyógyítja a bőrt és a nyálkahártyát, hámosító, gyulladásgátló, görcsoldó és fertőtlenítő hatású, leviszi a duzzanatot, elősegíti az epetermelést, erősíti a májat.

Felhasználása

  • Ihatunk körömvirágteát friss vagy szárított virágokból, vagy szedhetünk tinktúrát májproblémákra, az epehólyag serkentésére vagy bélsipoly, vastagbélgyulladás, fekélyek, krónikus hüvelygyulladások, vénagyulladás esetén.
  • Körömvirágkenőccsel kezelhetjük a sebes, igénybevett vagy kivörösödött bőrt, az enyhébb sérüléseket és égéseket, a napégést. Használhatjuk a kéz berepedezett bőrére, a csecsemők és a kisgyermekek bőrének ápolására, vagy ajakbalzsamként is.
  • A körömvirágolajat szintén csecsemőknél és kisgyermeknél bőrápolásra, vagy kenőcs alapanyagaként használhatjuk fel.
  • Hígított tinktúrából vagy erős teából borogatást is készíthetünk rosszul gyógyuló sebekre, égési sérülésekre, vénagyulladásra, aranyérre.

Körömvirágkenőcs készítése

Ez egy olyan, egyszerű alaprecept, amelynek alapján más gyógynövényekből vagy gyökerekből is előállíthatunk kenőcsöt.

Körülbelül 30, lehetőleg tömött és narancsszínű körömvirágvirágfejet morzsoljunk szét, tegyük egy edénybe 150 gramm növényi olajjal (napraforgó- vagy repce-) és 15 gramm elmorzsolt méhviasszal. Egy rezsón a szabadban vagy vízfürdőben lassan melegítsük fel és olvasszuk ki. Alacsony lángon, alkalmanként megkeverve hagyjuk melegedni 30 percig, de még jobb, ha 1 egész órán át, amíg a zsiradékok az ízt és a színt átveszik. Éjszaka hagyjuk megdermedni, majd másnap újra olvasszuk fel. Szűrjük át egy tiszta, régi harisnyán egy másik edénybe, és jól nyomkodjuk ki a virágokat. (A visszamaradt részt felhasználhatjuk borogatásnak.) Keverjük tovább, amíg a kenőcs még folyékony, de már langyosra hűlt. Öntsük tégelyekbe, hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le. Hűvös, sötét helyen, pl. a pincében 12-18 hónapig eltartható.

Körömvirágolaj készítése

A virágokat 1-2 napig árnyékos helyen szárítsuk. Ezután töltsük befőttesüvegbe és enyhén nyomkodjuk le, hogy az üveg félig legyen. Töltsük tele az üveget hidegen sajtolt napraforgó-, olíva-, mandula- vagy repceolajjal. Zárjuk le, és kb. 2-3 hétig félárnyékban vagy napon hagyjuk állni; ezalatt gyakran rázzuk meg. Gézen vagy tiszta harisnyán keresztül préseljük át, töltsük sötét színű üvegbe, és sötét, hűvös helyen tároljuk. 1 évig tartható el így.


Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!