Egészséges fogyás lenmagolajjal

2014. 04. 12.
Szerző: Szimpatika
A lenmagolaj és az őrölt lenmag egyaránt elősegítheti az egészséges fogyást. Ezek az értékes táplálékok ugyanis csökkentik az étvágyat, javítják az anyagcserét, szabályozzák a vércukorszintet, javítják az emésztést, és az anyagcsere fokozása révén elősegítik a termogenikus zsírégetést.

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk a fogyókúra során, hogy soha nem szabad éheznünk. A szervezet éheztetése rövid távon hatásos lehet, de hosszú távon biztosan nem működik. A koplalás során szervezetünk ugyanis rááll egy magasabb hasznosítási fokra, mivel a kevesebb tápanyag azt üzeni testünknek, hogy kezdjen el minél többet raktározni, amikor csak teheti. Ennek következtében a helyzet még rosszabb lesz, hiszen amikor a fogyókúrázó visszaáll a normál étrendre, hízni fog, hiszen a szervezet a minél nagyobb arányú zsírraktározásra törekszik. Ráadásul azok, akik koplalnak, rendszerint nem zsírt veszítenek, hanem vizet és sajnálatos módon izomszövetet.

Ebből is láthatjuk, hogy az egészséges, normál ütemű és tartós fogyás nem egyszerű dolog. A lenmagolaj, valamint az őrölt lenmag kiváló zsírégető élelmiszerek, hatékonyságuk miatt is javasolt, hogy minden fogyókúrás program részét képezzék. A lenmagolaj kb. 50%-a omega-3 alfa-linolénsav. A közhiedelemmel ellentétben bizonyos zsírok nemhogy hizlalnának, hanem éppen ellenkezőleg: határozottan elősegítik a fogyást. Omega-3 zsírsavak szedése nélkül sokkal nehezebb fogyni. A lenmagolajban található alfa-linolénsav egy esszenciális zsírsav: esszenciális, mivel elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, előállítani azonban nem tudjuk, kizárólag a táplálkozás során vehetjük magunkhoz. A táplálkozáskutató szakemberek szerint pedig ezekből a fontos zsírsavakból a szükségesnél kisebb mennyiséget fogyasztunk megszokott étrendünkben.

Az omega-6 zsírsavak, mint pl. a linolénsav, szintén esszenciális zsírsavak, ezekből azonban a tipikus nyugati étrend meglehetősen sokat tartalmaz. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ideális aránya legalább 1:5, de ideálisabb az 1:2. Ehhez képest a valóság az, hogy kb. 1:20 arányban fogyasztjuk őket. Ez a felborult omegazsírsav-beviteli arány az, ami felelős lehet számos betegség kialakulásáért: gyulladásos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladások, asztma, bőrproblémák, elhízás stb. A lenmagolajban tehát különböző esszenciális zsírsavakat találunk. Szervezetünknek szüksége van ezekre a zsírokra, hiányuk éhségérzet kialakulásához vezethet, ami a túlzott kalóriabevitel egyik fő oka.

Nagyon fontos, hogy ha éhesek vagyunk, ne nyúljunk rögtön a szénhidrátokhoz, a kekszek, chipsek, csokik helyett fogyasszunk inkább tökmagolajat, diót, mandulát stb. A lenmagolaj, illetve az őrölt lenmag növeli a teltségérzetet, így elősegíti az egészséges fogyást. Emellett lassítja az emésztés folyamatát, így nem provokál hirtelen vércukor-emelkedést és inzulinkiválasztást. Az inzulin az a hormon, mely a zsírraktározásért felelős. Amikor magas szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú étrendet követünk, vércukorszintünk drámaian megugorhat. A hirtelen megnövekedett vércukorszint nagy mennyiségű inzulin kiválasztáshoz vezet, melynek következtében elfáradunk, ráadásul a maradék szénhidrátot trigliceriddé alakítja a testünk, amit elraktároz a zsírszövetekben.

A zsírszövet felszaporodása a szövetek inzulinra való válaszkészségét csökkenti, és így kialakul a cukorbetegség első állomása: az inzulinrezisztencia. A hasnyálmirigy ezt a relatív inzulinhiányt még több inzulin szintézisével próbálja kompenzálni, ami előbb-utóbb az ún. béta-sejtek túlterheléséhez és pusztulásához vezet. Ekkor már a relatív inzulinhiány mellett abszolút inzulinhiány is jelen van, a cukorbetegség pedig „kiteljesedik”.

A lenmagolaj rendszeres fogyasztása felpörgeti az anyagcserét és növeli a termogenikus zsírégetést.


Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!