A gyors, pontos diagnózis a legfontosabb – különösen időskorban

2014. 04. 13.
|
Prof. dr. Székács Bélát szakmai körökben egészen biztosan nem kell bemutatni. Egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, belgyógyász, geriáter, nefrológus és hypertonológus szakorvos – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A nemzetközileg elismert szaktekintéllyel a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyásza, dr. Lelbach Ádám beszélgetett annak kapcsán, hogy a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

L.Á: Jóleső érzéssel és meghatódottsággal értesültem arról, hogy a Semmelweis Egyetem legendás hírű oktatójának, korábbi tanáromnak, Székács Béla professzornak magas állami kitüntetést adományoztak. Őszinte szívvel gratulálok, és köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást erre a beszélgetésre, melynek az a célja, hogy olvasóink jobban megismerhessék Székács Bélát, a gyógyító orvost, tanárt, kutatót, szakmapolitikust.

Amikor egy ilyen elismerésben részesül az ember, óhatatlanul visszatekint pályája fontosabb mérföldköveire, összegez, értékel. Te mit emelnél ki szakmai pályafutásodból, mire vagy a legbüszkébb?

Sz.B: Nincs csakis egy momentum: egyaránt büszke voltam és vagyok a betegek, az oktatott hallgatók megbecsülésének, szeretetének elnyerésére, a szakemberek elismerésére. Ha a kérdésben szereplő büszkeség picit a hiúságra is utal, akkor ebből a megközelítésből pedig arra, hogy, amit elértem, azt mindig saját magamnak köszönhettem; hajómnak nemritkán ellenszélben kellett haladni, és, noha jelentős „önégetést”, önkizsákmányolást is igényelt, hogy gyógyítóként, kutatóként, oktatóként, no meg később szakmapolitikusként is egyformán kielégítően teljesítsek, félmegoldásokra, szakmai tisztesség és kiállás feladására, vagy éppenséggel szervilizmusra sohasem kényszerültem.

Hogy mire vagyok büszke több évtizeden átívelő gyógyító orvosi pályafutásomból? Talán a régi időkből arra, hogy amikor még jóval szerényebb diagnosztikus eszközrendszer állt rendelkezésre, így sokkal nagyobb jelentősége volt a beteg gondos fizikális vizsgálatának, panaszainak elmélyült mérlegelésének, a jó orvosi asszociációknak. És amikor az egy- vagy kétszemélyes klinikai ügyeletekben gyakran igen rövid időn múlt a beteg ember továbbélése vagy halála, a rutineredményességen túlmenően volt néhány különlegesen sikeres  diagnosztikus „telitalálatom” is, ami reménytelennek látszó beteg-életeket mentett meg. Ennek a hőskornak természetesen ma már vége, az orvost segítő diagnosztikus eszközrendszer óriásit fejlődött.

Arra is jóleső visszagondolnom, hogy a gyógyítási szakmai irányelveket mindig sikerült kritikai szemlélettel, sémamentesen, messzemenően egyénre szabottan alkalmaznom, no meg arra is, hogy  mindig sikerült a nagybetűs BETEG  maximális együttműködését, bizalmát elnyerni és azt sok-sok esetben akár évtizedekre is

L.Á: Mi motivál leginkább munkád során?

Sz.B: Az elvárás és az elvárás által reprezentált bizalom. A beteg elvárása, aki a belém vetett bizalommal tőlem várja a gyógyulást, vagy legalábbis panaszainak enyhülését; a képzendő szakemberjelölt, aki tőlem várta/várja a szakma elsajátításának segítését; vagy az orvosszakma megtisztelő és elváró bizalma szakmafejlesztési munkálatokba való bevonások esetén.

L.Á: A gyógyítás, a kutatás és az oktatás területén egyaránt tevékenykedsz, melyik áll legközelebb hozzád?

SZ.B: Mindegyik, hiszen ezek a tevékenységek óriási energiákat vontak el ugyan az embertől, de együttesen és kiegyensúlyozottan művelve csodálatosan kiegészítik egymás kihívásait. Az életkor előrehaladásával persze mindegyik mértékét együtt kellett lassan csökkenteni.

L.Á: A Magyar Geriátriai Társaság elnöke, az Európai Geriátriai Társaság elnökségi tagja vagy. Hogyan látod a geriátria helyzetét hazánkban? Hol tartunk nemzetközi összehasonlításban?

Sz.B: A geriátria az időskor gyógyászata, egy kiváló hazai geriáter szakember kedvenc mondása szerint a gyógyászati tudományok királynője. Azért különleges profil, mert az orvostól különlegesen komplex felkészülést és hatalmas rutint igényel az idős vagy nagyon idős emberek panaszainak és fizikális jeleinek gyakran félrevezető mivolta, a több társbetegség egymás tüneteit módosító kölcsönhatása, a gyógyszerhatások időskorban sokrétűen bekövetkező módosulása, a betegek rendszerint romló együttműködési képessége vagy készsége.

Biztató kezdet után hazánkban sajnos a 22-es csapdája következett be az elmúlt évtizedben: kezdetben az egészségügyi kormányzat nem alakította ki, vagy nem bővítette intézményesen azokat a feladatokat és pozíciókat az egészségügyi fejlesztésben, ahol kötelezően a sajátosan komplex felkészültségű geriáter szakorvosokat kell, vagy kellene alkalmazni, és ez elriasztotta a pályától a végzős orvosokat. Most viszont, amikor a fejlesztés elindult, elégtelen a szakemberszám. Röviden: jelentősen el vagyunk maradva az európai országok többségétől az egészségügyi ellátás e speciális és igen fontos területén.

L.Á: Jelenleg is praktizálsz – milyen panaszokkal fordulnak hozzád leginkább, és a Dr. Rose Magánkórház szakrendelésein milyen megkeresésekkel találkozol a leggyakrabban?

Sz.B: Mindig ritka a „szólóban” mutatkozó panasz, ugyanakkor gondos kikérdezés esetén szinte nincs két egyforma tartalmú és hasonló belső súlyozottságú panaszcsoport. A Dr. Rose szakrendelésein leggyakrabban a hypertonológust, a nephrológust, és sohasem teljesen elhanyagolhatóan az integráló belgyógyász profilomat szólítják meg.


Forrás: www.drrose.hu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el