Kötelező lett a légzésleállítás a mentőknél

2014. 04. 19.
|
Néhányan veszélyesnek ítélik azt az eljárást, amikor mesterségesen leállítják a sérült spontán légzését, hogy könnyebb legyen behelyezni a lélegeztetést segítő tubust. Az OMSZ szóvivője tagadta, hogy a módszer kockázatos lehet.

A Népszabadság szerint kétségbeesett levélben tiltakozott három Heves megyei mentőorvos az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetőjénél a mesterséges lélegeztetés szakmai protokollja ellen, amely szerintük nem biztonságos. Az eljárásnál egy injekciót adnak a súlyos sérültnek, amely rövid időre leállítja a spontán légzést azért, hogy megkönnyítse a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését. A levélírók szerint a légzés leállításához alkalmazandó három gyógyszer közül egy Magyarországon nincs is forgalomban, ezt egyedi engedéllyel szerzik be a mentők Olaszországból, de csak olasz nyelvű leírás található a készítmény mellett, ami jogszabálysértő, és nehezíti a biztonságos ellátást. A második gyógyszernél külön hangsúlyozzák, hogy csak tapasztalt klinikus által vagy egy ilyen szakember felügyelete mellett alkalmazható. A harmadik gyógyszer kifejezetten ellenjavallt jó néhány olyan esetben, amelyben az alkalmazását az új eljárási protokoll előírja.

Telefonos segítség az „arany standardhoz”

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a lapnak írásban tagadta, hogy az új protokoll veszélyeztetné az ellátás biztonságát. Sőt, az OMSZ szerint ez a legeredményesebb légútbiztosítási módszer, mely maximális betegbiztonságot nyújtva ma már „arany standardként” alkalmazott eljárás számos fejlett ország sürgősségi ellátásában. A légút gyógyszer segítségével történő biztosítása Magyarországon évtizedek óta alkalmazott eljárás a mentősöknél. A gyakorlat hatékonyságát vizsgáló belső felmérések eredményei alapján született meg a döntés arról, hogy az eljárást protokollként bevezetik. A váratlan eseményekből következő ellátási hibák mérséklésére telefonos konzultációs lehetőség is van. Emellett minden esetről részletes dokumentáció készül, ezeket kiértékelik, a tanulságokat az érintettekkel megbeszélik.

100%-os siker az alkalmazásban, 18%-os kudarc a vizsgán

Az OMSZ szerint az eljárás biztonságosságát jelzi, hogy az eddigi beavatkozások (mintegy 80 eset) száz százalékban sikeresek voltak. A beavatkozással összefüggésbe hozható egészségkárosodás, haláleset nem történt. Az OMSZ egy nemzetközileg használt, korszerű eljárásrendet követ, melynek bevezetése a a betegek érdekét, a hatékonyabb életmentést szolgálja. Az eljárást csak azok végezhetik, akik részt vettek az ezzel kapcsolatos képzésen és eredményesen levizsgáztak. Eddig 991 orvos, mentőtiszt, valamint 2029 ápoló vett részt a képzésen, ahol külön is vizsgálják az intubációs készséget, és az oktatók kiszűrik, javítják a helytelen gyakorlatot. A vizsga szigorú. A bukási arány az orvosok és a mentőtisztek körében 18 százalékos, a mentőápolók egyharmada nem ment át elsőre a vizsgán. Akik nem tudnak levizsgázni, azok az eljárást nem alkalmazhatják, míg nem sikerül tudásukat meggyőzően bizonyítaniuk. A módszer bevezetését négyéves szakmai vita előzte meg, széles körű szakmai egyeztetés nyomán alakult ki a bevezetett eljárásrend a szakmai kollégiumok, tagozatok támogatása mellett.

„Nonszensz”

A levélírók szerint ennek ellenére nonszensz elvárni a mentőorvosoktól és mentőtisztektől, hogy csak úgy előkapjanak a táskából egy eddig ismeretlen, alkalmazási előirattal nem rendelkező, intravénás, fel nem függeszthető hatású gyógyszert, és megbénítsák vele a beteg légzését. Az aggódó orvosok maguk is írtak levelükben a tanfolyamról. A kétnapos, fantombabás oktatás szerintük nem készít fel senkit a nem várt következmények, szövődmények elhárítására, olyanokra, mint a gyógyszer beadása utáni légzésbénulás, a keringés összeomlása, vagy akár „csak” a súlyos gyógyszerkölcsönhatás. A Népszabadság által megkérdezett orvosok közül többen azt mondták, a spontán légzést megszüntető készítményekkel lényegében meghal a beteg, könnyen előfordulhat, hogy ez után nem sikerül a légzését újraindítani, különösen egy mentőautóban.

Pró és kontra

A lapnak Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke, volt országos szakfelügyelő cáfolta ezt, hiszen valóban leállítják ugyan néhány percre a légzőizmokat, de a beteg keringése megmarad. A módszer világszerte elfogadott – vita arról van, hogy mikor kell feltétlenül alkalmazni. Matkó Ida aneszteziológus, a Szószóló Betegjogvédő Alapítvány elnöke szerint nem veszélytelen az eljárás, mert az izombénító gyógyszer átmeneti légzésképtelenséget okoz. Az átmeneti légzésbénult állapot veszélye pedig mentési körülmények között lényegesen nagyobb, mint az elérhető előny.

Az új protokollhoz tartozó izombénítók közül az egyik kifejezetten azért veszélyes, mert nem tudható, hogy a lélegeztetésre szoruló gyomra tele van-e vagy üres. Ha telt gyomorra alkalmazzák, és nem kellően gyakorlott mentős végzi a beavatkozást, a gyógyszer hatására fellépő izomremegés miatt a nyelőcsövet és a szájüreget pillanatok alatt elönti a gyomortartalom. Ha a beavatkozást végző nem számít és nem készül fel erre, a sérült néhány másodperc alatt könnyen belefulladhat a saját hányadékába. A szakember hozzátette azt is, hogy a hazai mentők eszköz- és személyi ellátottsága nem ugyanolyan, mint az Egyesült Királyságban működő mentőszervezeté, ahonnan az eljárásrendet adaptálták.

A tiltakozó mentőorvosokat az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a hét elején magához rendelte. Szóbeli figyelmeztetést kaptak, amiért megkerülték a szolgálati utat. A protokoll visszavonását kérő levelüket ugyanis a mentőszolgálat minap kinevezett főigazgatója mellett az egészségügyért felelős államtitkárnak is eljuttatták.


Forrás: www.medicalonline.hu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el