Görögdinnyével a magas vérnyomás ellen

Szerző: Szimpatika
Egy friss kutatás szerint a görögdinnye hatékony fegyver lehet a túlsúlyos emberek magas vérnyomás elleni harcában, és a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti.

A tudósok felfedezése alapján a gyümölcs még hideg idő esetén is jelentősen csökkenti a túlsúlyosok vérnyomását. Ez azért fontos, mert a statisztikák szerint több ember hal meg ilyen időjárási körülmények között szívproblémák miatt, ilyenkor ugyanis ahogy a test igyekszik melegen tartani magát, extra nyomás nehezedik rá, ami a vérnyomás növekedéséhez vezet, illetve nagyobb munkára készteti a szívet, növelve az infarktus és a szélütés esélyét. Az American Journal of Hypertension című magazinban közölt tanulmány kimondja, hogy ennek ellensúlyozására jó megoldás a görögdinnye fogyasztása.

Arturo Figueroa, a Florida Állami Egyetem professzora elmondta: kísérletükben a szíven és az aortán is csökkent a nyomás a dinnyekivonat elfogyasztása után. A tudósok 13 olyan, középkorú, elhízott férfit és nőt vizsgáltak 12 héten keresztül, akik magas vérnyomásban szenvedtek. A teszt résztvevőinek kezeit hideg vízbe lógatták, hogy szimulálják a hideg időjárás hatását, miközben megmérték a vérnyomásukat. Ez után a tesztalanyok fele mindennap görögdinnye-kivonatot kapott: 4 gramm L-citrullin aminosavat és 2 gramm L-arginint. A résztvevők másik fele placebo kivonatot kapott, 6 hét után pedig kezelést cserélt a két csoport.

Az eredmények kimutatták, hogy a valódi kivonat csökkentette a vérnyomást és a szívet érő nyomást, a hideg körülmények között is. „Ez kisebb igénybevételt jelent a szívnek, tehát könnyebben tud dolgozni az olyan, nehezebb helyzetekben is, mint például amikor hidegnek van kitéve” – mondta Figueroa professzor. Az L-citrullin- és az L-arginin-kivonat kapható egyes bioboltokban, de ahhoz, hogy jelentős hatásuk legyen, viszonylag nagy mennyiségben kell őket szedni.

E híreket megelőzte egy másik felfedezés: a meleg vízben való mozgás szintén jót tesz a magas vérnyomással küszködőknek. A brazíliai Sao Paolo Egyetem kutatói szerint az aquarobic (vízben való aerobic) azoknál is működik, akiknél a gyógyszeres kezelés nem segít. Abban egyelőre nem biztosak, hogy ez minek köszönhető – egy elmélet szerint meleg hatására kitágulnak az erek, így javul a vér áramlása.


Forrás: Pécsi STOP/Daily Mail

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!