Irigyelt idomok vagy kényelmetlen teher? – A mellkisebbítésről

2014. 04. 21.
|
A nők nagy része irigyli, a férfiak többsége abszolút előnyként gondol a nagy női keblekre, és akarva-akaratlanul tolakodóan megbámulja méretes mellekkel rendelkező hölgyeket. Ők azonban megtapasztalják a dolog árnyoldalát is: a túlontúl nagy mell fájdalmas, kényelmetlen és kihívó lehet. Hogy ne csak az előnyökkel foglalkozzunk, nézzük, milyen megoldást kínál a korszerű plasztikai sebészet.

Bár többen vágynak nagy keblekre, mint kisebb idomokra, egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor kiderül, hogy fizikai fájdalmat okoz vagy egyéb szövődményekkel, bőrgyógyászati problémákkal is jár a mell nagysága, hogy az ebből adódó mindennapi kellemetlen helyzeteket már ne is említsük. Többen szégyenérzetről panaszkodnak, mondván, könnyűvérűnek tartják őket, mivel nem tudnak megfelelően öltözködni; igyekeznek rejtegetni extrém idomaikat, így ruházkodáskor is adódnak problémák. „Borzasztóan zavar, hogy nem tudok rendesen felöltözni, mert az elegáns, kifinomult ruhák sokkal jobban állnak a kis mellű lányokon, ráadásul hiába próbálnám elrejteni őket, nem lehet. Ebből több konfliktusom is adódott a korábbi párkapcsolataimban, számtalanszor nekem szegezték a kérdést, hogy »Minek teszed ki?«, pedig egy méretesebb mellen sajnos minden ruha kihívó” – vallja Erika (31), akinek már más nőkkel is meggyűlt a baja az állítólagos „mellmutogatás” miatt.

Fájdalmas, kényelmetlen, bőrproblémákkal jár

Az általunk megkérdezett, önmagukat nagy mellűnek definiáló nőket szinte mindennapos nyak- és hátfájás gyötri a mellkasra nehezedő túl nagy súly miatt, melynek hatását a rossz, előregörnyedő tartás is fokozhatja. Visszatérő probléma minden nagy mellű nő életében a sportmelltartó vásárlása, ami szinte megoldhatatlan kihívás, akárcsak a hason alvás. Van, aki csak és kizárólag speciális sportmelltartót hord a hétköznapokban is, és van, aki küzd a normál melltartóval, de estére megfájdulnak tőle a mellei.

„Nekem hormonkezelés miatt nőtt jókorára a mellem – panaszolja Kinga (29). – Estére fáj a melltartótól, hason szinte képtelenség aludni, csak esetleg úgy, hogy az ember maga alá teszi a kezét, és a futás is kín, még sportmelltartóval is. Vagy csak én nem tudtam normálisat venni…” Judit (37) harmincadik születésnapján plasztikai sebészhez fordult és megcsináltatta a melleit, nem sokkal szülés után. „Régóta foglalkoztatott a gondolat, mert mindig is sportoltam és nagyon zavart, nehéz volt „cipelnem” őket, de szülés után még rosszabb lett a helyzet. Gyakran volt hátfájásom, és a melltartóvásárlás sem ment könnyen, sőt nemritkán még a levegővétel is nehézkes volt. Megelégeltem a helyzetet. Egy kosárméretet „vettek le” a mellemből – D-ről C kosárra váltottam. Eleinte furcsa volt, de minden problémám megszűnt ezzel. Most már zavartalanul tudok sportolni is.”

A túl nagy emlő két alapfajtáját különböztetik meg: ez egyik, amikor az emlő zsír- és mirigyállománya egyaránt kórosan nagy, a másik, amikor csak a zsírtartalom növekszik. Ez utóbbi általában a túlsúly vonzata, és ez a ritkább eset. Ha a mell nem kóros méretű, akkor szubjektív, hogy mi számít túl nagynak; alaphelyzetben ránézésre eldönthető, hogy a testalkathoz megfelelő-e az emlő mérete. „Magasság és testalkat kérdése, mekkora az a kebel, ami már egészségügyi problémákat okozhat – fogalmaz dr. Varga Klára plasztikai sebész. – A mell súlya a gerincet is megterheli, több betegem panaszkodott állandó hátfájásról. A túlzottan nagy mellméret gyakran jár együtt a keblek lógásával is, amit a kor vagy a túlsúly súlyosbíthat. A normál fejlettségnél nagyobb emlők komoly mozgásszervi betegségeket is okozhatnak a viselőjüknek, idővel a nyakon púpszerű képződmény alakulhat ki. A mell alatti bőrfelületeken pedig a bőr az izzadás miatt felmaródik, az állandó nedvesség miatt gombás fertőzés és ekcéma is kialakulhat.”

Egy lehetséges, tartós és akár végleges megoldás: a mellkisebbítő műtét

A mellbőség zavara?
Amerikai adatok szerint a nők 6-7%-a érzi túl nagynak a mellét; nálunk ennél kicsivel több. Magyarországon 250-300, jelentős méretcsökkentéssel járó mellplasztikai műtét történik, melyek terén egyébként kismértékű csökkenés tapasztalható: éves szinten körülbelül 20 százalékot tesznek ki országos viszonylatban. OEP-támogatás azonban csak abban az esetben kapható, ha a testsúly százalékában kifejezett minimum értéknél többet kell az emlőkből eltávolítani.

Mikor indokolt?
„Olyan esetekben van szükség mellkisebbítő műtétre, amikor tartós és nagymértékű a hát- vagy derékfájás, az átlagosnál jóval súlyosabb emlő ugyanis fájdalmas gerincdeformálódást okozhat, de gyakori a melltartópánt bevágása okozta vállfájdalom miatti panasz is – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész. – Extrém esetben az is előfordul, hogy korlátozza a szabad mozgást és a munkavégzést is. A műtét a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az emlő alsó részéből veszünk ki általában egy körcikkely alakú darabot. Az emlőbimbó ezek után megfelelő magasságba kerül, a mirigyállományt pedig megformázzuk.”

Mell vs gravitáció
A leggyakoribb mellműtétek közé tartozik az esetenként nem egyformán megereszkedett keblek korrekciója. A többszöri szoptatás vagy jelentős fogyás, esetleg ezek együttesen a szép fiatal emlőn súlyos nyomot hagynak. „A mell mérettől függetlenül petyhüdtté, lógóvá válhat. Ilyenkor a mell bőrének és a mirigyállománynak szükség szerinti kimetszésével és a mellkasfalhoz történő rögzítésével érhető el a kívánt eredmény” – avat be minket a doktornő.

A megfelelő időzítés: szülés előtt vagy után?
Mivel a beavatkozás a tejcsatornákat is érintheti, a plasztikai szakértő szerint jobb gyermekszülés utánra halasztani. „A műtét bonyolultságát az okozza, hogy szélsőséges esetekben 15-20 centiméterrel is emelni kell a mellbimbót, és annak vérellátását, idegellátását, s lehetőleg meg kell tartani a kivezető tejcsatornákat, mivel az utóbbiak átvágása később szövődményeket okozhat a szoptatásnál.”

Túlsúlyos nőknél nagyobb a kockázat?
A plasztikai műtétekre jelentkezők közül sokan elfelejtik, hogy a méretcsökkentéssel járó mellplasztika is műtét, melynek bizony lehetnek szövődményei is. A túlsúly fokozza a kényelmetlenségeket, így érdemes előbb megszabadulni a felesleges kilóktól. „Mellkisebbítő műtétet is inkább akkor érdemes végeztetni, amikor könnyebbek vagyunk, egyrészt, mert a műtét utáni fogyókúra során a mellek mérete is csökken, így ismét megereszkedhetnek a tartóizmok, másrészt, mert a túlsúlyos nők nagyobb kockázattal számolhatnak mellplasztika esetén, mivel a műtét több szövődménnyel járhat. A beavatkozást követően gyulladás, bakteriális fertőzés és vérzés lényegesen gyakrabban fordulhat elő náluk, mint normális testsúlyú páciensek esetében” – hangsúlyozza Varga doktornő. Így mind a műtéti beavatkozásra váró páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy a kockázatot az operáció előtt részletesen megbeszéljék és minimalizálják.


Túl nagy keblek – amit mi magunk is megtehetünk

A nők már tinédzserkorban szégyellik, görnyedt tartással próbálják elrejteni túl nagyra nőtt melleiket. És a nagyobb súly miatt a pszichésen szégyenérzetre visszavezethető rossz tartás is hamarabb jár egészségügyi következményekkel: a hátizmok megnyúlnak és meggyengülnek a folyamatos terhelés hatására, nem tartják megfelelően a gerincet. Így a hátfájást a mellkasra nehezedő mellek súlya csak közvetve okozza, az abból eredő tartáshiba, gerincferdülés, valamint az, hogy a vállak nincsenek egyforma magasságban, mind-mind a hát- és nyakfájdalom hátterében állnak. Ilyenkor a gyógytorna is alternatív és ideiglenes megoldást jelenthet.

Gyakorlati jó tanácsok, tippek:

1. Hason fekve tanuljanak, tévézzenek.

2. A számítógép előtt is üljenek gyógylabdán szék helyett, hogy egyenes legyen a gerinc.

3. A hátúszás is sokat segíthet.

4. Nem árt rendszeresen hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatokat is végezni a tartásjavító torna mellett.


Hasznos tudnivalók dr. Varga Klára plasztikai sebésztől azoknak, akik a mellkisebbítő műtétet választanák

Műtét előtt érdemes végiggondolni a következőket:

1. A nagyobb kimetszések után előfordulhat a bimbó, bimbóudvar, sőt nagyobb bőrterületek érzészavara is.

2. Gyakrabban alakulhat ki szoptatási nehézség.

3. A hegek gyakran korrekcióra szorulnak egy-két év után, mert a feszülés alatt gyógyuló hegszövet kiszélesedik.


Amire érdemes odafigyelni

4. Törekedni kell a teljes testi-lelki egészségre! A műtét kimenetele szempontjából ez a legfontosabb, emiatt szükséges a részletes kivizsgálás, illetve az emlőszűrés is.

5. Minél nagyobb az emlő, minél lejjebb van a bimbó a kívánatoshoz képest, illetve minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb a műtéti szövődmények kockázata. Éppen ezért feltétlenül szükséges a normál testsúly elérése, mielőtt a műtétre vállalkoznánk!


Műtét után

6. Az esetleges fájdalom mérséklésére leghatékonyabb a száraz hűtés.

7. Műtét után gyógymelltartó viselése szükséges hosszú távon, az első hónapban még éjszaka is. A későbbiekben sportoláshoz erős sportmelltartó viselése a legalkalmasabb.

8. A fizikai megterheléstől, különösen a karok, mellizmok megerőltetésétől 4-8 hétig tartózkodni kell.Forrás: www.vargaklara.hu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el