Az epilepsziáról

Szerző: Kalmár Lalita
Görcsös rángatózás, szájhabzás, tehetetlenség – ebben szinte ki is merül legtöbbünk tudása az epilepsziáról. Pedig korunk egyik igen gyakori, ám annál kevésbé ismert betegségéről beszélünk. Az epilepsziás megbetegedések okairól, kialakulásáról és kezeléséről dr. Herczegfalvi Ágnes neurológust, gyermekgyógyászt kérdeztük.

Hogyan ismerhetjük fel a betegséget? Léteznek olyan árulkodó jelek, melyek az epilepsziára való hajlamra utalnak?

Olyan tünetek, melyekből tisztán megállapítható a betegség, nincsenek. Lehetnek örökletes tényezők, melyek szerepet játszhatnak az epilepszia kialakulásában, de ezek sokszor csak az első rosszullét után tűnnek fel.

Milyen korosztályt érinthet a betegség?

Az epilepszia minden életszakaszban felütheti a fejét, újszülöttkortól egészen az időskorig. Kialakulása azonban a felnőttek esetében sokkal veszélyesebb, ugyanis legtöbbször egy egészen más, súlyos (pl. érrendszeri vagy daganatos) betegség áll a háttérben.

Az epilepszia a gyerekek körében a második legelterjedtebb ideggyógyászati betegség, mely a kicsik körülbelül egy százalékát érinti.

A baj felismerését nehezíti, hogy nem minden görcsállapot definiálható epilepsziaként. Felnőttkorban egy rohamszerű jelenség kiváltó oka lehet például a túlzott alkoholfogyasztás vagy az alvásmegvonás is. Ugyanígy egy fiatalkorban jelentkező görcs definiálása sem egyszerű feladat, komoly vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz.

Mennyire gyógyítható ez a betegség?

Az epilepszia kezelése nagyon nagy változáson ment keresztül az évek során. Ma már számos olyan gyógyszer van, mely jelentősen csökkenti a görcsök kialakulását. A különböző típusú epilepsziákkal küzdő betegek hetven-nyolcvan százalékánál nagy az esély a gyógyulásra.

Vannak olyan esetek, amikor akár teljes felépülésről is beszélhetünk?

Igen, a betegek 10-15 százalékánál, az úgynevezett jóindulatú epilepsziákban szenvedőknél, de elmondható, hogy a betegek 70-80 százaléka tünetmentessé tehető.

Milyen módszerek léteznek a hagyományos gyógyszeres kezelésen kívül?

Ma már számos alternatív kezelést ismerünk, a legnépszerűbbek a diétás terápiák, azok között is a ketogén diéta, mely teljes szénhidrátmegvonással jár. A táplálékbevitelnek ez a módja csökkenti a rohamok számát. Emellett fontos megemlíteni, hogy vannak ún. terápiás kutyák, akik megérzik a roham közeledtét, és előre tudják figyelmeztetni a gazdájukat. Vizsgálatok bizonyították, hogy nem sokkal a rosszullét előtt megváltozik a beteg illata – ezt érzi meg a kutya, aki azonnal figyelmeztet a bajra, így gazdájának lehetősége van biztonságba helyezni magát roham előtt, időben be tudja venni a gyógyszerét, így a rohamot akár meg is előzheti. Megfigyelték, hogy a rohamjelző kutyás betegeknél ritkulnak a rohamok, lefolyásuk enyhébb, rövidebb, ugyanakkor a kutya növeli a betegek biztonságérzetét is.

Az emberek hogyan ismerhetik fel egy roham közeledtét?

Az epilepszia egy izgalmi állapotra bekövetkező válasz, mely görcsben jelentkezik. Sokféle roham létezik, a kis rohamoktól kezdve (mely akár pislogással, bólintással kezdődik) a nagy rohamokig (ez az, amit általában ismer a világ). Ilyenkor a beteg rángatózik, gyakori a szájhabzás is.

Segítség lehet a felismerésben, hogy számos epilepsziának van jellegzetes előjele. Így például ismerek olyan betegeket, akiknek a szájuk íze változik meg, de olyan is létezik, hogy valaki zsibbadást, hirtelen fáradtságot érez. Gyerekek esetében a szülők egyből felismerik ezeket a jeleket.

Léteznek olyan eszközök, melyek segíthetnek a megelőzésben?

Igen, egy pár évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon egy készülék, mely már a roham első jeleinél riaszt. Tulajdonképpen egy szenzoros mozgásérzékelőről van szó, melyet elsősorban a kisgyerekes családok segítésére fejlesztettek ki, ahol a szülők éjszakákat virrasztanak át gyerekük mellett. Az eszköz hibája, hogy sajnos csecsemőknél még nem működik megbízhatóan, hiszen a babák éjszaka sokkal nyugtalanabbul alszanak, mint a nagyobb gyerekek, így a gép sokszor fals riasztást ad. Összegezve: úgy gondolom, ma már számos olyan eszköz és gyógyszer áll rendelkezésünkre, mellyel nagyban megkönnyíthetjük az epilepsziában szenvedők mindennapjait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!