Az élhető gyerekkorért

2014. 04. 25.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Szinte mindenki hallott már az UNICEF-ről, láthatta a plakátjaikat, esetleg a reklámfilmjükkel is találkozott a televízióban. Az sokunk számára nyilvánvaló, hogy gyerekeken segítenek, de hogy ezt pontosan hogyan és miért teszik, azt kevesen tudják. Danks Emesét, a szervezet ügyvezetőjét kérdeztük.

Az UNICEF-et úgy ismerjük, mint az ENSZ azon szervezetét, mely elsősorban a harmadik világbeli gyerekeken segít. Sokakban felmerül a kérdés, minek törődünk mi, magyarok egy távoli ország lakójával, amikor itthon is komoly problémák vannak, például minden tizedik​ gyerek szegénységben él?

Az UNICEF most már több mint hatvan éve azért küzd, hogy a világon mindenhol valódi gyermekkora lehessen a gyerekeknek. Mi azt gondoljuk, hogy ez mindannyiunk közös felelőssége, attól függetlenül, hogy a Föld melyik pontján élünk. Azokban az országokban, ahol magas a gyermekhalandóság és nagyon nehezek az életkörülmények, azt tűzzük a zászlónkra, hogy egyetlen gyermek se halhasson meg olyan okok miatt, amelyeket megelőzhetnénk. Erről szól a „Higgyünk a nullában” kampányunk, amivel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy naponta 18 000 gyermek veszíti életét olyan dolgok hiánya miatt, mint a tiszta ivóvíz vagy a védőoltások, gyógyszerek. Azokban az országokban azonban (és ide tartozik Magyarország is), ahol a gyermekeknek nem az életben maradás jelenti az elsődleges kihívást, ott a gyermekkor jobb minőségéért harcolunk. Ezért foglalkozik kiemelten a magyar UNICEF a gyermekekkel szembeni erőszak problémájával, a gyermekjogok oktatásával és azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a nélkülöző gyermekek megdöbbentően magas arányára.


Mi motiválhatja azt, aki nem rendelkezik vagyonokkal, mégis segíteni szeretne?

Megdöbbentő, de ma a világon egymillió gyermek meghal még azon a napon, amikor megszületik. Mindannyiunk közös ügye kell, hogy legyen, hogy ez ne történhessen meg. A világ fejlettebb régióiban élőknek kötelessége erőfeszítéseket tenni azért, hogy minden gyermekeknek esélyt biztosítsunk a túlélésre. Az UNICEF jelen van minden olyan országban, ahol az öt éven aluli gyermekek halálozása kiugróan magas; a korai gyermekhalál kiváltó okainak mindegyikével felvesszük a harcot. Igyekszünk gondoskodni tiszta ivóvízről (víztisztító tablettákkal, ivóvíz-adományozással, kútfúrással), magas tápértékű terápiás élelmiszert osztunk, vagy például tájékoztatjuk a szülőket arról, hogyan kerülhetik el a gyerekek az alultápláltságot. ​​Annak érdekében, hogy ezt a munkát végezhessük például Afrikában, itthon adományszervezéssel foglalkozunk. Sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen kicsi összeggel is mekkora segítséget lehet nyújtani. Aki ma például lemond egy gyorséttermi ebédről, az abból a pénzből egy teljes hónapig biztosíthatja egy nepáli kisgyermek megfelelő táplálkozását. De akár 10 forint is segíthet. Ennyibe kerül ugyanis egy víztisztító tabletta, amivel öt liter víz tisztítható meg. Bárki adományozhat, és ezzel kifejezheti, hogy nem közömbös számára, ami a világ más részein történik.

Számos híres ember lett UNICEF-nagykövet, Presser Gábortól Rooger Moore-ig, most pedig D. Tóth Krisztinát láthatjuk ebben a szerepben. Mi az ő dolguk, mit csinálnak pontosan?

Az UNICEF hazai programjait a legnevesebb magyar közéleti szereplők támogatják. ​​A „Higgyünk a nullában” kampányban – többek között – Cserhalmi György, Pécsi Ildikó, Azurák Csaba szerepel, míg a gyermekekkel szembeni erőszakról szóló 1% kampányunkban Schell Judit, Gryllus Dorka, Szabó Kimmel Tamás és Hegedűs D. Géza vett részt, más neves hazai művészek társaságában. Az UNICEF Magyar Bizottságának nagykövete pedig ez év februárjától D. Tóth Krisztina, aki kinevezését megelőzően már több mint egy éven keresztül segítette a munkánkat önkéntesként. A nagykövet feladata, hogy hangja és arca legyen azoknak a gyerekeknek, akik az emberek többsége számára láthatatlanok. De nem csak a szervezet kommunikációjában vesz részt a nagykövet. D. Tóth Krisztina például gyermekjogi előadásokat is tart az UNICEF oktatási programja, az „Ébresztő-óra” keretében.

A középiskolásoknak már kötelező az önkéntes munka: esetleg hasznukat tudják-e venni? Van-e lehetőség például arra, hogy valaki a harmadik világban, a tényleges helyszínen segítsen?

Fontosnak tartjuk, hogy az embereknek az adományozáson kívül lehetőségük legyen a munkánkban való személyes közreműködésre is. Ráadásul kicsi szervezet vagyunk, ezért pótolhatatlan (vagy megfizethetetlen) számunkra az a segítség, amit azoktól az önkéntesektől kapunk, akik saját munkájukat, tudásukat ajánlják fel nekünk. Aki ilyen lehetőségek iránt érdeklődik, annak azt ajánlom, hogy látogasson el az UNICEF Magyar Bizottság honlapjára, és iratkozzon fel az önkénteseink közé. De nem feltétlenül kell Afrikába utaznia annak, aki segíteni szeretne.

A világszintű szerepvállalás mellett magyar programjainkra is nagyon büszkék vagyunk. Sokat teszünk azért, hogy a gyerekeket valóban partnerként tekintsék a felnőttek a saját ügyeikben. Ennek érdekében például az iskolai gyermekjogi előadásokról szóló „Ébresztő-óra” programunk keretében idén szeptembertől már diákönkéntesek fogadására is van lehetőségünk. Ezenkívül gyakorlatilag minden anyagunkban, sajtótájékoztatónkon és a munkánkban közvetlenül is részt vesznek a gyerekek.

Mit tart a legfontosabbnak az UNICEF-nél végzett munkájában?​

Egy kiszolgáltatott gyermeknél nincs fájóbb​​. Egy héttel azután, hogy az UNICEF ügyvezető igazgatója lettem, a Fülöp-szigeteken végigsöpört az eddig mért legnagyobb tájfun, több százezer gyermeket téve hajléktalanná vagy árvává. Egyik pillanatról a másikra kellett egy rendkívüli katasztrófahelyzetben helytállnom. Ebben a drámai helyzetben is fantasztikus érzés volt megtapasztalni, ahogy alig két hét leforgása alatt a magyar emberek összefogása és adományai révén 35 millió forintnyi segélyt tudtunk a bajba jutott területre eljuttatni. Számomra az UNICEF munkája ezt a szolidaritást, felelősségvállalást és összefogást jelenti, ezért is örülök annyira, hogy itt dolgozhatom.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el