Az időskori álmatlanság ellenszere

2014. 04. 26.
Szerző: Szimpatika
A nyugdíjazással véget érnek ugyan a mindennapi kihívások, nem fáradunk el a munkától napi rendszerességgel és az elvárásokkal szembeni megfelelési kényszer is a múlté lesz. Az élettani átalakulások azonban önmagukban is alvászavarra hajlamosító tényezők, érzékenyebbé teszik az elalvás, az átalvás folyamatát. Időskorban az alvásigény csökken, az éjszakai felébredések rendszeressé válhatnak.

Jelentősen lassítható ez a folyamat, ha rendszeresen mozgunk. A kor előrehaladtával csökken a test víztartalma és az anyagcsere kevesebb energiát használ fel: ez pedig jó érv amellett, hogy 50 éves kor felett elfelejtsük a kiadós vacsorát.

Mi legyen a célunk?

Célunk tehát időskorban a rendszeres fizikai aktivitás, a koordináció megtartása, a keringés, az idegrendszer leépülésének megakadályozása, illetve a megszokott életvitel biztosítása. A fizikai aktivitásunk növelésének érdekében kezdetben válasszuk lift helyett a lépcsőt, majd fokozatosan iktassunk be rövidebb sétákat is. Ha az egyéni adottságok miatt a gyaloglást nem javasolja orvosunk, akkor jó megoldást jelenthet egy szobakerékpár is.

Köztudottan a legtökéletesebb testmozgások közé sorolható az úszás is – ezek a mozgásformák elősegítik a fogyást és csökkenthetik számos egészségi probléma kockázatának kialakulását. A rendszeres testmozgás mindenkinek jót tesz, napi fél óra intenzív mozgás csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának esélyét. A rendszeres fizikai aktivitás emellett a vércukorszintet is csökkenti és számos további jótékony hatása is van. Az a legfontosabb, hogy rendszeresen végezhető testmozgást találjunk, amellyel örömet szerzünk magunknak.

Sosem késő elkezdeni

Az érelmeszesedés további problémák forrása lehet, amelybe az alvászavar is besorolható. Bár egészségtudatos magatartással a civilizációs betegségek megjelenése elkerülhető vagy kiküszöbölhető lenne, a megelőzés, a prevenció fontossága még mindig nem elég hangsúlyos. A pszichés tényező, a stressz gyakorlatilag minden élethelyzetre jellemző.

A pszichés megbetegedések, az élettani változások, a halmozódó testi betegségek – sőt, az ezekre szedett gyógyszerkészítmények – mind álmatlanságra hajlamosító tényezők. Abban az esetben, ha már megjelent az alvászavar, az életmódbeli változtatások azonnali bevezetésére szükséges törekedni, hiszen a folyamatos alváshiány alapul szolgálhat a testi állapot romlásához.

Ha sok időt töltünk a négy fal között és keveset mozgunk, kísértést érzünk a pihenésre. Ha azonban naponta többször szunyókálunk, este nehezebben fogunk tudni elaludni. Legalább napi két órát kellene természetes fényben tartózkodnunk ahhoz, hogy tudassuk szervezetünkkel, mikor van itt a lefekvés ideje.

 

Forrás: https://impulsermagazin.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!