A folsavhiány tünetei

2014. 04. 27.
Szerző: Szimpatika
A B12 és a folsav egyaránt a B-vitaminok közé tartozik. Ezek a vitaminok feltétlenül szükségesek a vörösvérsejtek fejlődéséhez, a sebgyógyuláshoz és a DNS-szintézishez.

B12-vitamin- és/vagy folsavhiány akkor alakul ki, ha a bevitel hosszabb távon kevesebb a szükségesnél. A tünetek (felnőttekben) hónapok vagy akár évek múlva alakulnak csak ki, mivel a májban B12-vitaminból 3-5 évre, folsavból több hónapra elegendő mennyiség raktározódik. Gyermekek esetében ez a tartalék jóval rövidebb időre elegendő, mivel szervezetük még nem raktároz ilyen nagy mennyiségeket.

Mind a B12-vitamin-, mind a folsavhiány hosszú távon ún. makrociter anémiához vezet. Makrociter anémiában a vörösvérsejtek száma a normálisnál kevesebb, viszont méretük nagyobb és az oxigénszállító képességük csökkent. A beteg könnyen elfárad, gyenge, esetleg légszomja van. A B12-vitamin hiánya idegi károsodásokat is okozhat, melynek következtében a beteg végtagjaiban bizsergés, zsibbadás léphet fel és viselkedésbeli változások is kialakulhatnak (zavartság, ingerlékenység, lehangoltság).

A várandós nőknek a magzat megfelelő fejlődéséhez még több folsavra van szükségük, mint egyébként. Ha egy nőnek már a terhesség előtt is folsavhiánya volt, az a terhesség alatt még kifejezettebb lesz, és koraszüléshez, illetve a születendő gyermekben velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) kialakulásához vezethet.

A B12-vitamin és a folsav szintjének csökkenése gyakran társul valamilyen krónikus betegséghez (májbetegség, vesebetegség, alkoholizmus) vagy bizonyos gyógyszerek – pl. fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer), metformin (cukorbetegség kezelésére) vagy metotrexát (ízületi gyulladás kezelésére) – szedéséhez.

 

Forrás: https://www.labtestsonline.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!