Ezt tehetjük a mozgás beszűkülése ellen

Szerző: Szimpatika
Egy tanulmány szerint az irodai dolgozók átlagosan napi 5 óra 40 percet töltenek ülve, ehhez jön az autóban, illetve a tévé előtt „leült” órák száma. Mindennek pedig fájdalmas következményei lehetnek.

Az iskolapadban kezdődik és az íróasztal mellett folytatódik: a helytelen tartás, az előregörnyedő ülés végigkísér egy életen át, s egyre több problémához vezet. A fájdalmas következmények sporttal – pl. pilatessel, gerincjógával –, illetve gyógytornával elkerülhetőek. Utóbbi mozgásformáról azonban sokan hisszük, hogy csak orvosilag diagnosztizált problémák esetén érdemes gyakorolnunk.

„Fontosnak tartom, hogy megelőzzük a fájdalmakat, a mozgás beszűkülését, de ehhez az első tünetek megjelenésekor kell elkezdenünk a munkát” – mondja Horváth Mária, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum gyógytornász-munkatársa. – A helytelen testtartás már gyerekkorban, az iskolapadban kialakul. Később az ülőmunka tovább mélyíti a problémát, meggyengülnek a törzs- és medencekörnyéki izmok. Fájdalmak jelennek meg a nyaki szakaszon, a derékban, a hátban, és sokszor kisugároznak a végtagokra is.”

Gyógytorna

A gyógytorna célja megállítani a diszharmonikus folyamatokat, kezelni az asszimetriát, megelőzni, enyhíteni, megszüntetni a fájdalmat. „A problémától függ, milyen módszert választunk és tanítunk meg a páciensnek” – folytatja Mária. – Az is egyedi, hogy mennyi idő szükséges a megfelelő változáshoz, de általában tíz alkalom után a betanult gyakorlatok otthon is végezhetőek. A valódi és tartós eredményhez legalább heti háromszori ismétlés, minimum 45-50 percnyi torna szükséges, majd később valamilyen szinten tartó sport.” A hagyományos gerinctorna mellett nagyon hatékony a McKenzie-módszer is. Ezt elsősorban olyan gerincbántalmakra alkalmazzák, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus probléma húzódik meg: becsípődés, nyomódás, lumbágó, isiász.

„Sajnos egyre gyakrabban találkozunk gerincsérvekkel is, de ha a tornával megtaláljuk a helyes irányt, lehet, hogy az illetőnek soha többé nem kell visszajönnie hozzánk. Az, hogy ki hogyan reagál a kezelésekre, teljesen egyedi. Egy-egy probléma akár rendszeresen is kiújulhat, de az lehet, hogy csak évek múlva jelentkezik újra. A lényeg, hogy megtanulhatóak azok a mozdulatok, amelyek gyors enyhülést hoznak, és segítenek elkerülni egy műtétet” – teszi hozzá a gyógytornász.


Forrás: www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!