Folyamatos készenlétben

2014. 05. 03.
|
Címkék: Kulisszák mögött 
Még csak tavasz van, de már nagyban készül mindenki a nyárra, a szezonra, és a napsütéses hétvégék számának növekedésével egyre inkább benépesülnek majd a vízpartok is.

Mindennek persze árnyoldala is van, mint ahogy azt Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs igazgatójától megtudtuk.

Úgy tudom, jóformán a semmiből kellett Magyarországon megteremteniük a vízimentési tevékenység feltételeit.

A történet kezdetei 1999-re nyúlnak vissza, amikor az egyesület mostani elnöke, Bagyó Sándor közel harminc emberrel megalapította a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát Zánkán. Mára nagyjából hatszáz taggal működünk. Előttünk komoly képzési előzményekről sem beszélhettünk. Mára persze lényegesen jobb azért a helyzet ennél, de hiányzik az egységes szabályozás, a működési kereteinket jóformán magunk alakítottuk ki. Gyakran még tengerparti országok szakértőivel beszélgetve is kiderül, hogy nálunk az átlagosnál keményebb elvárások érvényesülnek egy vízimentővel szemben. Egyre több olyan strandüzemeltető is hozzánk küldi képzésre a személyzetét, aki aztán végül nem tőlünk rendeli meg a szolgáltatást.

Kiből lehet ma itthon vízimentő?

Aki elvégzi a bő egyhetes, bentlakásos tanfolyamunkat, majd leteszi utána a kemény vizsgát. Ennek részleteit a honlapunkon bárki megtalálja. Egyébként főleg diákokkal dolgozunk, ami a munkavégzés szezonális jellegéből adódik. Jó páran vannak a csapatban olyanok is, akik már kinőttek az iskolapadból, munkájuk van, de még így is vissza-visszatérnek egy-egy hétre. Aztán olyanok is akadnak szép számmal, akik úgy vállalnak feladatokat, hogy azért cserébe anyagi javadalmazásban nem részesülnek.


Hány esetben járnak el a vízimentők egy szezonban?

Komolyabb ténykedést úgy 250-350 eset igényel egy évben. De most nem sorolom ide azokat a kisebb eseteket, amikor az emberek az elsősegély-nyújtási képességgel rendelkező vízimentőkhöz fordulnak. Ezekkel együtt jóval ezer fölött van a kérdéses szám, és akkor még csak a szezon két-három hónapjáról beszélünk. De az a célunk, hogy még a parton elejét vegyük annak, hogy aztán bármiféle segítségre legyen szükség. Így aztán az embereink akkor is akcióba lépnek, ha azt látják, hogy valaki hosszas napozás, netán egy kiadós sörözés után akar bemenni. Ebből kifolyólag aztán a vízimentőknek nagyon kevés „klasszikus” mentési szituációban kell eljárniuk. A feladat ettől még persze nem könnyű, hiszen a tűző napon kell folyamatosan készenlétben állni, a figyelmük pedig nem lankadhat. Ha pedig úgy hozza a szükség, lehet, hogy tényleg úgy kell visszahozni valakit az életbe.

Mik a legtipikusabb esetek? Figyelmetlenség? Felelőtlenség?

Két-három éve Ábrahámhegyen például egy akár állatorvosi lónak is tekinthető szituációba került az egyik vízimentőnk. Úgy délelőtt 11 körül kisodort a szél a partra egy úszógumit, ami nyilvánvalóan nem normális állapot. A kolléga bement a vízbe, ami ekkorra még nem is kavarodott fel, és 50-60 centiméteres mélységnél ott talált nyitott szemmel, nyitott szájjal, a víz alatt egy 2-3 év körüli kisgyereket. Kikapta, megrázta és megszólította, mire a kicsi sírni kezdett, vagyis túl sok időt még szerencsére nem töltött a víz alatt, de ha egy negyed perccel később érünk oda, már tragédia is történhetett volna. Az anyuka pedig ott állt tőle 4-5 méterre, beszélgetett, és semmit sem vett észre az egészből – így aztán meg sem köszönte az intézkedést, hiszen nem is értette, mi történt.

Nem hangzik túl jól, ha ez az állatorvosi ló…

Márpedig sajnos ez a valóság. Az esetek majdnem száz százaléka figyelmetlenségből vagy felelőtlenségből fakad, csupán elenyésző az olyan esetek száma, amikor rossz a csillagok állása, és például valaki a víz közepén kap allergiás rohamot egy darázscsípéstől. Ilyenkor egyébként négy-öt perc alatt a helyszínen teremhet a Rupert sürgősségi mentőhajó, amely egy esetkocsival analóg módon tud eljárni. 500 lóerős, kiválóan felszerelt járműről beszélünk, amely közel 90 km/h-s sebességre is képes.

Hány eset végződik tragédiával?

Az elmúlt tizennégy szezonunk alatt szerencsére tendencia volt, hogy töredékére csökkent a balatoni tragikus balesetek száma. A rendszerváltással elérkezett nagy szabadságérzet sajnos rossz irányba vitte el a folyamatokat a ’80-as évek végén: az emberek fejében is történt egyfajta változás, amolyan „mindent lehet” hozzáállás vált általánossá. Akkoriban előfordult, hogy negyven-ötven halálos baleset történt a Balatonon, de a vízi rendészet adatai szerint a szezonban tavaly öt alatt volt tóba fulladtak száma. Ebben persze az is közrejátszik, hogy régen nem volt még szakképzett vízimentés a tónál, illetve a folyamatos kommunikációs sulykolásnak is van érezhető eredménye. Nem szabályokat akarunk az emberek fejébe vésni, csak azt, hogy a józan paraszti ész szabályai szerint járjanak el a vízpartokon. Persze így is előfordul, hogy valaki ittasan a vízbe megy, és mindig lesz, aki fejest ugrik a félméteres vízbe, amit nagyon ritkán lehet egészségesen megúszni. Ezeket az eseteket egyszerűen nem lehet megmagyarázni. Soha nem fogjuk megérteni, hogy mire gondol, aki nem tud úszni, de mégis beugrik a mély vízbe a vízibicikliről: hogy mire a vízbe ér, már menni fog a dolog? Az említett kevés számú végzetes eset szinte mindig efféle felelőtlenségből fakad.

Említette a megelőzés fontosságát. Milyen erélyességgel lehet elejét venni a helyszínen az efféle eseteknek?

Senkinek sem tilthatunk meg semmit, de javasolni szoktuk a kollégáknak a határozott fellépést, ha úgy látják szükségét. Sokszor persze még ez sem használ. Balatonkenesén történt, hogy két ittas lányt első ízben még sikerült eltéríteni attól, hogy bemenjenek a vízbe, de másfél óra múlva már kisírt szemmel érkezett vissza az egyikük, miután a strandon kívül beúsztak a nádas másik oldalán. A barátnőjét aztán két nappal később találták meg holtan. Sokszor azért szerencsére happy enddel végződnek az ijesztő esetek. Nekünk alapvetően mindig a legrosszabb forgatókönyvből kell kiindulnunk, ha a szülő azzal jön oda, hogy eltűnt a gyereke. Ilyen esetekben nem ritka, hogy a strand  közönsége, 80-100 ember keresi csatárláncban az adott porontyot – tavaly nyáron történt, hogy az egyik gyerek a szüleihez ugyan nem talált vissza, de tudta, hol a nyaralójuk, így miközben százak keresték, végig ott ült a lépcsőn. Amikor kiderült, hogy épségben megvan, és bemondtuk ezt a hangosbemondóban, olyan ováció támadt, mint egy sikeres színházi előadás végén. A szülő ilyenkor két-három mondattal megkapja, hogy a gyerek nem plüssmackó, amit leteszünk valahová, és aztán ott is marad. De akivel egyszer megesett ilyen, az garantáltan jobban figyel majd.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el