„Hiányzik a tolerancia”

2014. 05. 05.
Szerző: Marosi Viktor
|
A gyerekgyógyászatból a 70-es években vált ki az újszülöttekkel foglalkozó szakágazat. Magyarországon szerveztek egy újszülött-intenzív osztályhálózatot, amellyel képesek voltak felvenni a harcot a koraszülötteket érintő légzészavarokkal. Az azt követő években az addig stagnáló csecsemőhalandóság csökkenni kezdett.

Interjú dr. Szabó Miklós gyermekgyógyász professzorral és Veréb Németh Rékával, a Kis Veréb Alapítvány elnökével.

Ma a gyerekgyógyászaton belül hol foglal helyet az újszülött-gyógyászat?

Fotó: Marosi Viktor

Sz.M.: Keressük a helyünket, de ennél fontosabb, hogy a koraszülöttek és az újszülöttek egészségügyi ellátása egy magas prioritású terület legyen. A koraszülöttek ellátása magas szakmai tudást, de legfőképpen sok emberi ráfordítást igényel ahhoz, hogy a megfelelő gyógyítási eredményeket elérjük. Ez egy hosszú út, melynek az egyik eleme az, hogy fogadják el, hogy ha egy újszülött betegen jön a világra, sürgősségi ellátást igényel.

Kevesen ismerik az oxigénhiánnyal született gyermekek problémáját. Hogyan alakul ki ez a születési rendellenesség?

Sz.M.: Egy szépen fejlődő magzat, akinek minden potenciálja megvan az egészséges életre, születéskor súlyos balesetet szenved. A tudomány sokáig nem ismert olyan terápiát, amivel érdemben lehetett volna befolyásolni ennek a betegségnek a következményét az első életórákban és napokban. A 2000-es évek közepére állatkísérletek során derült ki, hogy egy súlyos oxigénhiányos állapot után, ha az újszülöttet lehűtik a normál testhőmérséklet alá (hypothermiás kezelés), az hatásos kezelés arra, hogy csökkentse ebben a betegségben a halálozást és a maradandó idegrendszeri károsodást. Azóta minden ilyen újszülött számára világszerte indokolt ez a kezelés. Sok-sok élményünk van arról, hogy súlyos állapotú babák milyen fantasztikusan meg tudtak gyógyulni e kezelés hatására, és mennyire boldogok azok a családok, akiknek a gyermeke egy ilyen rémisztő balesettel kezdi az életét.

Fotó: Marosi Viktor

Amikor egy újszülött ilyen balesetet szenved, az sokkolja a családot, hiszen a terhesség alatt egy egészséges magzat fejlődött ki. Sokan nyilvánvalóan orvosi műhibára gondolnak először. Ezt hogyan lehet kezelni?

Sz.M.: Az orvosi tevékenységnek nagyon fontos észe, hogy sokszor vagyunk kénytelenek a beteggel vagy a hozzátartozóval rossz hírt közölni. Amikor valakihez eljut az a tragikus hír, hogy a várva várt, egészséges gyermeke olyan súlyos állapotba került, amiben meghalhat, vagy ha túléli, maradandó idegrendszeri károsodása lesz, gyászt vált ki, aminek része az is, hogy keresi az okot. A gyász első fázisa a harag és a düh. Szintén nehéz elviselni a bizonytalanságot, hiszen mi sem tudjuk megmondani napokig, hogy ennek a válságos időszaknak mi lesz a kimenetele.

A Kis Veréb Alapítvány az első, ami kifejezetten az oxigénhiánnyal született gyermekeket és családjaikat segíti. Hogyan tudnak együttműködni?

Sz.M.: Az egyéni tapasztalat hitelessége olyan segítség, ami abban erősíti meg az érintett szülőket, hogy nincsenek egyedül. Ez a fajta kapcsolatlehetőség és tapasztalatcsere nagyon erős pszichés támogatást jelent azoknak, akik éppen bajban vannak. Minden, ami közösségi dimenzióba viszi az egyéni problémákat, az nagyon nagy segítséget jelent. Hiszünk abban, hogy ha nagyobb társadalmi figyelem fordul ezekre a problémákra, akkor hatásosabban tudjuk ezeket megelőzni, vagy eredményesebben tudjuk kezelni.

V.N.R.: A szülői önsegítő hálózat lényege, hogy az a sok feldolgozatlan lelki probléma, amibe egy szülő ilyenkor belekerül, megoldásra találjon. Sokan okolják magukat, mint ahogy én is tettem; ilyenkor gyakorlatilag elsiratjuk azt a képet, amit a várandósság alatt kialakítottunk. Szervezünk egy jótékonysági fotókiállítást, mely bemutatja, hogy az oxigénhiánnyal született gyerekek milyenek is valójában; ugyanúgy élnek, mint a többiek, ugyanúgy sírnak vagy nevetnek, ugyanolyan játékaik vannak... És mégis, sokszor mások. Hogyan lehet a mássággal együtt élni? Milyen érzés elfogadni? Az oxigénhiánnyal született gyermeket nevelő családok kisebb-nagyobb mértékben elszigetelődnek, mert a többség mégsem a hasonlóságot, hanem a különbözőséget látja. Célunk a tolerancia, az elfogadás erősítése a társadalomban, illetve, hogy ezek a családok a társadalmi elfogadás által ne érezzék magukat másnak az egészséges családok között. Szeretnénk a jövőben az I. sz. Gyermekgyógyászati klinika PIC-osztályát is segíteni bizonyos eszközökkel, melyek az újszülött ellátást még hatékonyabbá tehetik.

Többnyire mozgássérültek és értelmi sérültek csoportjára osztjuk a látványos sérüléssel élő embereket. Hogyan lehet érthetővé tenni a társadalom számára, hogy mit is jelent pontosan az, hogy valaki oxigénhiánnyal született, vagy kell-e egyáltalán?

Sz.M.: Nehéz kérdés, hogy mennyire akarunk társadalmasítani egy ilyen problémát, vagy mi a társadalmasítás egészséges szintje. Ezer szülésből másfél-két alkalommal fordul elő, hogy olyan fokú oxigénhiány lép fel, ami valamilyen kezelést tesz szükségessé. Ezzel stresszelni a sok ezer várandós anyát kontraproduktív lenne, és kevésbé etikus, mivel nincs olyan specifikus cselekvés, ami garantálja, hogy ez a probléma ne következhessen be.

V.N.R.: Egy picit ha mindenki megnyitja a szívét erre, máris jobb élete lesz ezeknek a gyerekeknek. De jelenleg hiányzik a tolerancia. Ha például ismerősökkel találkozunk, csak félve merik megkérdezni, hogy a gyerekünk jól van-e. Attól, hogy ő így született, mi takargatnivalóm lenne?! Az alapítványnak tehát az integráció is a célja, illetve, hogy a társadalomban minél szélesebb körben megismertessük ezt a problémát.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el