Hialuronsavval enyhíthető a térdfájdalom

2014. 05. 05.
Szerző: Szimpatika
A térdfájdalom egy bizonyos kor után a legtöbb ember napjait megkeseríti. Hátterében leggyakrabban artrózis, azaz ízületi kopás áll. A kutatások rámutatnak arra, hogy az ezzel járó fájdalmon sokszor sem a pihenés, sem pedig a fájdalomcsillapító gyógyszer nem segít.

„Megoldás lehet azonban az ízület csúszását segítő hialuronsav” – mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája.

Az artrózis kialakulásának oka

A térdízület a csípőízülethez hasonlóan nagy igénybevételnek van kitéve. Az idő előrehaladtával elváltozások alakulhatnak ki rajta, ami jelentős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal is járhat. Sajnos nem ritka, hogy a porc szerkezete különböző okok miatt megváltozik és elvékonyodik – pl. jelentős fizikai munka, életkor, betegségek, sérülések miatt –, majd az ízületi folyadék mennyisége csökken és a csonton kinövések keletkezhetnek. Ennek következtében az ízületi tok sérül, gyulladásos folyamatok indulnak meg, ami persze nem kis fájdalommal jár.

Aktív fájdalomcsillapítással a mellékhatásmentes javulásért

Amennyiben fellépnek a tünetek, legtöbben rendszerint fájdalomcsillapítóval igyekeznek azokat csillapítani. Ezek azonban artrózis esetén csak tüneti kezelések, átmeneti fájdalomcsökkentő hatással. Ráadásul az ilyen készítmények a test összes részére eljutnak, oda is, ahol alapvetően semmilyen probléma nincs, és ott mellékhatásokat okozhatnak, így óvatosan kell őket alkalmazni.

Az aktív fájdalomcsillapítás célzott megoldást nyújt. „Térd artrózisa esetében az egyik, oki terápiának nevezhető célzott kezelés a hialuronsavas injekciókúra. Hialuronsavval éppen azt visszük be az ízületi résbe, ami onnan az idővel »kikopott« a csökkent termelés, fokozott lebontás révén. A hialuronsav az emberi szervezetben is megtalálható természetes anyag, egy ún. proteoglikán. Jelentős vízmegkötő képességével segít biztosítani a porc rugalmasságát, az ízületi résben pedig egyfajta kenőanyagként funkcionálva segíti a porcfelületek, az ízület mozgását. A külsőleg az ízületbe bevitt hialuronsav segíti a porcsejtek működését, megakadályozza a porcréteg elveszítését” –mondja dr. Váradi Éva főorvosnő.

Kutatások szerint az intraartikuláris (ízületi injekciós) hialuronsav-kezeléssel jobb eredményeket lehet elérni, mint a fájdalomcsillapítókkal. A fájdalmakkal küzdő betegek nagy részénél rövid időn belül lényeges változás következik be aktivitásukban, a javulás és a fájdalomcsökkenés pedig akár egy évig is kitart. Az intraartikuláris hialuronsav-kezeléssel a porc megfelelő állapota hosszabb ideig megőrizhető, a protézis beültetése évekkel, vagy akár évtizedekkel késleltethető.

A kezelés kúraszerűen történik, ám már az első alkalom jelentős javulást hozhat. A maximális hatás érdekében mindezt érdemes kiegészíteni Guna terápiával, illetve lézeres kezeléssel.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!