Az ortopédiai implantátumok allergiát okozhatnak

2014. 05. 25.
Szerző: Szimpatika
A műtét után jelentkező panaszokat gyakran a beültetett fémimplantátummal szembeni érzékenység, allergia okozza. Mivel tüneteket az elterjedt, gyakran használt fémek is okozhatnak, a műtéti beavatkozás előtt fontos allergiatesztet végeztetni.

„A testen belül elhelyezett protéziseket rendszerint olyan anyagokból készítik – a leggyakrabban aranyból vagy titánból –, amelyek egyrészt hosszú élettartamúak, másrészt pedig csekély valószínűséggel okoznak allergiát – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. – A fémek közül a leggyakrabban valóban a nikkel, a króm, a kobalt és a réz okoznak panaszokat, de a 80-as években már az aranyról is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hipoallergénként ismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készült implantátumok is okozhatnak allergiás reakciót.”

Egyre gyakrabban okoz tüneteket

„Egyes országokban 10-12 év alatt a fémallergiák gyakorisága 7-21 százalékra emelkedett. Ennek oka egyrészt a fémek – bizsu, piercing – használatának, másrészt az implantációs technikák alkalmazásának elterjedése. A panaszokat leggyakrabban az ízületi implantátumok váltják ki. Érdekes azonban, hogy a panaszmentes betegeknél elvégzett allergiavizsgálat is az esetek 45-46 százalékában pozitív – jegyzi meg dr. Balogh Katalin. – Azokban az esetekben, amikor tünetek is jelentkeznek, fáj, gyulladt a protézis környéke és emiatt el is kell azt távolítani, a tesztek 59 százaléka lesz pozitív, tehát ezen esetek közel kétharmadában a fémallergiára vezethetőek vissza a panaszok.”

Műtét előtt végeztessen allergiatesztet!

Az American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) éves ülésén a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a fémek – pl. nyaklánc, fülbevaló, melltartókapocs vagy nadrág övcsatja – viselésének következtében a beteg korábban bőrreakciót tapasztalt, mindenképp végeztessen allergiavizsgálatot a műtét előtt. Kutatásuk során 23, vélhetően fémallergiás, még műtét előtt álló beteget vizsgáltak, míg a többi 83 résztvevőnél már elvégezték az implantátum beültetését és panaszaik is jelentkeztek: fertőzéssel vagy egyéb mechanikai problémával összefüggésbe nem hozható duzzanat, fájdalom jelentkezett az érintett ízület környékén. Az allergiatesztek során kiderült, hogy a panaszos esetek közel felénél az implantátum valamilyen fém összetevője okozta a tüneteket.

Egy hét alatt hónapok szenvedéseit spórolhatja meg

A műtéten már korábban átesett személyek azon csoportjából, akiknél az allergiavizsgálat után elvégezték az implantátum cseréjét, 78 százalék számolt be jelentős javulásról. Akiknél a cserét nem végezték el, vagy elvégezték, de az allergiateszt figyelembevétele nélkül, mindössze 19 százalékban következett be javulás. A műtét előtt álló csoport 73 százalékánál a teszt eredményeit figyelembe véve végezték el a műtétet, náluk kivétel nélkül mérsékelt vagy jelentős javulás állt be a műtét előtti állapotukhoz képest. Az AAOS ezért mindenki számára javasolja a teszt elvégzését. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy a teszt fájdalommentesen végezhető. A gyanúba vett fémeket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára, ezt követően 48, majd 72 óra múlva, ill. egy héttel a felragasztást követően ellenőrzik. Ha a leolvasás során bőrpír vagy duzzanat jelentkezik valamelyik érintett területen, akkor a beteg az adott fémre allergiás. Ez az ún. epicutan vagy rátevéses teszt, amely segíthet a megfelelő implantátum megválasztásában, így annak beültetése a későbbiekben sem okoz majd panaszokat.


www.allergiakozpont.hu




Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!