A Harcosok Étrendjét a Magyar Elhízástudományi Társaság is ajánlja

2014. 05. 26.
Szerző: Szimpatika
A Magyar Elhízástudományi Társaság szerint összesen 20 millió kilogramm a felnőtt magyar lakosság súlyfeleslege, ugyanis a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos.

Az elhízás járványszerűen terjed a világban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban krónikus betegségnek nyilvánította. A plusz kilók ugyanis nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem többek között magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget is okozhatnak. Európában a 65 évesnél fiatalabbak szív- és érrendszeri okokból történő halálozásának több mint harmada a táplálkozással van összefüggésben. Az elhízás a betegségeken túl lelkiállapotunkra is hatással van, negatívan befolyásolja társadalmi életünket, kedélyállapotunkat, de még a szexuális életünkre is kihat. Számos kormányzati és civil kezdeményezés is elindult már, mely az elhízásra hívja fel a figyelmet, de úgy tűnik, ennyi nem elég.

Prof. Dr. Halmy László, a A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) elnöke elmondta: „Tévhit, hogy sokat kell reggelizni, az »úgy reggelizzünk, mint egy király« elv már régen megbukott. Ehelyett – különösen a szénhidrátfogyasztás szempontjából – koldusként kell reggelizni.” Az elnök véleménye szerint a táplálkozással összefüggő betegségek jelentős része megelőzhető egészséges táplálkozással, a legnagyobb gond pedig a szokásainkkal van. Mást és máskor eszünk, mint kellene.

A Harcosok Étrendje egy merőben új, de mégis régi módszer. A Harcosok Étrendje az ösztönös igényeinkre épül, arra a felismerésre, hogy a testünk mindig sokkal jobban tudja, hogy mikor mire van szüksége, mint egy „szakértők” által összeállított divatos diéta. Az étrend alapja az a természetes napi ciklus, ami az evolúció során alakult ki, és amely szerint testünk még ma is működik, annak ellenére, hogy a civilizációs hatások és a sok diétás téveszme miatt mi már nem e szerint a ciklus szerint próbálunk enni és élni.

A módszer egyszerű: együnk napközben keveset, reggelire például egy kefirt, gyümölcsöt, kora délután pedig egy könnyű salátát (alulevési szakasz), este viszont bőségesen vacsorázzunk (túlevési szakasz). Így napközben kirobbanóan energikusak leszünk, hiszen a szervezetünk nincs az emésztéssel leterhelve, a fő hangsúly pedig az esti étkezésen van: minden napot egy egészséges, de bőséges lakomával kell zárni.

Prof. dr. Halmy László, a MET elnöke elmondta: „Fontos azonban arra figyelni, hogy a túlsúlyos emberek hajlamosak »túlenni« magukat. Az étrend megengedi, hogy este egy egészséges és kiadós vacsorával jutalmazzuk magunkat, de itt is fontos a határok betartása. Egészséges, tápláló ételek megválasztásával annyit kell enni, amennyire a szervezetünknek valóban szüksége van!”

A Harcosok Étrendjének megalkotója Ori Hofmekler, akinek étrend- és edzésmódszereivel táplálkozási szakemberek, orvosok, tudósok, világszínvonalú sportolók, harcművészek, katonai és rendfenntartó szervek instruktorai, valamint a téma bestsellereinek szerzői is egyetértenek.

forrás: www.drtihanyi.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!