A borostyán nyaklánc és a szervezet elsavasodása

2014. 05. 27.
|
Címkék: Csak szólok... 
Jócskán benne járunk a huszonegyedik században. Az orvostudomány legyőzte a járványok túlnyomó többségét. Nem kell gyerekeknek megrokkanniuk gyermekbénulás, meghalniuk tüdőgyulladás miatt. A születéskor várható élettartam növekszik. A józan ész mégis vesztésre áll.

Mi, emberek szívesebben hiszünk a hihetetlennek tűnő dolgokban, mint a tudományos tényekkel, vizsgálatokkal alátámasztott eredményekben. Az interneten körlevelek formájában terjedő, az egészségünket veszélyeztető „híreket” a közösségi oldalakon sokan szívesen megosztják, s az ilyen, tudományosnak látszó féligazságok gyorsan „vevőre” találnak.

Nem tudom, miért.

Úgy tapasztalom, inkább hiszünk a természetgyógyásznak, mint az orvosnak, a gyógynövényeknek, mint a gyógyszereknek, az oltáselleneseknek, mint az oltásokban hívőknek. Jómagam nem gondolom, hogy bármelyiket el kellene törölni a föld színéről. Éppen úgy szükség van a gyógynövényre, mint a gyógyszerre, a természetgyógyászra, mint az orvosra. De nem egyikre a másik helyett.

Vannak aztán olyan tévhitek, amik ártalmasak is lehetnek. Például, amikor elhisszük, hogy minden testi problémánk oka a szervezet elsavasodása, miközben egészségügyi problémáink hátterében sok különféle ok állhat, melyeket ki kellene vizsgálni.

Sokat gondolkoztam már rajta, hogy miért van ez így. Hogyan robban be egy-egy diéta, kapszula, csodadoktor szinte megváltóként a köztudatba, s hogyan lesz belőle alapvetés.

Olyan alapvetés, amilyen például az elsavasodás elmélete, melyet ma már szinte mindenki elfogad, holott semmiféle tudományos magyarázat nem igazolja. Az elsavasodás elméletének szülőatyja, Robert O. Young természetgyógyász hírnevét A pH csoda címmel írt művének köszönheti. Igaz, hogy Young nem rendelkezik orvosi végzettséggel, mégis meglehetős magabiztossággal ad tanácsot az egészség megőrzésével, betegségek gyógyításával kapcsolatban. S emberek milliói elhiszik, hogy a betegségek oka a vér elsavasodása. A valóság ezzel szemben az, hogy a szervezet a vér pH-ját állandó szinten tartja. Ezt szolgálja a szén-dioxid légzéssel történő eltávolítása, valamint a nem illékony savak és a „lúgosító” ammónia vesén keresztül a vizeletbe történő kiválasztódása. Bár a táplálkozással valóban lehet befolyásolni a kémhatást, de nem a vérét, hanem a vizeletét. Bizonyított tény, hogy bizonyos táplálékok (pl. hús) savanyítják, mások (pl. zöldségek) lúgosítják a vizeletet, azonban a szervezet kémhatása ezek nagymértékű fogyasztása esetén is állandó marad. A vizelet kémhatása ugyanis semmilyen összefüggésben nincs a vér pH-jával.

Honnan tudom? Nos, van egy remek blog az interneten. A kodpiszkalo.blog.hu oldalon gyógyszerészek, orvosok, biológusok próbálják eloszlatni a legdivatosabb, gyógynövényekkel, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhiteket, rémhíreket. Sajnos a blogjukon található írások hosszúak, túlságosan szakmaiak, nehezen emészthetők. Érdemes mégis egy kis időt rászánni az elolvasásukra.

Jogos lehet a kérdés: honnan tudom, hogy nekik van igazuk?

Nos, ahogyan szép az, ami érdek nélkül tetszik, úgy valószínűleg igaz az, ami elfogulatlan, szakszerű, és a tudást akarja eladni, nem a terméket vagy a szolgáltatást. Mert valós probléma, hogy az interneten olvasható sokféle tartalomból melyik hiteles. Jómagam akkor szoktam kellő távolságtartással viseltetni a tartalmat illetően, amikor látom, hogy valaki nagyon el akarja adni azt, aminek hatásosságát hosszasan bizonygatja. Ettől persze még mondhat igazat. De nem árt leellenőrizni.

A kérdés azonban továbbra is kérdés marad. Hogy ugyanis: miért hisszük el hamarabb például azt, hogy csak be kell vennünk egy új csodaszerből néhány pirulát, máris megszabadulhatunk felesleges kilóinktól, mint azt, hogy a fogyás titka a felhasznált és bevitt energia közötti különbség, az előbbi javára.

Itt van például a legújabb fogyókúrás csodaszer: a zöld kávé, mely forgalmazói szerint csökkentheti a bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, mert a benne lévő klorogénsav gátolja a glükóz felszívódását a vékonybélben, valamint a glükóz felszabadulását a májból a keringési rendszerbe. Ezzel a hatással kevesebb glükóz kerül a véráramba, és így a szervezet a zsírsejteket kezdi el lebontani, hogy energiához jusson, vagyis a testzsír mennyisége elkezd csökkenni. Nagyon jól hangzik. Csakhogy a ködpiszkáló blog kémikus, biológus és gyógyszerész csapata szerint nem igaz. A klorogénsav egy nagyon régóta ismert, a növényvilágban széles körben előforduló, egyszerű szerkezetű vegyület. Megtalálható például a barackban, a szilvában, a burgonyában is. Erről a vegyületről azonban egyetlen vizsgálat sem mutatta ki, hogy fogyasztó hatása lenne, s azt sem, hogy a zöld kávé esetleges testsúlycsökkentő hatásában bármilyen szerepet játszana. Ráadásul klorogénsav nemcsak a zöld, hanem a pörkölt kávéban is van.

Hasonlóan divatos téveszme az is, hogy a Himalája-só egyenesen az élet sója. Erről a Himalája-sóról például kiderült, alapvetően nem más, mint kicsit különös színű (rózsaszínes), jól „marketingelt”, Pakisztánban (a Himalájától több 100 km-re) bányászott kősó. A karrierje az 1990-es években, Németországban kezdődött, ahol egy Peter Ferreira nevű „kutató” csodás hatásaira, egészen különleges összetételére hivatkozva nem kis hasznot generált a forgalmazásából. Aztán persze kiderült, hogy: a Himalája-só nem is himalájai, 98%-a, csakúgy, mint az európai kősóké, nátrium-klorid, és a maradék 2% sem tartalmaz olyan különleges anyagokat, amitől csodás hatásokat várhatnánk. Különleges színét pedig egy egészen közönséges anyag, a vas-oxid adja.

Hasonló, kismamáról kismamára szálló legenda, hogy a borostyán nyaklánc segíti a fogzást, és csökkenti a fogfájást. Mert, hirdetik a borostyán nyakláncot árulók, a valódi borostyánból a bőrrel érintkezve a testhő hatására illóolajok szabadulnak fel, melyek a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutnak. Valamint a borostyánnak elektromágneses aktivitása van, és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel. S valóban, a borostyán dörzsölés hatására elektromos lesz, miként több műanyag is rendelkezik hasonló tulajdonsággal, ezért pattog a műszálas ruha, ha levesszük, és ezért áll égnek a frissen mosott, műanyag fésűvel fésült hajunk. Azonban az állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. Illóolaj pedig egyáltalán nincs benne, így tévedés ennek tulajdonítani a hatást. Egyébként, ha lenne is benne, nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódva képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát.

Mégis elhisszük. Az én unokáim is viseltek borostyán nyakláncot. Nem bántam, mert ha őket nem is, édesanyjukat megnyugtatta, hogy tett valamit a kicsik szenvedésének megkönnyítéséért.

És lehet, hogy éppen ez a magyarázat? Lehet, hogy azért dőlünk be a divatos csodabogyóknak, kúráknak, szereknek, mert nem érezzük jól magunkat, s valamit tenni akarunk?

Tenni valamit egészségünk érdekében. Valamit, ami nem túl drága, nem túl nehéz, nem jár különösebb lemondással, áldozattal. Mert bár jócskán benne járunk a huszonegyedik században, bár az orvostudomány legyőzte a járványok túlnyomó többségét, és a gyerekeknek szerencsére már nem kell megrokkanniuk gyermekbénulás, meghalniuk tüdőgyulladás miatt – nem érezzük jól magunkat.

És hinni akarjuk, hogy valami – bármi – segít.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el