Energiaital reggelire?

2014. 06. 03.
Szerző: Szimpatika
Vizsgálja az energiaital-fogyasztás korlátozásának lehetőségét gyerekeknél és tizenéveseknél az Egészségügyért Felelős Államtitkárság – írta a Pénzcentrum.hu. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár azonban cáfolta a sajtóban megjelent híreket, szerinte a kérdés „nincs és nem is volt napirenden”.

A toxikológus szerint semmi értelme a korlátozásnak, a tiltásnak, mert nem hoznák meg a várt eredményt. A mértéktelen fogyasztás veszélyeire azonban mindenképpen fel kell hívni a figyelmet.

A 10 és 14 év közötti gyerekek ötöde energiaitalt iszik reggelire – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felméréséből. Dr. Martos Éva, az OÉTI főigazgató főorvosa korábban úgy nyilatkozott: a népegészségügyi intézetek 2011 óta gyűjtik az energiaital-fogyasztással kapcsolatos adatokat – ezek alapján minden másnap történik valami, ami orvosi ellátást igényel.

A problémák több mint 70 százalékában fiatalkorúakról van szó, sőt akadt már nyolcévesnél fiatalabb páciens is. Az egyik legnagyobb gond, hogy a különböző márkájú és összetételű italokhoz a gyerekek tulajdonképpen bárhol, olcsón hozzáférhetnek.

Jelenleg semmilyen korlátozás, jogszabály vagy élelmiszerkönyvi előírás nincs az energiaitalok összetételére vonatkozóan, a gyártóknak csupán egyetlen kötelességük van: amennyiben a termék koffeintartalma meghaladja a literenkénti 150 mg-t, a „Magas koffeintartalom” címkét kell feltüntetni a dobozon.

Az adózás elkerülése érdekében a gyártók gyakran „trükköznek” termékeik összetételével, és megfelelő szabályozás híján abba tulajdonképpen bármi belekerülhet. A népegészségügyi termékadóról – közismertebb nevén chipsadó – szóló törvény szerint azok az energiaitalok váltak adókötelessé, amelyek hozzáadott koffeintartalma meghaladta a 10 mg koffein / 100 ml mennyiséget.

A törvény hatálybalépését követően a gyártók elhagyták a hozzáadott koffeint, és természetes koffeintartalmú növényi kivonatokkal dúsították termékeiket – ami miatt meg kellett változtatni a törvényben az „energiaital” meghatározást.

Ezt követően az adókötelezettséget a metilxantin és a taurin meghatározott szint feletti együttes jelenléte alapján állapították meg, a gyártók azonban kivették a taurint az összetevők közül, így ismét lerázhatták magukról a chipsadó terhét – világít rá a Pénzcentrum.hu.

Dr. Zacher Gábor toxikológus a Népszava megkeresésére elmondta: nem látja értelmét, hogy korlátozzák vagy betiltsák a fiatalkorúak energiaital-fogyasztását: „Ezek mind hangzatos szavak, azonban nem fogják meghozni a várt eredményt, a tinédzserek mindig tudni fogják, hol szerezhetik be ezeket az italokat.”

A toxikológus szerint figyelembe kell venni, hogy az illető mennyit fogyaszt ezekből. „Aki ész nélkül használja, könnyen kórházba kerülhet. Egy doboztól nem lehet baja, öt doboztól viszont már igen” – sőt a szakember szerint az orvosi ellátást igénylő esetekben a fiatalok gyakran alkohollal vagy más tudatmódosító szerekkel együtt fogyasztották az energiaitalokat, és ezért kerültek kórházba.

A felelősség a fiataloké is: tudniuk kell, hol van az a határ, amit már nem szabad átlépniük. „Tizennégy éves kor alatt azonban senkinek nem javasoljuk energiaitalok fogyasztását” – figyelmeztet a toxikológus.

Bár Szócska Miklós államtitkár szerint a fiatalkorúak energiaital-fogyasztásának korlátozása nincs napirenden, jelenleg azon toxikológiai vizsgálatok kiértékelése zajlik, amelyeket rosszullétek miatt jelentettek, valamint elemzik chipsadó hatását, és az uniós országok szabályozásának összehasonlító elemzése is folyik.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a közoktatási intézményekben a népegészségügyi termékadó hatálya alá tartozó italokat nem lehet árusítani – ha ilyet találnak, az intézmény büntetésre számíthat.

Az egyes gyártók „trükközései” azonban kijátszhatják a törvényt: igaz, hogy ma már egyre kevesebb iskolában lehet kapni ilyen italokat, egy 2013-as felmérés szerint azonban minden tizedik iskolabüfében találtak energiaitalt.


Forrás: Népszava / Juhász Dániel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!