Így szokhat le sikeresen a dohányzásról

2014. 06. 04.
Szerző: Szimpatika
A tüdőrákkal diagnosztizált betegek közel 90 százaléka dohányos. Ebből következik, hogy a betegség elkerülésének legbiztosabb módja a dohányzásról való leszokás, ám a sikert a kudarctól a szakember szerint a megfelelő motiváció választja el.

„A tüdőrák elkerülésének legbiztosabb módja a dohányzásról való leszokás – mondja dr. Solymos Mónika, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus szakorvosa. – Tapasztalatom szerint sajnos sokkal többször születik meg az elhatározás, mint ahány esetben sikeres a leszokás. Ha valaki azért próbál leszámolni a szenvedélyével, mert sokszor hallja, hogy az veszélyes, egészségtelen stb., az nem feltétlenül elegendő motiváló erő. Az illető tulajdonképpen nem meggyőződésből döntött, csak „rábeszélték” valamire, amit aztán lemondásként él meg. Hiába tudja, hogy a cigaretta ártalmas, ha számára mégis egyfajta örömforrás.”

„Viszont amikor valakit a dohányzásmentes élettel járó előnyök motiválnak, az nem a megvonásra koncentrál, hanem arra, amit a füstmentes élettel nyer. Jobb közérzetet és terhelhetőséget, a szabadabb légzést, a fokozott ízérzékelést és szaglást, a reggeli hurutos köhögés enyhülését, illetve megszűnését, javuló szexuális működést és később kialakuló ráncokat. Az sem elhanyagolható szempont, milyen jelentős összeg takarítható meg éves szinten a cigaretta megvonásával. A dohányzás fokozatos elhagyását megengedő módszerek azonban kevésbé hatékonyak – fűzi hozzá a doktornő. – Érdemes szakember segítségét igénybe venni, akivel a felkészülés, a lehetséges buktatók elkerülése az és eredmények megtartása is könnyebb lehet.”

TUDTA?

A tüdőrák kezdetben tünetmentes, vagy legalább is tünetszegény lehet. Rendszeres tüdőszűrés nélkül ezért nehéz korai fázisban észlelni a problémát. Mire a tipikus tünetek – tartós köhögés, vérköpés, mellkasi-háti fájdalom, nehézlégzés –, illetve az általános tünetek – fogyás, étvágytalanság, hőemelkedés – jelentkeznek, már előrehaladottabb fázisról beszélünk. A megbetegedések 25%-a ún. kissejtes tüdőrák. Ebben az esetben a dohányzás komoly hajlamosító tényező. A kórt korai terjedés jellemzi, kezelésében sugár- és kemoterápiát alkalmaznak leggyakrabban. A 75%-ot kitevő, nem kissejtes tüdőrák esetében a betegség stádiumától függően műtét, kemoterápia, sugárkezelés jöhet szóba.


Forrás: www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!