A gyógynövények szerepe a fogászatban

2014. 06. 12.
|
Címkék:
Szájsebészeti műtétek, foghúzás vagy implantátum behelyezése után, és még számtalan esetben használatosak a gyógynövénytartalmú készítmények a fogászat területén.

Milyen tünetek esetén használhatók a gyógynövényt tartalmazó készítmények?

  • Rosszul illeszkedő protézisek okozta nyálkahártya-sérülések
  • Afta
  • Herpesz
  • Szájnyálkahártya-gyulladás
  • Gombás megbetegedések
  • Fájdalmas „sebek” a szájban
  • Ínygyulladás

Továbbá a már említett szájsebészeti műtétek, foghúzás vagy implantátum behelyezése után, és még sorolhatnám tovább. Látható, hogy a fogászat területén számtalan esetben használatosak a gyógynövénytartalmú készítmények.

Napjainkban természetes, hogy elmegyünk a gyógyszertárba, ahol sokféle gyógyszer áll rendelkezésünkre a gyógyuláshoz. Bár a régi időkben ez nem volt így, a gyógynövények ereje, a „fűben, fában orvosság” igazsága nagyon sok esetben hasznosnak bizonyult. A gyógynövények hatásának ismerete és használata több ezer éves tapasztalatokon alapul – ilyen hosszú tapasztalati idővel egyetlen gyógyszer sem rendelkezik. Örömteli, hogy lassan újra terjed a természetes módszerekkel, gyógynövényekkel történő gyógyítás. Ez azonban csak akkor elfogadható módszer, ha szakember javasolja és ellenőrzi – orvos, gyógyszerész, vagy vizsgázott természetgyógyász. Természetesen tudni kell, hogy ezek a növények nem mindenható szerek, és sok estben szükségesek a gyógyszerek az orvosi kezelések mellé. Sokszor viszont elegendő a gyógynövények hatása: segítenek pl. a betegség lefolyásának lerövidítésében vagy a fertőzések megakadályozásában. A betegségekkel, egészségi problémákkal azonban minden esetben orvoshoz kell fordulni!

A gyógynövények használatának története

Az ókor embere a fogak tisztántartását, a rossz lehelet elfedését és a szájgyulladások kezelését fák, gyökerek, növények rágcsálásával végezte.
A leggyakrabban használt fa az arakfa volt, amelyet más néven perzsa mustárfának vagy fogkefefának is hívnak. Ez a fa rágcsálás közben kellemes nedvet enged ki magából, mely tannint tartalmaz, ami a szájnyálkahártya felszínén összehúzódás érzetét kelti. Íze fanyar, antiszeptikus hatása van.

Az afrikaiak, ázsiaiak az egyik végén szálára szedett kis, kefefejű faággal, az ún. „siwakkal” tisztították fogaikat. Ezt a mai napig használják egyes törzsek.
A mai fogkrémek, szájvizek legismertebb alapanyaga a menta. A mentát már az egyiptomiak is használták a száj ápolására: a belőle készült főzettel öblögettek, vagy csak rágcsálták a mentalevelet. 

kamilla gyógyhatását már az ókor embere is ismerte, az egyiptomiak nagyon sok esetben alkalmazták. Hatóanyagai (bisabolol, azulenol stb.) révén kifejezetten jól kezelhetők vele a gyulladásos folyamatok.

A fájdalom csökkentésére is különböző növényeket használtak. A kb. 4000 éve ismert mák volt a legelterjedtebben használt növény. A mák zöld gubójának tejnedve, az ópium kb. 2 tucat alkaloidát tartalmaz. Legismertebb ezek közül a morfin, a kodein és a papaverin. Tudvalevő, hogy a morfium ma is a legerősebb fájdalomcsillapító. Ezért a mák évezredeken keresztül használatos volt fájdalomcsillapításra.

A régi görög gyógyászatban borokat, alkoholtartalmú italokat és gyógynövényfőzeteket is használtak. A főzetek itt is mákból és mandragórából, esetleg beléndekből készültek. Alkalmaztak gyenge ecetes oldatot is, ami az ínygyulladásra és a szájban levő sebekre is gyógyító hatású volt. De megtalálható a korabeli leírásokban a szegfűszeg, gyömbér, mustármag, zsálya, cserszömörce, mirha stb. alkalmazása is. Az egyiptomiak mirhával és mentával gyógyították a gyulladt fogínyt.

Az ókori Kínában a gyógynövények alkalmazása külön szakmának minősült. Fogfájás esetén a kínai orvosok gyömbérolajat alkalmaztak, ami igen hatásos fájdalomcsillapító. A kurkuma is régóta ismert, hatékony keleti fűszer, melyet sokszor használtak fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre.

Látható, hogy ezekből a régi gyógymódokból, évezredekkel ezelőtt alkalmazott gyógynövényekből alapjában véve ma is nagyon sok használható.

A gyógynövények előnyei

Kúraszerű alkalmazásuk nem ártalmas, de természetesen fontos a szakember javallatainak betartása. Nem borítják fel a biológiai egyensúlyt, nem okoznak rezisztenciát, hosszas használat után sem alakul ki gombás megbetegedés (mint pl. az antibiotikumok szedése mellett). Megtalálhatók a természetben, nem szintetikus származékok. Főzetük elkészítése egyszerű. A fogászatban használt gyógynövényeket külsőleg, öblögetésre, gargalizálásra, esetleg gélformában használjuk. Fogkrémek is tartalmaznak gyógynövénykivonatokat. Túladagolásuk elképzelhetetlen.

A gyógynövények használatának hátrányai

Ilyen szinte nem létezik, ha az előírásoknak megfelelő a használatuk. Természetesen nem minden esetben alkalmazhatók, illetve bizonyos betegségeknél a hatásuk messze nem elegendő. Minden esetben az orvosi előírás a döntő. A fogászatban főleg csak külsőleg alkalmazunk gyógynövényeket, és ilyen módon nem fordulhat elő káros mellékhatás.

Az esetenként belsőleg alkalmazott gyógynövénykivonatoknál azonban nagyon oda kell figyelni, hiszen, ahogy a gyógyszereknél, itt is vannak kontraindikációk, káros mellékhatások. Nem minden esetben lehet alkalmazni a gyógynövényeket; bizonyos betegségekben kifejezetten káros egy-egy gyógynövény használata. Az orvosi zsálya belsőleg történő alkalmazását pl. nem javasolják magas vérnyomásban szenvedőknek, míg külsőleg történő alkalmazásának nincs ellenjavallata. Tehát ez esetben is igaz, hogy körültekintéssel, csak szakember javaslatára alkalmazzuk ezeket a kitűnő hatású növényeket. A gyógyteák bármelyikének ellenőrzés nélküli, tartós, normál teaként való fogyasztása nem javasolt.

A fogászatban a gyógynövényekkel, növényi készítményekkel végzett kezelések a megelőzést, a szájhigiéné fenntartását, a már kialakult kórfolyamatok gyógyulási idejének lerövidítését, illetve a műtéti utókezelést egyaránt szolgálhatják.


Forrás: http://www.fogvedoklub.hu/

Dr. Kovács Éva, a fog- és szájbetegségek szakorvosa

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el