Gyógynövényekkel a daganatos betegségek ellen

2014. 06. 11.
|
A legyengült immunrendszer nem képes felismerni a rossz struktúrájú, idegen, vagy akár daganatos sejteket. Az utóbbiak gyakran álcázó fehérjeköpenybe is beburkolóznak, hogy kevésbé legyenek felismerhetők.

Bizonyos anyagok abban segítenek, hogy az immunsejtek könnyebben rátaláljanak ezekre a „kidobandó” sejtekre, pl. úgy, hogy lebontják az álcázó leplet, aktiválják a makrofágokat és a természetes ölősejteket, gátolják a hibás sejtek ki- és odatapadási lehetőségét az érfalra és a normál sejtekhez. Összességében tehát nem csak a daganatkialakulás megelőzésében vesznek részt, hanem a terjedésben és az áttetképződés megfékezésében is. Ilyen anyagokat tartalmaznak a következők: fagyöngy, enzimek, rizskorpakivonat, echinacea, macskakarom, lapacho, shiitake gomba.

Fagyöngy: közel száz éve alkalmazzák a biológiai daganatterápiában. Elsősorban immunerősítő szerként ismert, fő hatóanyagai a lektinek, viscotoxinok, poliszacharidok. Kis adagban subcutan (bőr alá) adva főleg az immunerősítő, de a daganatsejteket felismerő és eltakarító sejtek és egyéb immunalkotók (makrofágok, Nk-sejtek, interferonok, citokinek stb.) termelődését és aktivitását is stimulálja. Összeségében lelassítja a daganatnövekedést, fékezi az áttétképződést, javítja az életminőséget és az élettartamot, leredukálja a kemo- és sugárterápia mellékhatásait. Éveken keresztül, 1-1 hónapos szünetek közbeiktatásával kell heti 2-3 alkalommal bőr alá adni az injekciót.


Enzimek: A főleg déligyümölcsökből (ananász, papaya, noni) származó enzimeken (papain, bromelain) kívül a hasnyálmirigyenzimek (tripszin, kimotripszin) is segítenek. Szedésük hosszabb időn át nagy adagban ajánlott.


Rizskorpakivonat: aktív összetevője a rizskorpából a shiitake gomba enzimkomplexumával előállított arabinoxylan. A BioBran stimulálja a természetes ölősejteket (egyetlen NK-sejt akár 27 ráksejtet is elpusztíthat élete során) és a makrofágokat. Aktiválja a T- és B-lymphocytákat, továbbá fokozza az ezek által termelt Tumor Necrosis Factor–α (TNF-α) és az interferon-γ mennyiségét, ami a daganatos betegségek leküzdésében, a vírus- vagy baktériumfertőzött sejtek elpusztításában nagy jelentőségű. Az arabinoxylan elősegíti a programozott sejthalált (apoptózis), továbbá védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, és így nem meglepő, hogy kitűnő gyulladáscsökkentő is.


Echinacea (bíbor kasvirág)
: dél-amerikai virágzó növény. In vitro az Echinacea purpurea a legaktívabb, de az emberi szervezetben az Echinacea angustifolia a leghatékonyabb.

Az echinacea stimulálja a T-lymphocyták termelődését és fokozza a természetes ölősejtek aktivitását. Hatóanyaga, az arabinogalaktán rákapcsolódik a baktériumok és vírusok, valamint a daganatsejtek felszínére, és segít a makrofágoknak megtalálni az „ellenséget”. Továbbá segíti a fehérvérsejtek odakapcsolódását is ehhez a komplexumhoz, így gyorsul az idegen sejtek eltakarítása.

A kasvirág tartalmaz még esszenciális olajokat, más poliszacharidákat, betaint, glikozidot, rezet, vasat, tannint, zsírsavakat, A-, C- és E-vitamint. A fentiek alapján hatékonyan alkalmazzák a biológiai tumorterápiában, és mivel növeli a szervezet fertőzéssel szembeni ellenállását, jó segítséget nyújt a kemoterápia miatt legyengült immunrendszer erősítésében és a másodlagos fertőzések kivédésében is. Előszeretettel rendelik megfázások és influenzák gyógyítására, a tünetek és a betegség időtartamának mérséklésére.

A kezelést ezzel a szerrel szünetek beiktatásával, periodikusan célszerű végezni, mert a 3. hét után elindít egy ellenregulációt, aminek következtében csökkenhet az immunaktivitás.


Macskakarom
: az Uña de Gato, Cat's Claw, avagy Uncaria tomentosa nevű perui növény a nemzetközi figyelem középpontjában áll dokumentált gyógyító tulajdonságai miatt. Az 1980-as évek elején több beható vizsgálatot is folytattak a Müncheni Egyetem Gyógyszerbiológiai Intézetében, ahol megállapították, hogy a növény fő hatóanyagai különféle alakaloidok, azonban azoknak a teljes hatásuk kifejtéséhez egyéb alkotók jelenlétére is szükség van (pl. katechinre, terpénre, tanninra). Ezek az anyagok pedig erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődést, aktivitását és a fagocitafunkciót (idegen sejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását).

Eredményesen kezelhetők vele az immundeficittel kapcsolatos betegségek, többek között a különféle daganatok, a genitális herpesz, az AIDS. A macskakaromnak tumorellenes, gyulladásellenes, antivirális és antimikrobás, valamint antioxidáns hatást tulajdonítanak. Más vizsgálatok mutációtgátló hatását is kimutatták.Lapacho
: a kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A fő hatástani csoportba a naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (lapachole és lapachone) tartoznak, de nagyobb adag flavonoid, izokumarin, kumarin, szaponin, iridoglikozid és fenolkarbonsav is található benne.

Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel.

A kutatók tehát igen sokféle vegyületet találtak a fa hatóanyagai között, ám az immunrendszerre elsősorban a béta-lapachone- és a lapachol-vegyületek gyakoroltak pozitív hatást. Immunstimuláló hatása főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban!), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) fagocita- (takarító) funkcióját, ennek köszönheti tehát a növény a daganatnövekedést fékező effektust. Sajnálatos módon ezek az anyagok töményen igen toxikusak, súlyos hányingert és anémiát okoznak, ezért kivonatként nem alkalmazhatók.


Shiitake gomba
: a Lentinula edodes halvány, pókhálószerű fonalak láthatatlan hálózatával átszövi a legkülönbözőbb keményfák elhalt szöveteit. A fonalak megemésztik a fák anyagait és átalakítják azokat gombaszövetté. Kínában a gomba értékes gyógyszer, de egyben kulináris csemege is. Japánban népszerű proteinforrás, ami ízletes, tápláló, diétás és egészséges. Tumorellenes, antivirális és antimikotikus hatást tulajdonítanak neki. A gomba legfontosabb hatóanyaga a lentinan, amely immunrendszer-serkentő, előmozdítja az interferon termelődését. Az eritadenin hatóanyag csökkenti az LDL-koleszterint. Esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezáltal kiváló sejtregeneráló.


Forrás: http://balaicza.hu/

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el