„Funkcionális szemléletű orvos vagyok”

2014. 06. 17.
|
Címkék: csonttörés  Sebészet 
Ülök a volt Országos Baleseti Intézet kihalt folyosóján. Dr. Kricsfalusy Mihály traumatológus főorvost várom. A járóbeteg-rendelésnek vége. Takarítók lökdösik vödreiket, s valami televíziós műsorról beszélnek. Betegek csupán egyetlen ajtó előtt várakoznak. Kricsfalusy doktor úr még rendel. A titkárnője elnézést kér, s azt kérdezi, hogy nem jönnék-e vissza fél óra múlva, a főorvos úr addigra biztosan végez.

Szívesen. Legalább járok egyet a környéken, veszek egy pogácsát, nézelődöm. Régen voltam erre. Mire a kórházba visszaérek, a folyósokról már a takarítók is elmentek. A titkárnőnek is lejárt a munkaideje. Csend van. Csak a főorvos dolgozik. Amikor az utolsó beteg is elmegy, azt mondja, ez már csak így van. Sok a beteg. Beszélgetünk egy kicsit az egészségügy jelen állapotáról, aztán ki tudja, miért, hogyan, visszakanyarodunk a gyerekkorhoz.

– Édesapám görög katolikus lelkész volt – mondja a főorvos úr. – A Rózsák terén laktunk egészen a hatvanas évek elejéig, amikor aztán apámat öt gyerekével büntetésből kitették egy kétszobás, fűthetetlen kispesti parókiára. Engem, a legkisebbet, aki akkor kezdtem az általánost, két évre a nagybátyám vett magához. Nála, Dunakeszin jártam iskolába, míg a szüleim valahogyan rendbe hozták a kispesti parókiát.

– Mi volt a büntetés oka?

– Édesapám visszautasította, hogy békepap legyen. Már ezt sem nézték jó szemmel egyházának befolyással rendelkező vezetői. Rossz pontot jelentett az is, hogy hittant tanított a gyerekeknek.

– Ezt még a hatvanas évek elején is büntették?

– Persze. Sőt húsz évvel később is. Amikor én fiatal orvosként, már a nyolcvanas évek közepén katona lettem, és a Honvéd kórházban katonaorvosként teljesítettem szolgálatot, felsőbb utasítás miatt nem léptettek elő tisztnek. Holott azon kívül, hogy papcsaládból származtam, egyéb bűnöm nem volt. Ha csak az nem, hogy Pannonhalmán jártam gimnáziumba. Az a négy év volt életem legszebb időszaka. Persze az első napokban, amikor a szüleim levittek, én is pityeregtem, mint a legtöbb fiú. De hamar beleszoktunk. Jó volt. Biztonságos, szeretetteljes. Pedig az első két évben 24 személyes hálókban aludtunk, és évente csak háromszor, szünetekre mehettünk haza. Hiszen akkoriban még szombaton is tanítottak. De mindent megkaptunk, amire a testünknek, a lelkünknek és a szellemünknek szüksége volt. A tanáraink sokat beszélgettek velünk. Mindig ráértek, ha szükségünk volt rá. Ha este támadt az embernek valami megbeszélnivalója, akkor is nyugodtan mehetett a prefektusához, vagy bármelyik atyához. Még a szoros időbeosztás is javunkra szolgált. Reggel hatkor volt ébresztő, utána (reggeli) stúdium, reggeli, majd tanítás. Ebéd után másfél óra kötelező levegőzés, foci, kosárlabda, vagy séta az arborétumban. És minden szombaton filmvetítés. Tánciskola, bál, nyelvi labor – ilyesmi is volt ott persze. Ellenben csak hetente egyszer volt meleg víz. Akkor is csak 11 percig. A tizenkettedikben már hideg víz folyt a zuhany csapjából. Ha a focizásban megizzadtunk, hideg vízben zuhanyoztunk. Ez volt az egészséges és a természetes. Ritkán voltunk betegek. Pannonhalma bencés iskola, és a bencések azt vallják, hogy nem elsősorban szigorral, hanem szeretettel kell nevelni. S ezt nem csak mondják, hanem úgy is élnek.

– Mégsem a papi hivatást választotta.

– Pedig a szüleim nagyon szerették volna. Engem, a legkisebb fiút papnak szántak. Túl sok minden érdekelt azonban. A lányok, a természettudományok. De valószínűleg azért lettem orvos, mert bennem élt az emberek szeretete és szolgálatának vágya.

– Gondolom, első nekifutásra felvették az egyetemre.

– Nem. Soha nem voltam kitűnő tanuló. Nálunk a családban a fiatalabb nővérem volt eminens. Ő summa cum laude végzett gyógyszerészként. Én hozzá képest lusta voltam. Igaz, négyesnél rosszabb jegyet nem nagyon kaptam. Az egyetemen összesen háromszor vizsgáztam hármasra. Akkor összeült a család, hogy megbeszéljék, mit kellene tenni azért, nehogy a züllés útjára lépjek. Szóval elsőre nem vettek fel, ezért elmentem abba a gyógyszergyárba, ahol a nővérem dolgozott. Farmakológiai asszisztensként alkalmaztak. Aztán amikor előfelvételivel bekerültem az egyetemre, még egy évet dolgoztam műtősfiúként és betegszállítóként. Nem ártott meg a dolog. Jó, hogy láttam az egészségügyet máshonnan is, hogy úgy mondjam, alulról. Az egyetemen eleinte sebész akartam lenni, mint a fiúk többsége. Azonban amikor végeztem, összesen két sebészi állást írtak ki Budapesten. Mindkettőnek előre megvolt a gazdája. Ez a kórház viszont, ahol most ülünk, s amit akkor Traumatológiai Intézetnek hívtak, nyolc állást is meghirdetett. Az intézet vezetője, Manninger Jenő professzor, aki rendkívül szigorú, de rendkívül befolyásos ember volt, elbeszélgetett a jelentkezőkkel, és engem minden protekció nélkül felvett. Nem volt könnyű dolog mellette dolgozni, azonban fantasztikus volt ebben az akkor európai színvonalú, vadonatúj, csúcstechnikával felszerelt intézetben gyakorlatot szerezni. Olyan korszerű műtők sehol nem voltak az országban, mint itt. Évekig sebészetet tanultam, végül sebészetből és traumatológiából szakvizsgáztam, s itt ragadtam. Nem bántam meg soha. Később ezek mellé fizioterápiás szakvizsgát szereztem. Mozgásszervi elváltozásokkal, azok konzervatív és műtéti kezelésével, valamint az osteoporosis kezelésével foglalkozom. Mint a baleseti rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa, ma már kevesebbet ügyelek, hetente általában egyszer. Sajnos ma kevesebbet is műtök, mint amennyit szeretnék, de ennek sok oka van, a szervezési nehézségektől kezdve az egyéb elfoglaltságaimig. Van azonban néhány vesszőparipám. Az egyik a törést szenvedett betegek utókezelése. Meggyőződésem, hogy lehetne sokkal jobb. Az a mondjuk ötvenöt éves nőbeteg, aki csuklótöréssel kerül be hozzánk, később nagy eséllyel valamilyen újabb, váll-, csigolya- vagy csípőtáji töréssel fog visszakerülni. Márpedig, ha az első törése után, ötvenöt éves korában megfelelően kivizsgálnánk és a gyógyszereit beállítanánk, megelőzhetnénk az évekkel későbbi traumákat.

– Miért nem tesszük?

– Mert nincsen rá pénz, hiányzik az odafigyelés – sok oka van. De hasonlóképpen vesszőparipám a magnetoterápia. Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem foglalkozni azzal, hogy a törésgyógyulás serkenthető pulzáló elektromágneses kezeléssel, a kollégáim közül sokan kinevettek. Ma már az eredményeinknek köszönhetően sokfelől küldik hozzánk elhúzódó törésgyógyulás vagy álízület miatt a betegeket magnetoterápiára. Emellett hosszú évek óta foglalkozom a sérültek fizioterápiájával. Funkcionális szemléletű orvosként meggyőződésem, hogy gyakran ugyanolyan eredményt lehetne elérni funkcionális kezelésekkel, fizioterápiával, fizikoterápiával, gyógytornával, mint hosszas gipszeléssel, esetleg újabb és újabb műtétekkel. Az izmok-ízületek aktív mozgásainak gyakorlásával, komplex funkcionális kezeléssel lerövidülhetne a rehabilitációs időszak. Ez a fajta kezelés ugyanis sokkal hamarabb hoz eredményt, mint a passzív ágyban fekvés vagy a felesleges rögzítés. A csontnak a gravitációs terhelés, az izomnak az összehúzódás, a porcnak a nyomás, az ínnak a feszülés olyan funkcionális inger, amelyet jól lehet használni a felépülés során, manuális technikákkal, gyógytornával, egyéb fizioterápiás eljárásokkal kiegészítve. Ezeknek a sok betegünknél alkalmazott kezeléseknek a tapasztalatait igyekszem összefoglalni, előadásokban, közleményekben megjelentetni. Sajnos a nap csak 24 órából áll. Keveset vagyok otthon, s ez nem tesz jót a családi életnek. Első feleségemtől, aki szintén munkamániás orvos, elváltam. Gimnazista fiunk talán éppen azért nem akar orvos lenni, mert látja, hogy a szülei mennyit dolgoznak. Mostani élettársam is gyakran panaszkodik, amiért keveset vagyok otthon. De mit tehetnék? Osztályvezetőként rengeteg adminisztrációs feladatom is van, naponta 20-30 beteget látok el, ügyelnem is kell, gyakorlatokat vezetek, operálok, konferenciákra készülök, a tudományos munka is sok időt vesz igénybe. De nem panaszképpen mondom, hiszen amikor az orvosi pályára léptem, tudtam, hogy ezzel jár. Ha újra kezdeném, ma sem választanék más hivatást.

Forrás. Sine Morbo

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el