Járványszerűen terjed az elhízás Európában

Szerző: Szimpatika
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben.

Világszerte járványszerűen nő az elhízottak és az elhízással összefüggésbe hozható betegségekben, például 2-es típusú cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségekben és magas vérnyomásban szenvedő emberek száma. Ma az elhízás az egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdés a kormányok számára Európában is. A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezet (Organisation for Economic Cooperation and Development – OECD) szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez a probléma kezeletlenül marad, akkor az ebből származó halálozás évente 8,6 millió emberéletet követel 2015-ig.

Az elhízás és az abból eredő betegségek kezelésének kiadásaival szintén foglalkozni kell, beleértve a munkából való kiesés okozta termeléscsökkenést is. A 2011-es Eurostat adatai szerint a nemzetbiztonság után a második legnagyobb kiadással járó terület az egészségügy. Az állami egészségügyi költségek a teljes állami kiadások 15%-át teszik ki, ennek 78%-át a krónikus betegségek kezelésére fordítják.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association – ISA) teljes mértékben támogatja az Európai Elhízás Elleni Nap célkitűzéseit. A szövetség eleve küldetésének és folyamatos feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet az elhízás veszélyeire és hangot adjon azoknak az egyszerű, de hatékony hétköznapi intézkedéseknek, amelyek segítenek kezelni a súlyfelesleggel kapcsolatos problémákat. Az ISA úgy véli, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás megfékezését célzó közegészségügyi programban. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztók számára, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalóriabevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítők táplálkozásban betöltött szerepét és előnyeit több neves szakértő hangsúlyozta az ISA áprilisi nemzetközi konferenciáján.

„Az elhízást diétával, életmódváltással, fizikai aktivitással és szükség esetén gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással, illetve ezek kombinációjával lehet kezelni. Az energiabevitel csökkentése alapvető fontosságú ebben a sorban. Ha a napi energiaszükséglethez képest 500 kcal-val kevesebb kerül a szervezetbe, már heti fél kiló fogyás érhető el. Ehhez pedig hasznosak lehetnek az alacsony energiatartalmú édesítőszerrel készült élelmiszerek” – mondja dr. Pados Gyula, az elhízás elleni küzdelem legnevesebb hazai szaktekintélye.

A jó hír tehát az, hogy lehet tenni az elhízás ellen. Az edukáció mellett az egyszerű, apró lépésekből álló, ezért hosszú távon is betartható életmód-változtatások a legeredményesebbek, pl. a rendszeres testmozgás és a magas energiatartalmú ételekről az alacsonyabb energiatartalmúakra való, átgondoltan történő átállás. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszerek azzal, hogy az édes ízt kalóriák nélkül biztosítják, hasznosan járulnak hozzá egy egészséges, mérsékelt energiatartalmú étrend kialakításához.

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!