Így készüljenek fel a cukorbetegek a nyaralásra

2014. 06. 24.
Szerző: Szimpatika
A nyári programok megszervezése nagy izgalommal jár minden család számára. Sokszor az egészséggel kapcsolatos tennivalók maradnak utoljára az intézendők listáján, pedig ha baj van, egy idegen országban még kiszolgáltatottabbnak érzi magát az ember.
Az utasbiztosítások gondoskodnak a megfelelő ellátásról, de az utazónak magának kell legelőször gondolni saját érdekeire.

Ez fokozottan igaz a kezelés alatt álló beteg emberre. A cukorbetegség szerencsére nem kíván bonyolult orvosi beavatkozásokat, viszont a megváltozott klimatikus viszonyok, magasabb hőmérséklet, esetleg a speciális diéta miatt jó, ha a beteg előrelátóan számításba veszi egészségi állapotát.

Belföldi utaknál nincs különösebb tennivaló. A szénhidrátban szegény diéta időnként gondot okozhat, de a legtöbb étteremben, szállodában vannak olyan ételek, melyeket a cukorbeteg is nyugodtan fogyaszthat. Inkább az szokott a baj lenni, hogy nem tartja a beteg a diétáját, mondván, egyszer egy évben megengedhetem magamnak, hogy jókat egyek. Ez bizonyos szempontból igaz, nem a szabadság alatt kell arra törekedni, hogy tökéletes legyen a vércukor szintje, de teljesen sem szabad a kontrollt elveszíteni. Ilyenkor hasznos igazán a Diabess-Györgytea, mellyel a kisebb „bűnöket” ellensúlyozni lehet. Egy-egy csésze tea a fagyi vagy a pizza után segít helyreállítani a kibillent egyensúlyt. A tea elkészítése esetleg akadályba ütközhet. Ha olyan helyen nyaralnak, ahol nincs lehetőség teát főzni, vigyenek magukkal egy kicsi vízforralót, egy szűrőt és csészét, hogy elkészíthessék napi friss teaadagjukat. A nagy melegben még fontosabb, hogy mindig friss teát igyanak, a magas szobahőmérsékleten néhány óra alatt is tönkremegy a tea. Tegyék hűtőszekrénybe, ha nem isszák meg azonnal, és mindennap készítsenek frisset. A gyógyszert szedők gondoskodjanak a megfelelő adag orvosságról, mivel nem biztos, hogy találnak az idegen városban olyan orvost, aki felírja nekik a megszokott tablettájukat. Ügyeljenek a megszokott gyógymód pontos követésére: ne maradjon ki egy tabletta, egy szúrás, egy csésze tea sem.

Ha külföldre utaznak, gondoskodniuk kell arról, hogy betegségükről és a gyógykezelésről idegen nyelvű tájékoztató is legyen kéznél. Angol nyelvű feljegyzés mindenképp szükséges, de még jobb, ha az adott ország nyelvén is készítenek pár mondatos leírást a betegségről, a szedett gyógyszerekről és azok dózisáról, hatóanyagairól. Ha inzulinos betegről van szó, ez annál is fontosabb, mert a fecskendő, az ampulla félreértésre adhat okot az ellenőrző hatóságoknál, ha nincs érthető magyarázat. Az Egyesült Államokban, Kanadában a teacsomag is gyanús lehet, ezért utazás előtt angol nyelvű tájékoztatást írjanak arról, hogy a Diabess-Györgytea a gyógykezelés része, és ebben legyen benne az összetevő növények angol neve is.

Repülőutaknál kétszeresen körültekintően kell eljárni. A betegnél mindig legyen gyors szénhidrátforrás (szőlőcukor, nem diétás üdítőital, 100%-os narancslé) arra az esetre, ha hosszabb ideig nem jut ennivalóhoz. Az időzónák átrepülésekor esetenként több vagy éppen kevesebb teára, gyógyszerre, inzulinra lehet szükség. Számítani kell a késésekre is – mindig mindenből legyen tartalék. Nem tanácsoljuk viszont, hogy Györgyteát elkészítve vigyenek magukkal: hamar megromlik, és nem kívánt mértékben leviheti a vércukor szintjét.

Az utazási betegségek sokszor hányással, hasmenéssel járhatnak, ami még inkább felborítja az anyagcserét. Gondoskodni kell elegendő folyadékpótlásról, fertőtlenítő gyógynövényekről. A málnalevél, szederlevél kitűnő hasfogók, ha baj van, akár napi 3-4 csészével is ihatnak belőle.

Az utazás előtti rövid konzultáció az orvossal mindenképp tanácsos. Ha megkapják a megfelelő felvilágosítást és megteszik a szükséges óvintézkedéseket, nem lehet baj.

 

Forrás: https://www.cukorbetegseg-kezelese.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!