A test lázadása

2014. 06. 25.
|
Címkék: Allergia  Csak szólok... 
Napok óta tüsszögök. A gyomrom is fáj egy kicsit. A csuda vinné el. Azt mondja a kolléganőm, hogy ez allergia. De hát én nem vagyok allergiás! – válaszolom. Mire ő: Lehet, hogy tavaly még nem voltál, az idén azonban attól még lehetsz! Merthogy állítólag olyan ember nincs, aki nem allergiás. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy még nem az.

No de ugyanezt mondják a rákról meg a depresszióról is. Hogy ha elég sokáig él az ember, lesz neki.

Hát, nem tudom. Akkor már inkább az allergia.

A természetgyógyászok szerint az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség.

No de mi nem az?

Ha a bőrön jelentkezik, akkor azt jelzi, hogy baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, nem tudunk gyengédséget adni, sem azt elfogadni. Ilyenkor ekcémásak leszünk. A magyarázat persze sántít egy kicsit, mert például igen gyakori a csecsemőkori ekcéma, amikor a baba bőre száraz, hámlik és piros. Aligha azért, mert csecsemőnknek baja lenne a határaival. Valószínűbb, hogy a bőrszárazság kialakulásáért egy filaggrin nevű gén hibája tehető felelőssé, s emiatt károsodik a bőr védekezőképessége. Persze ekcéma van annyiféle, hogy felsorolni is lehetetlen. Kifejezett buktató kérdés az orvosi egyetemeken.

 

A pszichoszomatikus nézőpont szerint, ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, magyarul asztmás a szegény beteg, akkor a szabadság, függetlenség iránt kielégületlen a vágya. Szívesen elhinném, hogy ez így van, hiszen diagnosztizáltak egyszer asztmát nálam is. S ennek hátterében jól körülírható munkahelyi konfliktusok álltak. Állhattak. Ezek fojtogattak oly nagyon, mondta természetgyógyász ismerősöm, hogy majdnem megfulladtam egy hideg téli délutánon. A magyarázatnak némiképp ellentmond a tény, hogy akkor már hónapok óta köhögtem, egyre növekvő súlyossággal, s mivel az orvos helyett az internetről kibogarászott terápiákat választottam, hol köptetőt szedtem, hol köhögéscsillapítót. Egyik se vált be. Meg aztán ott vannak a gyerekkori asztmák. Miféle szabadságvágya lehet a kruppos csecsemőnek vagy a szaladgálás közben fulladozó óvodásnak? A köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés oka ismét csak seregnyi dolog lehet. Jómagam, épphogy túlélvén azt, hogy az internetről kezeltem magam, csak azt tanácsolhatom, kérdezzük meg orvosunkat.

De nézzük tovább. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek – mondják a lélek ismerői – a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják. Azt üzenik a környezetnek, hogy a világ megemészthetetlen. A világ bizonyos jelenségei valóban nehezen emészthetők, és az embernek, különösen, ha nő, minden idegesség, jó és rossz stressz, kellemetlen főnök, kellemes utazás rögtön a gyomrára megy. Én legalábbis soha nem találkoztam egyetlen nővel sem, akinek ne lett volna hasonló problémája – mégsem volt allergiás. Azt sem hinném, hogy a hasfájós csecsemőnek az emészthetetlen világgal lenne gondja, sokkal inkább a tehéntejet, olykor az anyja tejét vagy a mellétápláláskor kapott gyümölcsöt nem tudja megemészteni. Vagyis: valamely étel valamely összetevőjét nem szereti. Sokan kinövik, néhányan nem. Ők egy életen át találgatják, hogy a hányinger, gyomorfájdalom, felfúvódás, puffadás, hányás, gyomorégés, hasmenés oka mi lehet. Megint csak azt tudom javasolni, hogy mivel ma már gyors és egyszerű tesztek szolgálnak arra, hogy az intoleranciát kimutassák, nem érdemes egy életen át kísérletezni különféle kaják megvonásával. Az ételintolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Elég nehéz rájönni, hogy mi az, amit nem tudunk megemészteni, azon a sokféle lelki traumán kívül is, melyet az élet mindennap felkínál nekünk.

Azonban, mielőtt diagnosztizált problémánkra gyógyszereket kezdenénk el szedni, jó, ha tudjuk, hogy van gyógyszerallergia is. Miért pont az ne lenne? A gyógyszerallergiák hátterében különböző immunológiai mechanizmusok állhatnak, ez alapján a gyógyszerek, ahány allergiás ember, annyiféle tünetet okozhatnak. A leggyakoribb forma az úgynevezett korai típusú allergia, ahol a gyógyszer bevételét követően néhány órával, esetleg néhány nappal jelentkezik viszkető csalánkiütés, arc-, szem-, ajakduzzanat. És ha van korai, nyilván van késői típusú allergia is, amikor a gyógyszer több napig, esetleg több hétig tartó szedése után jelentkeznek viszkető bőrkiütések. Az allergia nem dózisfüggő, vagyis, aki allergiás egy gyógyszerre, bármilyen kis adagban is találkozik vele, az allergiás tünetek ismételten jelentkezni fognak. A gyógyszerek hatóanyagán kívül a tablettákban, kapszulákban lévő segédanyagokra, konzerválószerekre, színezékekre is lehetünk allergiásak. A gyógyszerallergia nem múlik el.

Na jó, de akkor mi a csudát csináljunk, ha egész nyáron folyik az orrunk, viszket a szemünk, ha tüsszögünk és puffadunk és vakarózunk?

Nos, van egy jó hírem. Az allergiák, legyenek bármilyenek, gyógyíthatók. Ráadásul gyógyszermentesen. Immunterápiával. Ez az allergia egyetlen oki terápiája, olyan kicsit, mint a védőoltás. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás.

De van egy rossz hírem is. A teljes javulás 3-5 éven át tartó kezeléssel érhető el. Ezalatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik.

Hasonló hatása van egyébként a piszoknak is. A „higiénia-hipotézis” szerint egyértelműen növeli az allergiás betegségek megjelenésének esélyét, ha a gyermek túlzottan steril, „antibakteriális” környezetben nevelkedik. A szervezetének ugyanis az immunrendszer megfelelő éréséhez szüksége van azokra az ingerekre, amelyeket egy normál, nem „túlfertőtlenített” környezet biztosíthat számára. Ennek hiányában később szervezete az egyébként ártalmatlan, számára nem káros anyagokat is veszélyesként fogja értékelni, teste fellázad, és kóros immunreakcióként megjelenik az allergia.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el