A test lázadása

2014. 06. 25.
Szerző: Dogossy Katalin
Napok óta tüsszögök. A gyomrom is fáj egy kicsit. A csuda vinné el. Azt mondja a kolléganőm, hogy ez allergia. De hát én nem vagyok allergiás! – válaszolom. Mire ő: Lehet, hogy tavaly még nem voltál, az idén azonban attól még lehetsz! Merthogy állítólag olyan ember nincs, aki nem allergiás. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy még nem az.

No de ugyanezt mondják a rákról meg a depresszióról is. Hogy ha elég sokáig él az ember, lesz neki.

Hát, nem tudom. Akkor már inkább az allergia.

A természetgyógyászok szerint az allergia tipikusan pszichoszomatikus betegség.

No de mi nem az?

Ha a bőrön jelentkezik, akkor azt jelzi, hogy baj van a határainkkal, a kapcsolatainkkal, nem tudunk gyengédséget adni, sem azt elfogadni. Ilyenkor ekcémásak leszünk. A magyarázat persze sántít egy kicsit, mert például igen gyakori a csecsemőkori ekcéma, amikor a baba bőre száraz, hámlik és piros. Aligha azért, mert csecsemőnknek baja lenne a határaival. Valószínűbb, hogy a bőrszárazság kialakulásáért egy filaggrin nevű gén hibája tehető felelőssé, s emiatt károsodik a bőr védekezőképessége. Persze ekcéma van annyiféle, hogy felsorolni is lehetetlen. Kifejezett buktató kérdés az orvosi egyetemeken.

 

A pszichoszomatikus nézőpont szerint, ha a tüdő, a lélegzés működésével kapcsolatos az allergia, magyarul asztmás a szegény beteg, akkor a szabadság, függetlenség iránt kielégületlen a vágya. Szívesen elhinném, hogy ez így van, hiszen diagnosztizáltak egyszer asztmát nálam is. S ennek hátterében jól körülírható munkahelyi konfliktusok álltak. Állhattak. Ezek fojtogattak oly nagyon, mondta természetgyógyász ismerősöm, hogy majdnem megfulladtam egy hideg téli délutánon. A magyarázatnak némiképp ellentmond a tény, hogy akkor már hónapok óta köhögtem, egyre növekvő súlyossággal, s mivel az orvos helyett az internetről kibogarászott terápiákat választottam, hol köptetőt szedtem, hol köhögéscsillapítót. Egyik se vált be. Meg aztán ott vannak a gyerekkori asztmák. Miféle szabadságvágya lehet a kruppos csecsemőnek vagy a szaladgálás közben fulladozó óvodásnak? A köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés oka ismét csak seregnyi dolog lehet. Jómagam, épphogy túlélvén azt, hogy az internetről kezeltem magam, csak azt tanácsolhatom, kérdezzük meg orvosunkat.

De nézzük tovább. Az emésztőrendszerben jelentkező allergiás tünetek – mondják a lélek ismerői – a befogadással kapcsolatos hiányainkat mutatják. Azt üzenik a környezetnek, hogy a világ megemészthetetlen. A világ bizonyos jelenségei valóban nehezen emészthetők, és az embernek, különösen, ha nő, minden idegesség, jó és rossz stressz, kellemetlen főnök, kellemes utazás rögtön a gyomrára megy. Én legalábbis soha nem találkoztam egyetlen nővel sem, akinek ne lett volna hasonló problémája – mégsem volt allergiás. Azt sem hinném, hogy a hasfájós csecsemőnek az emészthetetlen világgal lenne gondja, sokkal inkább a tehéntejet, olykor az anyja tejét vagy a mellétápláláskor kapott gyümölcsöt nem tudja megemészteni. Vagyis: valamely étel valamely összetevőjét nem szereti. Sokan kinövik, néhányan nem. Ők egy életen át találgatják, hogy a hányinger, gyomorfájdalom, felfúvódás, puffadás, hányás, gyomorégés, hasmenés oka mi lehet. Megint csak azt tudom javasolni, hogy mivel ma már gyors és egyszerű tesztek szolgálnak arra, hogy az intoleranciát kimutassák, nem érdemes egy életen át kísérletezni különféle kaják megvonásával. Az ételintolerancia hátterében igen sok tényező szerepelhet. Elég nehéz rájönni, hogy mi az, amit nem tudunk megemészteni, azon a sokféle lelki traumán kívül is, melyet az élet mindennap felkínál nekünk.

Azonban, mielőtt diagnosztizált problémánkra gyógyszereket kezdenénk el szedni, jó, ha tudjuk, hogy van gyógyszerallergia is. Miért pont az ne lenne? A gyógyszerallergiák hátterében különböző immunológiai mechanizmusok állhatnak, ez alapján a gyógyszerek, ahány allergiás ember, annyiféle tünetet okozhatnak. A leggyakoribb forma az úgynevezett korai típusú allergia, ahol a gyógyszer bevételét követően néhány órával, esetleg néhány nappal jelentkezik viszkető csalánkiütés, arc-, szem-, ajakduzzanat. És ha van korai, nyilván van késői típusú allergia is, amikor a gyógyszer több napig, esetleg több hétig tartó szedése után jelentkeznek viszkető bőrkiütések. Az allergia nem dózisfüggő, vagyis, aki allergiás egy gyógyszerre, bármilyen kis adagban is találkozik vele, az allergiás tünetek ismételten jelentkezni fognak. A gyógyszerek hatóanyagán kívül a tablettákban, kapszulákban lévő segédanyagokra, konzerválószerekre, színezékekre is lehetünk allergiásak. A gyógyszerallergia nem múlik el.

Na jó, de akkor mi a csudát csináljunk, ha egész nyáron folyik az orrunk, viszket a szemünk, ha tüsszögünk és puffadunk és vakarózunk?

Nos, van egy jó hírem. Az allergiák, legyenek bármilyenek, gyógyíthatók. Ráadásul gyógyszermentesen. Immunterápiával. Ez az allergia egyetlen oki terápiája, olyan kicsit, mint a védőoltás. A kezelés során a beteg azt az anyagot kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás.

De van egy rossz hírem is. A teljes javulás 3-5 éven át tartó kezeléssel érhető el. Ezalatt a beteg szervezete hozzászokik ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. A kezelés után 10-12 éves tünetmentes időszak következik.

Hasonló hatása van egyébként a piszoknak is. A „higiénia-hipotézis” szerint egyértelműen növeli az allergiás betegségek megjelenésének esélyét, ha a gyermek túlzottan steril, „antibakteriális” környezetben nevelkedik. A szervezetének ugyanis az immunrendszer megfelelő éréséhez szüksége van azokra az ingerekre, amelyeket egy normál, nem „túlfertőtlenített” környezet biztosíthat számára. Ennek hiányában később szervezete az egyébként ártalmatlan, számára nem káros anyagokat is veszélyesként fogja értékelni, teste fellázad, és kóros immunreakcióként megjelenik az allergia.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!