Kerüljük a hosszú sétákat vietnami papucsban!

2014. 06. 29.
|
A nyári hőségben strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip-flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak, orvos szakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnami papucsot húzni.

Hogy miért is, azt most dr. Hargitai Gergelytől, a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédusától megtudhatjuk.

Nyüzsgő baktériumok és fokozott sebfertőzésveszély

Egy 2009-ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott vietnami papucs közel 18 000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakrabban sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureust és más, fekáliából származó kórokozókat is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek 25-30%-ánál megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip-flop kidörzsöli a lábujjak közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp: A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítőszerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt (gumi) strandpapucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkenthetjük a sebfertőzés kockázatát. Ha már kisebesedett a lábunk, akkor pár napig más lábbelit viseljünk, ne azt, ami feltörte.

Kapaszkodó lábujjak nyomán bütykök és kalapácsujj

Mivel járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva és ki ne csússzon a papucsból, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadtság az utca porával keveredve – a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló – „sarat” alkot. „Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip- flopot viselve a »kapaszkodó« lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy a kalapácsujj-deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai láb- deformitások fokozódhatnak” – hangsúlyozza Hargitai doktor.

Tipp: Éjjel az alváshoz viseljünk bütyökkorrigálót, ún. hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászatisegédeszköz-boltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.

Hólyagocskák a lábujjak között

Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre-hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve. „Idővel kisebb-nagyobb felületi sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet” – figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp: A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem csinálni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsuk el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseljük ki az összes folyadékot belőle, majd ragasszuk le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.

Hosszantiboltozat-süllyedés, azaz lúdtalp

A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, az ún. plantaris fascia, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése Hargitai doktor szerint gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tipp: Ez csak megfelelő lábbeli viselésével kerülhető el. Az ideális sarokmagasság 3-4 cm, a lábbelinek pedig a sarkat meg kellene támasztania legalább egy sarokpánttal. Ezen kritériumoknak a flip-flop papucs sajnos egyáltalán nem tesz eleget.

Sarokfájdalom

Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly hatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25-szöröse, futáskor pedig a 2,75-szöröse nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik. „A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított „ütések” szintén panaszok forrásai lehetnek, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén – magyarázza ortopédus szakértőnk. – A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként.”

Tipp: Esténként hazatérve tornáztassuk meg lábujjainkat, vegyünk egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógassuk, hanem inkább támasszuk fel, pihentessük lábunkat. Legjobb persze a párunktól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne...

A boka fölött is problémákat okoz

A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip-flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ez pedig hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.

Tipp: Ha tehetjük, füves, kavicsos területen, homokban járjunk mezít­láb, mivel a talaj egyenetlenségei folyamatos alkalmazkodásra kényszerítik lábunkat, ezáltal erősödnek a talpi és láb­szárizmok, ami segíti a láb egészségének fenntartását.

A kényelmes és megfelelő támasztású lábbeli viselése tehát kiemelten fontos, hiszen a két lábunk hordozza a teljes testsúlyunkat!

Ha ég a talpunk és fáj a sarkunk: a talpi fascia gyulladásáról, más néven plantar fasciitisről

A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé – ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve, például állómunka, nem megfelelő cipő(!!) viselése vagy túlsúly esetén, a sarokcsonton tapadó rész begyullad és bizony fájni kezd. Ugyan a gyulladás leggyakrabban a saroknál jelentkezik, ennek következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet és súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat. „A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással” – hangsúlyozza a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédus szakértője.

Sokáig – egészen mostanáig nem volt hatékony módszer ezen problémák gyógyítására. Az ún. lökéshullám-terápia azonban segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és gyógyításában; németországi klinikai vizsgálatok is bizonyítják a terápia gyógyító erejét. Hargitai doktor állítja, hogy a több éves tapasztalat alapján a gyógyulás esélye 80% egy 2-3 hetes, mindössze 4-5 alkalomból álló kezeléssorozat esetén. A lökéshullám-terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és a sarokcsontfájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető, mert a kezeléssorozat a sarokfájdalom okát szünteti meg, nem pusztán a tüneteket kezeli ideig-óráig.

Ha szeretnénk újra talpfájás nélkül élni, sportolni, és mindezt gyógyszeres kezelés, injekciók és sebészi beavatkozás nélkül, úgy érdemes tenni egy próbát, hogy ne égjen talpunk alatt a talaj.

 

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el