„A mentős szakma csúcsa”

2014. 06. 30.
|
Mi történik, ha valahol nagyon gyorsan kell intézkedni? Kik lépnek akcióba, ha súlyos beteget kell gyorsan átszállítani más intézménybe? A választ nem nehéz kitalálni: Kurucz Zoltánnal, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. oktatási és szervezési felelősével beszélgettünk.

Milyen keretek között látják el a feladataikat ma Magyarországon a légimentők?

2005 óta az Országos Mentőszolgálat égisze alatt működünk önálló szervezeti egységként. Alapfeladatunk az országon belüli mentés, illetve a betegszállítás. Ez jellemzően súlyos állapotú sérültek őrzött szállítását jelenti, magasabb szintű, végleges ellátást nyújtó intézménybe. Emellett szabad kapacitásunk terhére végzünk külföldi betegszállítást, sport- és tömegrendezvényeket biztosítunk. Az OMSZ irányítása mellett repülünk, a feladatokat a 104-es, illetve a 112-es segélyhívó számon beérkező megkeresések értékelése után kapja a legközelebb állomásozó szabad helikopter.

Ez azt jelenti, hogy akár az ország másik végébe is küldhetik például a Budaörsön állomásozó helikoptert?

Az irányítás azt a legközelebbi helikoptert keresi ki, amelyik el tud menni a betegért. A cél, hogy mindenki számára biztosítsuk a 15 percen belüli kiérkezést, a légimentés elérhetőségét. A bázisaink elhelyezésénél is ezt az alapelvet tekintettük a legfontosabbnak, emiatt működik ma hét állandó bázis.

Mi kell ahhoz, hogy valaki légimentő lehessen?

A légimentés sok szempontból a szakma csúcsának is tekinthető, ennél nincs magasabb szint a mentősöknél. A legmagasabban képzett szakembereket próbáljuk összegyűjteni. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy kellő rutinnal rendelkezzenek. Én magam 1997-től dolgoztam a mentőszolgálatnál, és 2007-ben kerültem a légimentőkhöz. A képzés és a vizsgáztatás is igen kemény, az ismeretekről pedig évente egy hasonlóan szigorú vizsgán kell számot adnunk. Az egészségügyi menedzsment is sok energiát fektet a fejlesztésekbe: mindenkinek tisztában kell lennie a legmodernebb ellátási protokollokkal, és ezek alkalmazása is szoros ellenőrzés alatt áll. Mindenkinek a legmagasabb kompetenciaszinttel kell rendelkeznie: a szakorvosoknak is minden esetben tudniuk kell eljárni.

Milyen esetek a leggyakoribbak?

Általában a légimentésben nemzetközi összehasonlításban is a balesetek vezetnek, illetve bizonyos sürgős belgyógyászati esetek. Magyarországon néha több, néha kevesebb balesethez hívnak minket, ez időjárásfüggő is. De mivel az irányítók tisztában vannak vele, hogy bármilyen eseménynél el tudunk járni, nagyon vegyes, hová hívnak ki minket.

Mennyire okoz gondot a helikopterrel megközelíteni az egyes helyszíneket? Heliport azért nincs mindenütt…

Ahol a pilóta leszállásra alkalmas helyet talál, ott leteheti a gépet. Vagyis nincsenek nagyon szigorú, merev megkötések, hiszen az veszélyeztetné az ellátást: ha látunk megfelelő közelségben alkalmas méretű kertet, ahová biztonsággal beférünk, le szoktunk szállni. Az időnként hallható vélekedésekkel szemben szó sincs arról, hogy bármikor, bárhol is „heccből”, a pilótáink tudását fitogtatni szállnánk le. Akárhol tesszük le a helikoptert, mindig nagyon vigyázunk, nehogy tönkretegyünk, elfújjunk valamit. Ha mégis ilyesmi történne, csakis abból fakad, hogy valamit éppen nem vettünk észre, de a pilóták eleve nagyon veszélyes feladatot hajtanak végre. A biztonságra is nagyon kell figyelni, hiszen rendkívül súlyos baleseteket vagy károkat okozhat, ha beakad a forgószárny, vagy odaütődik valahová a helikopter farka. Előfordult, hogy a legnagyobb koszba és szemétbe kellett leszállnunk, de olyan is, hogy csak egy nagyon gazdag ember heliportjára tudtunk leereszkedni. Szerencsére itt is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk.

Mi történik, ha csak a célterülettől messze tudják letenni a helikoptert?

A központban próbálnak ilyenkor földi egységeket is gyűjteni, ez azonban néha lassabban megy, sőt, az is előfordulhat, hogy a közelben tartózkodó összes jármű foglalt. Ilyenkor általában két lehetőség van: gyalog megyünk a betegért sok csomaggal, vagy stoppolunk. Örömmel mondhatom, hogy ilyenkor szinte mindig megáll az első autó, sőt, általában annyira segítőkészek az emberek, hogy még nekünk kell mondani: nem kell annyira nyomni a gázpedált, időben oda fogunk érni. Előfordult, hogy teherautó-platón rögzítettük biztonsággal a beteget, és így jutott el a helikopterig. A tavalyi március 15-ei hófúvás idején például eleve nem tudtunk helikopterrel közlekedni a rossz látási viszonyok miatt, de ha azzal megyünk, a földön akkor is át kellett volna szállnunk a kutató-mentők nyolckerekű terepjárójába. Itt egyébként egy hirtelen megindult szülésnél kellett eljárnunk, és szerencsére mind az anyuka, mind az apuka szerencsésen eljutott a kórházba. Tűzoltókkal, barlangimentőkkel is rendszeresen dolgozunk együtt, főleg Budapest környékén, például a Rám-szakadéknál.

Mi a legszebb ebben a munkában, és mi a legnehezebb?

A legjobban a változatosságot szeretem: nincs két egyforma eset, két ugyanolyan nap, mindig mást kell csinálni. A kihívások pedig komolyak, hiszen amit a kórházban öt-hat ember lát el, azt nekünk sokkal nehezebb körülmények között kell elvégeznünk, két-három fővel. A betegekkel sajnos csak akkor találkozunk, amikor éppen a legkritikusabb állapotban vannak, sokszor nem is emlékeznek rá, hogy mi segítettünk, elvégre nem mi állunk ott az ágyuk szélénél, amikor felébrednek. A legnehezebb pedig a stressz, ami az egész mentőmunkára nagyon jellemző.

Hogyan lehet kezelni ezt?

Idővel az ember kénytelen megtanulni… Nálunk szerencsére nagyon jó a kollektíva, sokat beszélgetünk egymás között. Szerintem, amikor egy családos ember hazamegy, miután gyerekeket látott meghalni, biztos, hogy még annál is jobban szereti megölelni a saját családtagjait, mint egyébként, és energiát, erőt merít abból, hogy otthon minden rendben van. Ilyenkor érezzük, mennyire szerencsések vagyunk. Ez a háttér némelyest megkönnyíti a látottak feldolgozását, de nem lehet megszokni, amikor az ember nap mint nap látja mások halálát. Így aztán szakemberek, pszichológusok is segítenek abban, hogy ne „kattanjunk be”, és helyt tudjunk állni, miközben mellettünk családok hullottak szét például egy tömegbalesetben.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el