Szeresd a bringádat!

2014. 07. 02.
|
Dél-Buda egyik legizgalmasabb üzletében járunk. Körben a falakon a legkülönfélébb kerékpárvázak, a plafonról kerékrengeteg lóg, pedálok és kormányok mindenütt. A Recikli Kerékpárműhelyben bárki összeállíthatja az egyéniségéhez leginkább passzoló bringát, és ebben a biciklik igazi szerelmesei lesznek a segítségére.

A műhely vezetőjével, Molnár Gáborral beszélgettünk.

Hogyan indult a biciklis karriered?

Egy olyan településről származom, amelyik viszonylag nagy alapterületű, azonban egyáltalán nincs tömegközlekedése. Magától értetődő tehát, hogy az emberek kerékpárral járnak mindenhova: munkába, iskolába, templomba. Én is bringázom gyerekkorom óta, és amikor Pestre kerültem, azonnal láttam, hogy itt sincs számomra ennél jobb megoldás: a tömegközlekedés drága és lomha, gyalog pedig soha nem érek oda sehová.

Milyen volt az első bringád?

Az első egy szovjet gyártmányú narancssárga, tömör kerekes, örökhajtós, nyeklő-nyakló kis bringának nevezhető valami volt. A homlokcsövön egy nyuszi volt répával, erre egészen konkrétan emlékszem. Arra nem, hogy mi volt a márka, mert cirill betűkkel írták, és nem tudtam elolvasni. De ami a lényeg: örökhajtós volt, úgynevezett „fixi”, ami azóta is a kedvenc típusom. És ahogy látom, ma egyre inkább újra divatba jön.

A Recikli ötlete mikor pattant ki a fejedből?

Eredetileg nem is az én fejemből pattant ki, illetve maga a név igen, de az már csak pár hónappal később jött. Hosszú ideig külföldön éltem, és amikor hazajöttem Spanyolországból, úgy döntöttem, hogy elég volt, szeretnék már itthon maradni, és itt létrehozni valamit. Akkor keresett meg egy régi kollégám, akivel anno együtt futárkodtunk (és akkor ő még mindig ezzel foglalkozott), hogy belefáradt, szeretné abbahagyni a futármunkát, nyissunk együtt egy műhelyt. Az egyik ismerősének volt egy síkölcsönzője, annak az üzletnek a felét béreltük ki akkor, amikor a síszezonnak vége volt. Akkor azt mondtuk, hogy ha szeptemberig kihúzzuk, annak már örülni tudunk. Ennek már négy éve, és azóta egyre csak növekszünk.

Mi a Recikli legfőbb üzenete?

Semmiképp sem akartunk új kerékpárokkal foglalkozni, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább veszünk jó minőségű, régebbi modelleket, és azokat felújítjuk. Ha felújítok egy tízéves bringát, amely még abban a korszakban született, amikor a hosszabb élettartam érdekében jócskán túlkalibrálták a szerkezetet, abból biztos, hogy még húsz év múlva is bicikli lesz. Szemben egy ma készülttel, amelyet biztos, hogy fél-egy éven belül máris szervizbe kell vinni.

Kik járnak hozzátok?

Nagyon sok futár jár hozzánk szervizbe, vannak amatőr versenyzőink és néhány profi is, de sok lakó is jön a környékről. Gyakran előfordult az, hogy valaki szinte hetente megjelent a műhelyben javíttatni valamit a kerékpárján, míg végül rájött, hogy ez sokkal többe kerül, mint ha egyszer rászán egy nagyobb összeget, és vesz egy igazán jól összerakott bringát, amellyel aztán hosszú ideig garantáltan nem lesz gond.

A megrendelőnek mekkora beleszólása van a bringa összeállításába?

Teljes mértékben együttműködünk. A legkülönfélébb vázaink és kerékszettjeink vannak, amelyekből mindenkinek személyre szabottan tudjuk összeállítani a neki legmegfelelőbb biciklit. Gyakran van az, hogy valaki csak egy fotóval jön be hozzánk, amin gyakorlatilag csak a bicikli színei látszanak, de valójában nincs túl sok fogalma arról, hogy mit is szeretne. Én nem szeretem, amikor az esztétikai szempontok háttérbe szorítják a funkciót, de mindig sikerül olyan kompromisszumot kötnünk, hogy nézzen ki a bringa úgy, ahogy a vevő szeretné, de működjön úgy, ahogy én akarom. És így mind a ketten boldogok és elégedettek leszünk.

Milyen a legöregebb bringátok?

Nagyon szeretjük a veteránokat, van több sport- és országúti kerékpár, melyek a 60-as és a 70-es években készültek. De a beszerző útjaimon nem egyszer találtam már olyan még régebbi, 30-as, 40-es évekbeli járművet is, amely annyira jó állapotban volt, hogy alig volt vele munka. Persze ezekhez általában elég nehéz alkatrészt kapni, de szeretjük a kihívást.

Az igazán különleges darabok különleges gazdát is érdemelnek. Minden biciklinek tudod a történetét?

Minden egyes darabról tudom, hogy kitől vettem, és amennyit csak lehet, igyekszem megtudni a múltjáról. És be kell vallanom, hogy nem minden darabot adok oda akárkinek mindennapos használatra. Van például egy versenybringa, amely 83-ban készült egy versenyző számára, személyre szabottan, még a neve is bele van gravírozva. És soha egyetlenegy kilométert sem mentek vele. Hogy miért, azt nem sikerült kiderítenem. Egy ilyen kerékpárral vasárnap délután elgurulhatsz egy kávéházba, vagy ki a Római-partra, épp csak addig, hogy megcsillanjon a vázon a napfény, de aztán, amint hazaérsz vele, letakarítod és visszaakasztod a kampóra. Ezzel nem járhatsz melózni az esőben, sárban, mert nem arra találták ki.

És ezt meg is mondod a vevőnek?

Sajnos igen. Kaptunk is már ezért rengeteg kritikát, hogy így nem lehet egy vállalkozást vinni. De mi elsősorban nem üzleti szempontból csináljuk ezt az egészet. Szeretjük a kerékpárokat. És ha egy darab különösen közel áll a szívünkhöz, akkor azt akarjuk, hogy akihez kerül, az is – legalább – ugyanannyira szeresse, mint mi. Ha pedig azt látjuk, hogy igazán nem szerelmes belé, csak úgy tetszeget neki, akkor bizony nem fogjuk odaadni neki. Ez üzleti szempontból kész katasztrófa.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el