A Tüskevár-érzés nyomában

2014. 07. 03.
|
Amikor teheti, szó szerint veszi kalapját, és otthagyja a fővárosi betondzsungelt: járja, fotózza a természetet. Olyan események hívogatják, mint a vadmalacok születése, a tiszavirágzás csodája vagy a szarvasbőgés – és örökké visszavárja Gemenc: a folyton változó ártéri erdő, a mindig izgalmas nagy szerelem.


Bilek Ferenc a tavalyi dunai árvizet is közvetlen közelről szemlélte: fotózta a gemenci vadak élet-halál harcát. De inkább ő és szenvedélyes képei meséljenek.

Már gyerekként annyira vonzott a természet, mint most?

3-4 éves koromig asztmás voltam, ezért apám naponta felvitt a Normafához, és gyakran jártunk a hegyekbe. Minderről nincs sok emlékem, de ez lehetett az alapélményem. Kamaszkoromtól már minden hétvégén és iskolaszünetben hajnali 5-kor nekiindultam, hogy az erdő titkait meglessem. Elolvastam a természetről, amit csak tudtam: Széchenyi Zsigmondtól Fekete Istvánon át Durrellig. (A vadászkönyvek közt sok badarságba is akadtam, amit az előző rendszer „elitje” írt – amelyik, ugye, vadászni járt.)

Volt egy családi barátunk, Pali bá’, aki vadászott: számomra amolyan Matula bácsi. Évi 2-3 vadnál nem akart többet lőni, az volt a fő, hogy a Vértes erdeit járja. Gyakran magával vitt, és nekem nagyon tetszett az életformája, a szabadsága, derűje. Vicces történeteket mesélt, időutazás volt ülni vele a tűznél, beszélgetni, meginni egy-két kupicával abból a pálinkából, ami „olyan rossz, hogy még a kommunisták se lopták el” – ahogy ő mondta. Néhány napra belevesztünk az erdőbe, és miénk volt a világ. Felvettük a nagyvadak napi ritmusát: négy körül keltünk, aztán cserkeltünk (gyalogoltunk), vagy kiültünk egy lesre. Mivel ők napkeltétől pihenni vonulnak, mi is szundítottunk kora délután. Rotyogott a gulyás, amit megettünk, mielőtt megint indultunk megfigyelésre. Nem a prédaejtésről szóltak ezek a kalandok, hanem az erdő iránti rajongásról.

A fotózás is kezdettől érdekelt?

A szemlélődés, a megfigyelés mellett a fotózás melléktermék. Szeretem átadni az élményeimet. Gyerekként 6-7 kilós gépekkel, befűzős filmmel bajlódtam, ma már egyszerűbb. A szüleimnek anno szokniuk kellett a szenvedélyemet, hogy hétvégén elmegyek, még „rossz időben” is: „Miért kirándulsz, ha nem süt a nap?! ” Nincs olyan, hogy rossz idő. Nem tudhatod, mikor látsz olyat, amit soha még egyszer.

Hogyan készülsz egy hétvégi túrára?

Figyelni kell az időjárást, ismerni a széljárást, az állatok életmódját, ehhez igazodva tudjuk megadni az esélyt a szerencsénknek. Ügyelni kell az álcázásra, arra, merre viszi a szagunkat a szél, és jól jöhet az álcaháló vagy lessátor, mivel pl. egy ragadozó madár minden rezdülést lát (a szürkés halhátat is a szürkés vízben). Lehet, hogy bőgő bikára vársz, hiába, viszont eléd kerülnek az apróbb csodák: egy vadászó jégmadár, kergetőző szitakötők, vagy találkozol egy korán kelő borzzal.

Sohasem féltél?

Nincs mitől. Persze kellett már fára másznunk malacait féltő koca elől. A szúnyoginvázióra lehet készülni (felfoghatatlan mennyiségű szúnyogriasztóval), de legfontosabb kikapcsolni a tudatunkban, hogy a szúnyog zavar. A természetfotózás nem kényelmes. Egy romantikus virág- vagy madárfotó láttán azt hiszed, kis földi mennyországban készült a kép. Ami igaz is, csak mögötte kevés alvás, rengeteg cipekedés és sok órányi mozdulatlan rejtőzködés van.

Vannak kedvenc helyeid?

Szeretem feltérképezni az ország természeti kincseit. Tudom, milyen esemény, jelenség várható – és mindig van mit várni. Tél végén a Hanság tőzike-szőnyege virágba borul. Ott a helyem. Ezt követi a mocsári békák párzása: a hímek pár napra világoskék nászruhát öltenek. Majd megszületnek a kismalacok, visszatérnek a vándormadaraink, világra jönnek a szarvasborjak. Mindezt át akarom élni. Kora nyáron kivirágzik a Tisza: ezt különösen szeretem, igazi hungarikum, és nagy kihívás fényképezni. A föld minden tájáról érkeznek fotósok, csak hogy elcsípjék a kérészrajzás pár óráját. Augusztusban a Duna virágzása is lenyűgöz, ugyanekkor már vonulnak is a fekete gólyák, és érkeznek az ősz bőgő szarvasbikái.

És ott az örök csoda: Gemenc. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, különleges fajgazdagsággal. Lenyűgöz, hogy néhány nap alatt is átváltozhat az erdő. Hetedik éve járok vissza, első látásra beleszerettem. Ez az érzés ragadós, gyere el egyszer velünk, majd meglátod. Az én rajongásom már sokakat odacsalt. Ők is hoztak másokat, és azt vettem észre, hogy egyre többen jönnének. Egy barátom, akit Gemencen ismertem meg, vendégházat nyitott, és ott alapított családot. A természetfotózás nem igazán társas tevékenység, de én úgy vagyok, hogy szívesen megosztom az élményeimet, tapasztalataimat. Van egy facebook-oldalunk, Gemenci túrák néven, ahová a Gemencet megjárt túrázók teszik fel a hozzászólásaikat, képeiket.

Gemenc életéről film is készül.

Igen, egy barátom forgatja két éve, én is segítek neki. (Munkám szerint televíziós gyártásvezető vagyok.) Az ártéri erdő nagyon szélsőséges élettér, ahol minden a vízállástól függ, az összes faj ahhoz igazodik. Néha békés búvóhely és éléskamra, máskor drámák színtere. Árvíz idején a szarvasborjaknak kemény próba az életben maradás, mert a hideg víztől elapadhat a szoptatós mamájuk teje. Az ár levonultával pedig táplálékhiány köszönt be, hiszen elrothad a táplálékul szolgáló aljnövényzet. Amikor végre kizöldül, jönnek a szúnyogfelhők, és gyakran úgy megcsapolják a legyengült, de még túlélő borjak vérét, hogy az jelenti a végüket.

Bejutottál Gemencre a tavalyi nagy árvíz idején is.

Kaptunk egy forgatási napot, filmezni, fényképezni. A fővadász csónakkal kivitt minket az hullámtérbe, ahová senki más nem mehetett. Döbbenetes élmény volt. Délelőtt érkeztünk a töltéshez, a víz még csak emelkedett, vártunk, hogy csónakba szállhassunk. Minden elnémult, madárhang se szólt: csak folyamatos bugyborékolás hallatszott a földből, és az, ahogy a víz magával ragadja a fadarabokat, törmeléket: kopogtak, kocogtak. Ilyen baljós hangot sosem hallottam még, ahogy szarvasokat sem úgy kiáltozni, mint akkor ott, az emelkedő vízben. A hangjukból tudtuk, hol vonul a rémült csapat. Ilyenkor az erdőben nincs egyértelmű sodrásirány, szintek szerint töltődnek a területek. A kavargó, bugyborékoló közegből menekülnének az állatok. Az erdőgazdálkodók kis vadmentő dombokat, illetve töltéseket emeltek nekik, ezek közelébe nem mehettünk, hogy ne zavarjuk a biztos helyet megtaláló vadakat. Sajnos sokan nem jutottak el odáig. Láttunk szarvascsapatot kijönni a hullámtérből, át a töltésen, amelyen túl viszont emberek voltak; így inkább visszamentek a vízbe –ahol pedig sokkos állapotban kiáltoztak. Az erős sodrásban, a törmelékek közt a fiatal állatok nehezen tájékozódnak. Láttuk, hogy egyre kimerültebben úsznak; vagy a keselyűsi vonalúton ácsorognak tanácstalanul – rókák, borzok, őzek –, merre induljanak. Már ott is kezdett átcsapni a víz. Kiszálltunk a csónakból, és elkezdtük őket az élet irányába terelni. Majd beemeltünk egy úszó őzet a csónakba, látszott, hogy már alig bírja – ki akartuk vinni a töltéshez. A kezünkben pusztult el. A fővadász még próbálta lélegeztetni, én a mellkasát nyomogattam, de hiába. (A vadász később elmondta, hogy egészen kihűltek az őz belső szervei is. Legalább két napja úszhatott, megállás nélkül.) Ez engem is megviselt, és az még inkább, amikor egy kondát láttunk úszni a fák között –amelyik kismalac lemarad, biztosan elpusztul. A visításuk rázott meg igazán: azok az életért való segélykiáltások. A hangjuk vége sokszor bugyborékolásba fulladt. A csónakkal próbáltuk terelni őket, és egy kis kondát ki is tudtunk menekíteni. Az a vad, amelyik elérte a vadmentő dombokat vagy töltéseket, megmenekült. Sajnos hallottunk olyan fotósról, aki bement a vadmentő dombokhoz, és belezavarta a vízbe a kimerült állatokat. Az a pár kép, amiért kapott X forintot, sok szarvas életébe került.

Te a csónakból fotóztál.

Igen, pont a riportképeim hatására kaptunk még egy forgatási nap lehetőséget. Az árvíz döbbenetes, szívszorító élmény volt, de persze mit sem változtatott a rajongásomon: azóta is 2-3 hetente Gemencen vagyok. Most a fekete gólyák izgatnak leginkább. A filmen az ő családi mindennapjaiba is bepillanthatunk majd, ami kuriózum. Rejtett életmódot folytatnak, a fehér gólyával ellentétben. Egész Európában csak Észtországban van bekamerázott fészek, és nálunk, Gemencen. Tavaly szívszorító családi drámákat éltünk át a fészket figyelve: nem sikerült felnevelni a fiókákat; de a szülők idén újra három tojást melengetnek.

A családodat magaddal viszed néha a túráidra?

A gyerekeim 2-3 éves koruktól gyakran elkísértek. Jártuk az erdőt, mikor nagyobbacskák lettek, a szabadban éjszakáztunk. A barátaim gyerekei is csatlakoztak, így ők belenőttek ebbe a közegbe. Most 11 éves a lányom, mindjárt 9 a fiam. Kiskamaszokat is vittem már túrázni: a „Tüskevár-érzés” megtapasztalása hatalmas élmény nekik, nekem pedig a kíváncsiságuk és az örömük az. Töltekezem belőlük. Az élet úgy hozta, hogy a múlt évben kevesebbszer tarthattak velem a természetbe. Pedig tudom, hogy jobb helyen nem is lehetnének.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el