Az érés, a nemesítés, sőt még a fajta is befolyásolhatja az allergia tüneteit

Szerző: Szimpatika
A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldségeket ehet, és milyen formában fogyaszthatja azokat – hívja fel a figyelmet dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.

„Fontos, hogy a zöldség- és a gyümölcsallergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orálisallergia-szindróma (megduzzad a száj, a szemhéj, a nyelv)” – figyelmeztet a dietetikus. A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, a sárgarépa és a petrezselyem. „Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus –, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, és így ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni. A gyümölcsöknél pedig az alma, a dinnye- és a citrusfélék, illetve a banán okoznak leggyakrabban allergiát.”

A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja: „A zöldségek, gyümölcsök allergénjei általában hőkezelésre elbomlanak. A hámozás, a darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás vagy a hűtés sem. Az éréssel pedig fokozódhat az allergizáló hatás” – hívja fel a figyelmet a szakember. Tehát egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé allergén, mint egy nagyon érett. Az érés, a tárolás, sőt még a fajta is befolyásolja az allergenitást. Almafajtáknál megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták. „Hosszú távon a növények nemesítése is növeli az allergenitást – mondja dr. Pálfi Erzsébet, mert a nemesítéssel megváltoznak a növényi stresszfehérjék, amik kiválthatják az allergiás reakciókat, és ezáltal allergénebbé válhat egy növény egy korábbi változatához képest.”

Ha egy kozmetikum tartalmazza az allergiát okozó zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor az ugyanúgy kiválthat allergiás reakciót – erre is érdemes tehát gondolni a szakember szerint.

Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, a dietetikus szerint életkorra jellemző, hogy melyik allergén vált ki inkább tüneteket. Gyermekkorban a tej, tojás, gabonafélék és a mogyoró okoznak gyakran allergiát, míg a felnőttkorra inkább a pollen-, zöldség- és gyümölcsallergia jellemző. A zöldség- és a gyümölcsallergia általában a pollenallergiához kötődik mint keresztreakció, nem pedig önállóan jelenik meg. „A pollenérzékenység 15-75%-ban jár együtt valamilyen gyümölcs- vagy zöldségallergiával – mondja dr. Pálfi Erzsébet. – Keresztreakció akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény (nyírfa – alma, barack, szilva, körte; és a parlagfű – dinnyefélék, cukkini, tök, uborka).”

Keresztallergiák esetén előfordulhat, hogy csak és kizárólag a pollenszezonban jelentkeznek a tünetek az adott gyümölcstől, a téli szezonban nem. Ez különösen az almára igaz, de a szakember azt tanácsolja, hogy egész évben kerülni kell az adott zöldséget, gyümölcsöt, főleg, akinél komolyabbak az allergiás reakciók.


Forrás: https://semmelweis.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!