Tudj meg mindent az E-számokról!

2014. 07. 04.
Szerző: Szimpatika
A Tudatos Vásárlók E-szám-adatbázisában típus, szám és név alapján is rákereshetsz az adalékanyagokra, így könnyen és gyorsan megtudhatod, milyen összetevőkből is áll az étel, amit megvásárolsz.

Hogyan válasszunk élelmiszert?

Mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, és a megfelelő termékekre a vásárlók hajlandóak akár több pénzt is áldozni, de érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját és utánaolvasni, mit is tartalmaz valójában az adott élelmiszer. A Tudatos Vásárlók Egyesülete típus, szám és név alapján is kereshető E-szám-adatbázisából kiderül, hogy mely adalékanyagok használhatók bioélelmiszerekben, melyek állati eredetűek, melyeket állíthatnak elő genetikailag módosítással, és melyek az adalékanyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok.


A hazai kereskedelmi láncok, bevásárlóközpontok polcain hasonló élelmiszereket találunk különböző árkategóriákban. A „legalacsonyabb ár” kategóriájú termékek a legolcsóbbak. Ezek azonban a legtöbb esetben olyan „normál” kategóriájú termékek, amelyek a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtják. A márkás vagy luxustermékek sok esetben a magasabb ár ellenére sem nyújtanak többet. Íme, néhány példa az árak közötti szakadékokra egy itthoni hipermarketből.

mustár

Camembert sajt

eperlekvár

spagetti (tojásos)

legalacsonyabb ár

305 Ft/kg

1875 Ft/kg

1020 Ft/kg

338 Ft/kg

a forgalmazó saját márkája

305-797 Ft/kg

n.a.

1615 Ft/kg

378-450 Ft/kg

márkás termék

2103 Ft/kg

4767 Ft/kg

1579 Ft/kg

742 Ft/kg

luxustermék

4995 Ft/kg

6204 Ft/kg

2970 Ft/kg

798 Ft/kg

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olcsó termékek minősége gyakran a feldolgozottság mértékétől függ. Az olyan, nyers termékek tápértéke és minősége, mint a zöldség-gyümölcs, a joghurt és a natúr túrókrém, az UHT (ultrapasztőrözött-homogénezett) tej és az ásványvíz, a természetes cornflakes-ek és a nagy kiszerelésben árult rizs ugyanolyan jó, mint drágább társaik. Továbbá az ízesítetlen, fagyasztott vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek tápanyagértéke szintén jó olcsó termék esetében is.

A finomítottabb, nagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek több élelmiszer-adalékanyagot tartalmaznak, mint az alapvető kategóriába sorolható társaik. A legnagyobb minőségi különbséget a hústermékeknél figyelhetjük meg: az olcsó húsfalatok, kolbászok és egyéb felvágottak kevésbé jó minőségű húst tartalmaznak, ráadásul sós vízzel, kötőanyaggal és egyéb adalékanyagokkal dúsítják őket. Így például a „melegszendvicskrém” hasonlít ugyan az igazi húshoz, de nagyjából csak 25% húst tartalmaz, sós vízzel és különböző adalékanyagokkal felhígítva. Így ezt inkább készítsük el otthon, adalékanyagok nélkül!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!