Vegyük komolyan az ételallergiát!
2009. 12. 01.
Az elfogyasztott allergén következtében az ételallergiás egyén viszketést, kiütéseket, duzzanatokat tapasztalhat. Súlyosabb esetekben légzési nehézség, vérnyomás esés, anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.
Egy amerikai kutatók által végzett friss felmérés azonban a súlyos tünetek ellenére is arról árulkodik, hogy a vendéglátó egységekben dolgozó személyzet nincs tisztában azzal, hogy az ételek kezelése során, hogyan vihetők át az allergének. A megkérdezett alkalmazottak döntő többsége úgy gondolta, a vendégek számára minden esetben biztonságos az általuk készített és felszolgált fogások elfogyasztása. 24 százalékuk vélekedett úgy, hogy egy kis mennyiségű allergént tartalmazó ételtől még az allergiás személynek sem lehet baja.
35 százalékuk egyetértett abban, hogy a sült ételekből a magas hő hatására távozik az allergén anyag. 25 százalékuk abban bízik, hogy egy kész ételből az allergén eltávolításával máris bárki számára biztonságosan fogyasztható fogás varázsolható. Az eredményekre magyarázatul szolgálhat, hogy a megkérdezettek mindössze 42 százaléka részesült az ételallergiáról szóló oktatásban.
A leggyakoribb allergének a tej, mogyoró, szójabab, tojás, búza, hal és kagyló. A mogyorófélék által kiváltott allergiás reakciók 25 százaléka, és a végzetes kimenetelű esetek 15-32 százaléka következik be éttermekben, vagy más vendéglátó egységben. Az esetek gyakoriságának oka, hogy az allergének a konyhai környezetben használt eszközökről könnyen más edényekre kerülhetnek, például a mogyorót tartalmazó fogás elkészítését követően. A forgalomban lévő termékeken ma már kötelező feltüntetni, amennyiben bizonyos allergéneket akár csak nyomokban is tartalmazhatnak. A vendéglátó egységekre még nem vonatkozik ilyen szabályzat, így az ételallergiás személyek számára fokozott óvatosság indokolt.
Az esetleges balesetek elkerülésére, fontos az azonnali segítségnyújtás megszervezése, így soha ne felejtsék otthon gyógyszereiket, melyek segítségével az allergiás reakció a kórházba érkezésig kezelhető.
35 százalékuk egyetértett abban, hogy a sült ételekből a magas hő hatására távozik az allergén anyag. 25 százalékuk abban bízik, hogy egy kész ételből az allergén eltávolításával máris bárki számára biztonságosan fogyasztható fogás varázsolható. Az eredményekre magyarázatul szolgálhat, hogy a megkérdezettek mindössze 42 százaléka részesült az ételallergiáról szóló oktatásban.
A leggyakoribb allergének a tej, mogyoró, szójabab, tojás, búza, hal és kagyló. A mogyorófélék által kiváltott allergiás reakciók 25 százaléka, és a végzetes kimenetelű esetek 15-32 százaléka következik be éttermekben, vagy más vendéglátó egységben. Az esetek gyakoriságának oka, hogy az allergének a konyhai környezetben használt eszközökről könnyen más edényekre kerülhetnek, például a mogyorót tartalmazó fogás elkészítését követően. A forgalomban lévő termékeken ma már kötelező feltüntetni, amennyiben bizonyos allergéneket akár csak nyomokban is tartalmazhatnak. A vendéglátó egységekre még nem vonatkozik ilyen szabályzat, így az ételallergiás személyek számára fokozott óvatosság indokolt.
Az esetleges balesetek elkerülésére, fontos az azonnali segítségnyújtás megszervezése, így soha ne felejtsék otthon gyógyszereiket, melyek segítségével az allergiás reakció a kórházba érkezésig kezelhető.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
- Mentális betegségek és a bélflóra: szorosabb a kapcsolat köztük, mint hittük
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!