Memóriagondjai vannak? Lehet, hogy magas a vérnyomása!

2014. 07. 13.
Szerző: Szimpatika
Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsikulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája szerint azonban ha ez túl gyakran megismétlődik, könnyen lehet, hogy a memóriagondok hátterében a magas vérnyomás áll.

Demenciához is vezethet a magas vérnyomás

45 év felett a kezeletlen magas vérnyomás memóriaproblémákhoz vezethet –állítja egy friss tanulmány. A kutatás szerint ez leginkább a diasztolés érték kiugrásának tudható be, hiszen ennek minden 10 pontos növekedése 7 százalékkal megnöveli a kognitív problémák kialakulását. Természetesen az eredményeket több tényező is befolyásolja, így például az illető életkora, iskolázottsága, koleszterinszintje, az, hogy dohányzik-e, illetve, hogy milyen egyéb betegségei vannak (pl. cukorbetegség).

Dr. Kapocsi Judit azonban hozzáteszi, hogy nem csak a diasztolés, hanem az agyi kiserek károsítása révén a szisztolés vérnyomás-emelkedés is memóriazavarokhoz vezethet. Így tehát a későbbi demencia elkerüléséhez – melynek a memóriazavarok előfutárai lehetnek – elengedhetetlen a vérnyomás normalizálása.

Így teszi tönkre ereit a magas vérnyomás

„A tartós vérnyomás-emelkedés az ér belső felszínén első lépésben egészen apró sérüléseket hoz létre. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az érösszehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet” – magyarázza dr. Kapocsi Judit.

Természetesen ez a test bármely részén bekövetkezhet, viszont amennyiben az agy erei sérülnek, úgy az nem jut elegendő energiához és oxigénhez. Ennek hatására az ott lévő sejtek károsodnak, rosszabb esetben elhalnak, és ez úgynevezett vaszkulásris demenciához vezethet, amely megmutatkozhat memóriazavarban és koncentrációs, koordinációs, illetve kommunikációs nehézségekben is.

Előzze meg állapota gyors romlását!

Dr. Kapocsi Judit szerint előfordulhat, hogy az agyban visszavonhatatlan nyomokat hagyó sérülés következik be, de az esetek egy részében pl. a kitartó gyógytorna és a beszédgyakorlás jelentős javuláshoz vezethet, mint ahogy a vérnyomás, vérzsírok, vércukor hatékony kontrollja megállítja, gátolja az állapotromlást.

Éppen ezért, ha el szeretné kerülni a nagyobb fokú szellemi leépülést, úgy a megfelelő életmód mellett gyógyszeres kezelés is szükséges, melynek adagolásáról a kezelőorvos dönt. Fontos megemlíteni, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szükséges dózisa időről időre változhat, így a rendszeres kontroll az alul- és a túlkezelés elkerülése érdekében egyaránt elengedhetetlen!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!