Az utazáskor jelentkező betegségek megelőzése és kezelése

Szerző: Szimpatika
Sokan választanak távoli országokat úti célként, és ilyenkor a többórás utazás a kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja a már kialakult nehézségeket?

Utazási betegség (kinetózis)

Az utazási betegség egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúlyérzékelés zavara miatt alakul ki.

Mik lehetnek a tünetei?

  • Szédülés
  • Hányinger
  • Hányás
  • Sápadtság

Mi az oka annak, hogy az utazási betegség egyes embereknél előfordul, míg másoknál nem jelentkezik?

Egyénenként változik, hogy az utazási betegség tünetei milyen erős ingerek hatására jelentkeznek. A betegségre leginkább a 2 és 12 év közötti gyerekek hajlamosak. Fiatal felnőtt kortól az előfordulás gyakorisága csökken, 50 éves kor fölött pedig csak igen ritkán fordul elő az utazási betegség.

A felnőttkorúak közül a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. A menstruáció napjaiban és terhesség alatt hamarabb jelentkeznek az utazási betegség tünetei, mint egyébként.

Enyhítse a tüneteket!

Aki hajlamos az utazási betegségre, a legjobb, ha már indulás előtt megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Így enyhülhetnek vagy akár el is múlhatnak a tünetek.

Figyeljen arra, mit fogyaszt!

- Utazás előtt válasszon könnyű ételeket!

- Ne igyon alkoholt!

- Kerülje a koffeintartalmú italok fogyasztását!

Válasszon megfelelő ülőhelyet az utazáshoz!

Buszon, vonaton, villamoson lehetőleg menetiránnyal szemben üljön, a legjobb az ablak melletti ülés. Az autóbuszon, ha teheti, az első sorban foglaljon helyet, míg autóban a sofőr melletti ülésen célszerű utazni. A buszon a középső ülések valamelyike is jó választás lehet, itt a legkevésbé rázós az utazás.

Gyógyszeres segítség

Az utazási hányinger megelőzését szolgáló gyógyszerek normál esetben akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat. Az egyes gyógyszerek pontos alkalmazása miatt olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődjön a gyógyszerésztől!

Jet lag - az időutazók betegsége

Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy távoli tájakra utazzanak. Az utazás eszköze legtöbbször repülőgép, amely rövid idő alatt több időzónán is áthaladhat, aminek eredményeképpen biológiai óránk teljesen felborulhat.

A jet lag, vagy más néven időzónabetegség lényege, hogy az alvási periódusok felborulnak, a nappalok és éjszakák egymást követve ugyan, de hirtelen teljesen más ütemben váltják egymást.

Milyen tünetei lehetnek?

  • Az alvás felszínesebb, kevésbé pihentető
  • Az alvási idő nem megfelelő hosszúságú
  • Nagyfokú fáradtság
  • A gondolkodás beszűkülése
  • Letargia
  • Ingerlékenység
  • Felborulhat a vérnyomáscsökkentő terápia hatása

Mikor alakulhat ki?

A tapasztalatok szerint a nyugati irányba való utazást a szervezet sokkal jobban tolerálja és az átállás hamarabb megtörténik, mint ha például Európából Ázsiába utaznánk. Szervezetünk napi ritmusát 5-6 órányi eltérés már komolyan megzavarja.

Hogyan lehet védekezni az időzónabetegség ellen?

A jet lag tüneteit lehet ugyan csökkenteni (léteznek tablettás készítmények, melyek segíthetnek az átállásban), ám legcélszerűbb, ha tisztában vagyunk létezésével és jelentkezése nem ér minket váratlanul. Érdemes úgy tekinteni a jelenségre, mint az utazással járó szükséges nehézségre, ami három nap alatt többnyire elmúlik – ezért, ha tehetjük, távoli tájakra ennél rövidebb utakat ne szervezzünk.

A hosszú utak veszélye: trombózis

Az utazás során a lábak hajlított helyzete miatt a vénák megtörnek, az akadálymentes vérátáramlás nehezített, a mozgás, az izommunka pumpáló hatása elmarad, amely hatások összességében a vér áramlásának lassulását okozzák, és ez trombózis kialakulására hajlamosít.

Milyen tünetei lehetnek?

  • Alsó végtag duzzanata
  • Alsó végtag fájdalmas feszülése

A mélyvénás trombózis következtében tüdőembólia jöhet létre.

A tüdőembólia tünetei

  • Légszomj
  • Fulladás
  • Rossz közérzet
  • Köhögés
  • Véres köpet
  • Mellkasi fájdalom
  • Ájulás

Miért alakul ki?

A veszély forrása a mozgásszegénység, az immobilitás és a különböző kényszertartások. Az utazás során általában igen kevés lehetőségünk adódik lábaink kinyújtására, tornáztatására, a lokális véráramlási körülmények kedvezőtlenné válnak. A trombózis kialakulásában szerepet játszik a hosszú utazások alatt jellemző csökkent folyadékfogyasztás is, ami miatt a szervezet többé-kevésbé dehidrált állapotba kerül.

Hogyan előzheti meg a trombózis kialakulását?

- Többórás utazás esetén óránként álljon fel és sétáljon egy kicsit.

- Ha lehetősége van rá, tornáztassa lábait az utazás alatt.

- Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!

- Viseljen laza ruházatot!


Forrás: WEBBeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!