Jó-, vagy rosszindulatú? A prosztatamegnagyobbodás vizsgálata

2014. 07. 22.
Szerző: Szimpatika
A prosztatamegnagyobbodás az életkorral együtt járó, természetes folyamat, de a tünetek nagymértékben ronthatják az életminőséget. Sokan azonban még ekkor sem fordulnak vele orvoshoz. Pedig a vizsgálatot azért sem szabad halogatni, mert, bár hasonló tünetekkel jelentkezik, a prosztatamegnagyobbodás lehet rosszindulatú folyamat is.

A tüneteket és a vizsgálat lépéseit dr. Szabó Andrea radiológus főorvos ismertette.

Növekvő gondok

A prosztata a szeméremcsont felett, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A hólyagból lefelé induló húgycső a prosztatán halad át, a vizelet ezen keresztül ürül ki. 20 éves korban a prosztata súlya átlagosan 20 gramm, az életkor előrehaladtával pedig egyre növekszik. A folyamat eredménye a prosztata jóindulatú megnagyobbodása az ott lévő mirigysejtek, kötőszövet megszaporodása miatt – 50 éves korra 40-50 grammos nagyságot érhet el. A megnövekedett térfogatú prosztata nyomást gyakorol a rajta áthaladó húgycsőre, így a húgycső részlegesen vagy akár teljesen is elzáródhat.



Tünetek

Az 50 év körüli férfiak közel felénél jelentkeznek a prosztatamegnagyobbodás okozta panaszok: akadozó vizelet, gyengébb vizeletsugár; hirtelen, akár éjszaka is több alkalommal jelentkező, gyakoribb vizelési inger.

Mit mutat az ultrahang?

„A hasi vizsgálatot a szeméremcsont felett végezzük el, áttekintjük a prosztatát, meghatározzuk a pontos méretét, alakját – magyarázza dr. Szabó Andrea. – A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás szövődménye lehet húgyhólyagkő vagy a húgyhólyag falának megvastagodása, ezért ultrahanggal vizsgáljuk a környező szerveket is. A vizsgálat fájdalmatlan, a betegnek kellemetlenséget nem okoz, az érintett korcsoportba tartozó férfiak számára elvégzése évente javasolt.”

Jó-, vagy rosszindulatú?

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a prosztatarák tüneteihez. Ha a betegnek tünetei vannak, és az ultrahangos vizsgálat eredményei is igazolják a prosztata megnagyobbodását, akkor a vérvizsgálat segíthet eldönteni, hogy jó-, vagy rosszindulatú folyamatról van-e szó. A vérben megtalálható egy PSA-nak nevezett speciális fehérje, aminek a vérszintje utalhat a prosztata állapotára. A vérvizsgálatok során többek között ennek a PSA-nak a szintjét nézik. Amennyiben a normál értéknél emelkedettebb a PSA-szint, az a prosztata valamilyen megbetegedésére utalhat. A prosztatarákos betegeknél jellemző módon megváltozik a PSA két formájának az aránya: az fPSA mennyisége csökken, a cPSA mennyisége nő. A hasi vagy kismedencei ultrahang és a PSA-meghatározás jelentősen javítja a prosztatabetegségek – a jóindulatú megnagyobbodás, a gyulladás vagy a rosszindulatú folyamat – pontosabb diagnózisát.


www.speedmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!