Apaszemmel: Vodka-narancs

2014. 07. 24.
Szerző: Küttel Dávid
18 éves voltam, amikor barátommal az első zenekarunk koncertjének plakátjait ragasztottuk ki a nagykörúton. A „gerillaakciónk” közben sikerült elfogyasztanunk egy üveg kommersz vodkát a legolcsóbbikból, némi cukrozott narancsos üdítőitallal.

Nem nevezném minőségi alkoholfogyasztásnak, de megtörtént, nincs mit tenni. Reggel, amikor hazaértem, édesanyám épp indult dolgozni, az ajtóban találkoztunk és annyit mondott: „Örülök, hogy élsz! Szerintem feküdj le aludni.”

Ifjú éveim alatt aztán a zenélés és a tánc miatt az előadások után vagy fesztiválokon, a világ különböző pontjain találkoztam más szerekkel is, nem csak az alkohollal, de valahogy mindig természetes anyagból voltak, és nem a teljes kiütésre mentek. 2014-ben mindennap van a hírekben valami droggal kapcsolatos, és mindig fiatalkorú az áldozat, vagy legalábbis 22 éven aluli. A fiaim zenélnek, és még nincsenek abban a korban, hogy elengedjem őket egyedül, de Borcsa már a tizenhetedik életévét tapossa. Nem zárhatom be, annak ellenére, hogy én – mint minden lányos apa – őrizet nélkül nem engedném ki a kertemből, és akkor is csak egy csadorban! Persze már elengedjük egy-egy házibuliba, nyilvános szórakozóhelyre viszont nem szeretném még jó darabig elengedni. A fent említett hírekben ugyanis azt is olvasom, hogy most már nem csupán az a baj, hogy megjelentek az ilyen-olyan dizájnerdrogok, hanem még nagyobb probléma az, hogy nem ismerik azok pontos élettani hatását. Ráadásul a bűnözés egy része ráállt arra, hogy vadidegenek poharába tesznek nagyon durva tudatmódosító szereket, és legjobb esetben csak kirabolják az elkábult embert. A rosszabb eseteket nem szeretném leírni, és azt sem, hogy aki ilyet tesz, azzal én mit tennék, ösztönből…! Ha belegondolok, hogy a srácok milyen veszélyeknek vannak kitéve, akkor nagyon hamar az őrületig tudom magam hergelni, és lehet, hogy embert is tudnék ölni. És az egészben az a borzalmas, hogy ezek a szerek mesterségesen előállított mérgek, melyek azonnal halálos áldozattal járhatnak.

Na de mit tehetek? Sajnos nem sokat. Folyamatosan beszélgetek a gyerekeimmel a valóságról. A nagyobbaknak elküldöm a rémisztő híreket a témában, hogy szembesüljenek azzal, hogy miket okozhatnak az ész nélkül fogyasztott „buliszerek”, a mértéktelen pia, és akkor még csak az ő felelősségükről beszéltem. A fiaimmal sokat szoktam zenélni, sőt(!) néha lehívnak a zenekari próbákra is, ami nekem megtisztelő. És nemcsak a zenei fogásokban segítek nekik, hanem arról is dumálunk, hogy a „rock and roll” és a koncert utáni buli azért veszélyes is lehet. Nem szépítek, nem túlzok, nem torzítok, hanem a tényeket mondom el nekik. Ki kell próbálni sok mindent, mert az ember nem nyugszik, de ésszel és mértékkel. Ja, és lehetőleg növényből legyen minden, amit megiszunk, vagy...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!