Természetes megoldások női bajokra

Szerző: Szimpatika
A menstruációs és a klimaktériummal jelentkező panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére egyre többen fordulnak hormonkészítmények helyett a szelídebb, természetesebb gyógymódokhoz. Az alábbiakban olyan módszereket mutatunk be, melyek mindenki számára viszonylag könnyen elérhetők és alkalmazhatók.

Nagyon kevés az olyan nő, akinek soha nincs problémája a menstruációs ciklusával, s ha ez el is kerülné, élete során egy-két alkalommal (manapság sajnos egyre gyakrabban) a legtöbb nőnél jelentkezik pl. fehérfolyás, kismedencei gyulladás.

A normális ciklus egyénenként eltérő hosszúságú: 23-33 nap között teljesen rendben van, bár ezen intervallumok hossza is változhat hónapról hónapra, akár minden különösebb ok nélkül. A hormonháztartás egy rendkívül érzékeny rendszer, amely a legkisebb eltérésre is viszonylag gyors változásokkal reagál – a stressz, nagyobb öröm, bánat, megrázkódtatás, vagy akár egy kisebb megfázás, környezetváltozás, utazás, időjárási front is képes kisebb-nagyobb mértékben felborítani a megszokott ritmust. Az ilyen esetek természetszerűleg nem igényelnek különösebb beavatkozást, többnyire rövid idő alatt, spontán is rendeződnek.

Léteznek azonban olyan esetek is, amikor okvetlen szakember segítségére van szükség. Ha a menzesz például 23 napnál előbb vagy 33 napnál ritkábban jelentkezne több alkalommal is egymást követően, esetleg – terhességen kívül – érthetetlen okból teljesen elmarad; ha túl sokáig tart (több mint 6-7 nap) és nagyon intenzív, vagy ha 3 napnál előbb abbamarad és nagyon gyenge a vérzés, illetve ha a ciklus során többször is jelentkezik közti vérzés. Persze a hormonterápia előtt ezekben az esetekben is mindenképp érdemes megpróbálni néhány természetes kezelési módot, az okot azonban ilyenkor is tisztázni kell, és ez az orvos feladata.

A legtöbb cikluszavar hátterében valamilyen enyhébb hormonegyensúly-eltolódás áll, amelyet sokszor még a laboratóriumi paraméterek sem tudnak kimutatni. Ezért a rendszerbe történő drasztikusabb beavatkozás (hormonterápia) előtt és néhány komolyabb nőgyógyászati betegség kiegészítő kezelésére a következő módszerek kipróbálását javasoljuk:

Fitoterápia

Néhány gyógynövény hormonszerű hatással rendelkezik, így képes hatni az agyalapi mirigyben, a köztiagyban, petefészkekben és mellékvesében termelődő hormonokra is. Több közülük stabilizálja a vegetatív idegrendszert, amely nagyon szoros kapcsolatban áll a hormonháztartással, ezért enyhíti vagy megszünteti a hormonális problémákhoz társuló vegetatív tüneteket, amilyenek pl. az izzadás, heves szívdobogás, álmatlanság, szorongás, hasi görcsök vagy légzési nehezítettség.

Barátbors (Vitex agnus castus):

A termésből készült kivonatot, illetve homeopátiás szert elsősorban sárgatest-elégtelenségben (túl sok az ösztrogén és kevés a progeszteron) és a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin) túltermelődésekor célszerű használni. Ilyenkor a mellek feszesek, duzzadtak, fájnak, a menzesz előtt és alatt heves fejfájás, hányinger, erős alhasi görcsök, depresszív hangulat jellemző. Három-négy hónapig tartó rendszeres használata képes akár teljesen megszüntetni a problémát.

Ligetszépe (Oenothera biennis L.):

A benne található gamma-linolénsav a fájdalom- és gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelésének kiindulási anyaga. Ennek köszönhetően különösen jó a menzesz előtti kellemetlen tünetek (emlőfájdalom, feszültség, ingerlékenység, ödémásodás stb.) kezelésére. Emellett javítja a keringést, a bőr feszesebb, fiatalosabb lesz tőle és aktiválja az immunrendszert. Legalább 3-4 hónapig tartó, kúraszerű szedését ajánljuk.

Palástfű (Alchemilliae herba L.):

Elsősorban heves alhasi görcsökkel járó menzesz esetén javasolt naponta több csésze palástfűteát elfogyasztani.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris):

Intenzív, elhúzódó menstruációs vérzésre ajánlott a használata. Mivel hatása kevéssé bizonyított, elsősorban más teákkal kombinálva célszerű fogyasztani.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis):

Hatóanyagai rendkívül szerteágazó, sárgatesthormon-szerű hatással rendelkeznek: különösen hatásosan kezelhetőek vele az elhízás következtében kialakult, ritkán és rendszertelenül jelentkező menzesz, a heves alhasi görcsök, a menstruációval együtt tapasztalható erősen zsíros, pattanásos bőr és a klimaktérium környékén gyakran fellépő kötőszöveti- és izomgyengeség. Nemcsak teáját fogyaszthatjuk, hanem illóolaját is alkalmazhatjuk ledörzsölésre.

Figyelem: Túl nagy adagban, tartósan használva epileptiform görcsöt, vérnyomásesést, máj- és vesekárosodást idézhet elő!

Poloskavész (Cimicifuga racemosa):

A kanadai inkák gyógynövénye ösztrogénszerű és vegetatív stabilizáló hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyon eredményes a menzesz előtti és alatti migrén, depresszió, görcsök, alvászavarok, izzadékonyság és a ciklus rendellenességeinek kezelésére. Néhol a fehérfolyást is sikeresen gyógyítják a növény kivonatával. (Hazánkban csak homeopátiás készítményként van forgalomban.)

Gyógyteák női panaszokra

Idegesség menzesz táján:

2 kávéskanál cickafark, 2 kávéskanál citromfű, 1 kávéskanál komló, 2 kávéskanál orbáncfű

A felsorolt gyógyfüvekből készítsünk keveréket, majd 1/2 liter vízzel forrázzuk le és hagyjuk 5-10 percig állni. Leszűrve, kevés mézzel ízesítve fogyasszuk a menzesz előtti héten.

Depresszió menzesz táján:

2 kávéskanál citromfű, 1 kávéskanál orbáncfű és narancslevél, 1 kávéskanál cickafark

Elkészítés és használat: lásd a fenti teánál

Heves alhasi görcsök:

1 kávéskanál cickafark, kamilla, palástfű, pásztortáska, orbáncfű

Elkészítés és használat: lásd a fenti teánál

Fehérfolyás (külsőleg):

10 gramm kamillavirág, kakukkfű, fehér árvacsalán, és 5 gramm vérontófű és palástfű

Elkészítés és használat: 2 púpos evőkanálnyi keveréket forrázzunk le vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le, és miután langyosra hűlt, alkalmazzuk ülőfürdőként mindennap, amíg a panaszok meg nem szűnnek.


Biológiai daganatkezelés

A nőgyógyászati daganatok jelentős része nagyon jól reagál a természetgyógyászatban használatos kiegészítő – elsősorban immunerősítő – módszerekre. Nemcsak a kialakult tumor fejlődésének megfékezésében, az áttétek kialakulásának védelmében, hanem a daganat kifejlődésének megelőzésében (pl. masztopátiánál, méhnyaksebnél) is nagy szerepe lehet e kezeléseknek. A leginkább bevált gyógymódok közé tartozik a fagyöngykezelés (injekció formájában), az enzimterápia; a gyógynövények közül a legújabban Európába került dél-amerikai növény, a macskakarom (Uncaria tomentosa) és a Lapacho-tea; a cápamáj- és -porckivonatok; a nyomelem- és vitaminpótlás (béta-karotin, E- és C-vitamin, cink, szelén); továbbá a roboráló, ill. a citosztatikus kezelés és a besugárzás mellékhatásait is csökkentő ózon- és oxigénterápia.

Candidiázis kezelése

A felsoroltakon kívül feltétlenül ajánlott egy tisztító böjtkúra és ezt követően az édességmentes diéta betartása legalább 3-6 hónapig. Javasolt továbbá a hüvely baktériumflóráját és pH-ját tejsavas irrigálással rendezni. A gyulladás és fertőzés csökkentésére propoliszos hüvelykúpot ajánlunk. Az immunrendszer erősítésére pedig gyógyteakúrát (vértisztítók: csalán, zsurló, zsálya, diólevél, hibiszkusz; immunerősítők: legyezőfű, izlandizuzmó, sédkenderfű, angelikagyökér, édesgyökér, ziliz), ill. immunerősítő gyógynövény-készítményeket javasolunk. Természetesen krónikus esetben elengedhetetlen a hosszabb ideig tartó gombaellenes gyógyszeres terápia.


Dr. Balaicza Erika

Forrás: https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!