Tudatos életmóddal javíthatunk a velünk született adottságokon

2014. 07. 27.
|
Címkék: sport  Mozgás  Szabadidő 
Aki nem beteg, tud fogyni, és az izomzat is fejleszthető, viszont akinek hiányoznak ehhez a megfelelő genetikai adottságai, az sem élsportoló nem lesz soha, sem az ógörög szobrokra emlékeztető izomzatot nem lesz képes építeni.

Ennek ellenére a sport minden életkorban hasznos és ajánlott. Dr. Petrekanits Máté sportorvossal, a terhelésélettan minden bizonnyal legnevesebb hazai szaktekintélyével beszélgettünk.

Mennyiben függ genetikai adottságoktól, ki milyen sportra alkalmas, és mennyiben fejleszthetőek ezek a velünk született tényezők?

A sportantropometria a testösszetétel, a testmagasság és számos egyéb tényező vizsgálatával kutatja, ki mire alkalmas. Leginkább adottságokról beszélünk: hogy csak egy példát mondjak, azért nem jutunk egyről a kettőre a kosárlabdával, mert a magyar férfiak átlagmagassága harminc éve 179 centiméter, és egyszerűen nem tudnuk összeszedni annyi kellően tehetséges, megfelelő magasságú játékost, aki ebbe változást hozhatna. Vagyis a született adottságok döntő mértékben meghatároznak. Edzéssel nagyon sok mindent lehet változtatni, de csak egy viszonylag szűk range-en belül: gyakran hallani, hogy egy élsportoló 30 százalékkal többre képes, mint egy átlagember, de ha megnézzük például, hogy például a százméteres síkfutás világrekordját illetően tized- és századeltérésekkel haladunk egyre feljebb, láthatjuk, hogy a valóság azért nem feltétlenül ez. Az edzésmódszerrel, a táplálkozással, a pihenéssel lehet javítani a velünk született adottságokon, a mozgás pedig mindenkinek hasznos és jó, de minősített sportoló a többségből nem lesz, nem tud lenni. Behoztak hozzám egyszer egy gyereket, akiről mondta az anyuka, hogy nem szeret edzeni, de közben kiderült, hogy többszörös magyar bajnok vágtaszámokban. Ezekben az izomerő a döntő. Aztán kiderült, hogy az anyuka artista, a férje meg súlyemelő. Ennyit számít, ki mit hoz magával.

Mire jó az aerob és mire jó az anaerob mozgás? Hogy lehet megállapítani, kinek melyik a megfelelő?

Az ember alapvetően aerob lény. Minél nagyobb valakinek az izomtömege, annál több a szervezetében terhelésre a fáradtságot előidéző anyagcseretermék, és annak jobban fekszenek majd azok a mozgásformák, ahol az izomból kell kivenni az energiát. Aki meg elmegy egy hosszabb futásra, annak lehet, hogy kisebb az izomtömege, de sokkal jobban fogja bírni ezt a típusú megterhelést, mint egy nagyobb izomtömeggel rendelkező társa. A lényeg, hogy a savterhelés – legyen az bármilyen irányú – nem hat jól a szervezetre. Vagyis itt is az arányok megtalálása a lényeg az aerob és anaerob mozgásformák között.

Említette, hogy a genetikailag magunkkal hozott adottságokon nehéz változtatni. Ez azt jelenti, hogy például lefogyni sem képes mindenki?

Hormonális betegségek esetén fordul elő, hogy lehet akármilyen szigorú diéta vagy koplalás, az illető akkor sem képes jelentős mértékű fogyásra. Más esetekben mindig lehet fogyni, vagyis aki zsíros – és nemcsak a hasán zsíros –, az normális, rendszeres, szakszerű diéta betartása mellett formába hozhatja magát. Az persze más kérdés, ki mennyire kövér, mert a divatos BMI-kből nem derül ki túl sok minden. A testtömeg és a testmagasság csak két tényező, emellett a bőrredők, a csontozat, számos tényező közrejátszik még. Az a fontos, hogy a rendszeres étkezés mellett mindenki találjon a fogyáshoz egy olyan mozgást magának, amivel még nem „gyilkolja meg” a szervezetét.

Vagyis nem válhat mindenkiből szálkás, szoborszerű isten?

Egyáltalán nem. Ahol nincs meg ehhez a megfelelő csontozat, ott eleve nem lehet korlátlan mértékű izmot felszedni: illetve elképzelhető, hogy lehet, de ezek az izmok akkor majd állandóan leszakadnak, az ember állandóan lesérül, és így tovább. A szálkásság kultusza abból fakad, hogy a nyilvánosságban azokat látjuk, akiknek sikerült ilyenre gyúrniuk magukat. Ez viszont a kisebbség: azokat ritkábban mutatják, akik megpróbálkoztak leszálkásodni, de az adottságaik miatt nem ment nekik.

Fejleszthető-e a gyorsaságunk?

A gyorsaság a „karosszéria” mellett számos tényezőtől függ: a szívverésünktől, a levegővételtől, illetve attól is, mennyire gyors valaki agyban. Ez nem azt jelenti, milyenek a szellemi képességei, vagyis semmi köze a hagyományos értelemben vett „okossághoz”: simán csak azt mutatja, milyen gyorsan dolgozza fel a szervezete az agyból érkező információkat. Az autóversenyzők esetében például rendszerint kiemelkedően jók ezek a mutatók. Javarészt ez is hozott adottság, a fejlesztése pedig jelentős mértékben sportági technikától függ, a gyors és lassú rostok célirányos fejlesztésétől. De mint mondtam, a „vezérlés” a legfontosabb, és hiába gyakorolok valamit megszállottan, az adottságok döntő mértékben nem változtathatók, hiszen az idegpályák működése, az ideg-izom koordináció genetikailag meghatározott. Ez az oka annak, hogy az egyik gyerek helyből három métert ugrik távolra, a másik meg fél méterrel kisebbet.

Mikortól érdemes elkezdeni sportolni?

A fiúknál a megfelelő hormonok termelődésének beindulásáig nem lehet olyan mértékű izomfejlődést elérni, ami a komolyabb sportoláshoz szükséges. A lányok nagyjából 16 éves korukra felnőttek lesznek, ezekben az években náluk is van egy intenzív szakasz, amikor nagyon jól fejleszthetők. Itt is megint minden attól függ, ki mit csinál, és milyen adottságai vannak. Mindenképpen érdemes elmenni egy célzott vizsgálatra, és annak alapján meg tudjuk mondani, mi testhezálló az adott gyereknek: ez habitus, alkat, testösszetétel függvénye, nem lehet általánosságokban beszélni róla. Van, aki imád futni. Én meg röplabdás voltam, és úgy álltam hozzá, hogy fusson, aki fél. Máskor meg bezavartam a medencébe a cselgáncsosokat, mert nem tudtam, hogy nem tudnak úszni: ott húzták magukat a kötélen a hatalmas izomtömegükkel, mert ők teljesen másban voltak jók. Harminchárom éve foglalkozom ilyen vizsgálatokkal, de ránézésre még ma sem tudom megmondani, kinek mi testhezálló, ha viszont elvégezzük a szükséges méréseket, biztosan találunk valami megfelelőt. Ami fontos: minden életkorban ajánlott elkezdeni sportolni, mindenkinek azt, ami jólesik, amihez van kedve. A gyerekeket pedig érdemes elhozni egy vizsgálatra, mert az ad választ a kérdésekre.


Forrás: http://mitsportoljak.hu/hatter/

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el