Jöhet az abortusztabletta?

Szerző: Szimpatika
Fordulat várható az abortusztabletta kérdésének kormányzati kezelésében. „Szakmai álláspontot a szakmai kollégium illetékes tagozata alakíthat ki, hitelt érdemlően ez vehető figyelembe” – válaszolta az immáron Zombor Gábor vezette egészségügyi államtitkárság arra a kérdésre, módosulhat-e az álláspontjuk az ügyben. A tárca válaszának legfontosabb eleme éppen az, ami nincs benne.

A válasz nem hivatkozik a terület korábbi vezetője, Szócska Miklós által oly gyakran emlegetett, de konkrétan soha meg nem nevezett szakmai aggodalmakra. Az illetékes tagozat állásfoglalása támogató, sőt a testület már korábban is többször támogatta az abortusztabletta alkalmazását. Erre megvolt minden oka, hiszen a gyógyszer használatával kapcsolatban van kedvező hazai tapasztalat.

Az egészségügyi államtitkárság korábban – vélhetően a KDNP politikai nyomásának engedve – a szakma ajánlása ellenére szorította ki a magyar gyakorlatból ezt a módszert. Bár a szert a hazai gyógyszerügyi hatóság regisztrálta, soha meg nem nevezett szakmai aggályokra hivatkozva meggátolták a forgalomba kerülését. Sőt a politikai nyomás még azokat az intézményeket is eltántorította a használatától, amelyek korábban saját legális importból beszerezve alkalmazták a szert.

Végül a gyártó maga is elbizonytalanodott, és az engedélyezési fázis utolsó lépését nem tette meg, azaz nem adta át az első doboz, úgynevezett próbagyártási tételt az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek bevizsgálásra.

A fordulat az új államtitkár megjelenésével azért sem lenne meglepő, mert Zombor Gábor nőgyógyászként kezdte a pályáját, így közvetlen tapasztalatai lehetnek arról, mennyivel kockázatosabb a nők számára a hagyományos eszközzökkel kivitelezett abortusz, mint a szóban forgó, kémiai módszer.

A tárca válasza látszólag még elhárító, hiszen arra hivatkozik, hogy jelenleg nincs Magyarországra vonatkozóan regisztrációs kérelem (így nem kell semmit elbírálnia) – és ez még egy jó darabig így maradhat. A Népszabadság kérdésére a tabletta forgalmazója, a hollandiai székhelyű Sun Pharmaceutical munkatársa, Marije Kamsteeg azt mondta: a cég pillanatnyilag nincs jelen a magyar piacon, a jövőbeni terveiket jelentős mértékben befolyásolja, hogy miként zajlik le a legnagyobb indiai generikus gyógyszergyártó céggel, a Ranbaxyval tervezett fúziójuk. Ezt követően születhet döntés a vállalatnál az abortusztabletta magyarországi forgalmazásáról.

A kilencvenes évek elején a WHO kérésére több országban összehasonlították az abortusztablettát a terhességmegszakítás hagyományos módszereivel, s ehhez a programhoz csatlakozott a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is. Az eredményeket az Egészségügyi Világszervezet publikálta. A megjelent cikk szerint a méhkaparással és a gyógyszerrel megszakított abortuszok esetében csaknem azonos arányban fordult elő szövődmény, kivéve a lázat és a fertőzést, amely gyakrabban fordult elő a kürettel elvégzett beavatkozásoknál. A vizsgálat adatai szerint a tabletta mellett szólt, hogy jóval kíméletesebb eljárásnak bizonyult, mint a hagyományos.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha a terhességet nem orvosi okból kell megszakítani, a nő „súlyos válsághelyzetre” hivatkozva kérhet abortuszt. Ehhez el kell mennie anonim védőnői tanácsadásra, ahol felvilágosítják az örökbeadási lehetőségekről, az állami segélyekről, és beszélnek a terhesség megszakításának kockázatairól is. Ha a szándék a három nap kötelező gondolkodási idő után sem változik, a védőnő kiállítja a terhesség megszakításához szükséges kérelmet. Általában hét – ideális esetben négy-öt – napon belül végzik el a beavatkozást. Ehhez 29 710 forintot kell befizetni, de az összeg szociális okból mérsékelhető, vagy teljesen el is engedhető.


Forrás: https://nol.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!