„Meg kell nyitni az elkövető lelkét”

2014. 07. 29.
|
Címkék: Kulisszák mögött 
Az igazságügyi orvosszakértők munkáját a legtöbben csak a filmekből, sorozatokból ismerjük: a valóság egy kicsit itt is más. Dr. Sófi Gyula – az első témába vágó hazai szakkönyv, az Igazságügyi gyermekpszichiátria társszerzője – segítségével néztünk be a színfalak mögé.


Mit csinál valójában egy igazságügyi orvosszakértő?

Ez a szakma körülbelül annyira egységes, mint a pedagógusi. A közvélemény elsősorban a krimikben látott igazságügyi orvosszakértőkre gondol, akik baleseteknél, gyilkosságoknál helyszínelnek. Valóban léteznek ilyenek is, de a hétköznapi munka azért javarészt eltérő. Én gyermekpszichiáterként segítem a nyomozó és ítélkező hatóságok munkáját: bűncselekményeket elkövető fiatalok, illetve fiatalkorú áldozatok mentális állapotát vizsgálom. Mindkét oldal vonatkozásában felmerülhetnek szakmai kérdések, amelyek meghaladják a nyomozó, a bíró ismereteit, és különös szakmai felkészültséget igényelnek.

Ennyire mindennapos lenne, hogy konkrét orvosi szakértelemre van szükség egy elkövető motivációinak megértéséhez?

Európai adat, hogy az elkövetők mintegy kétharmada esetében olyan mentális rendellenesség áll fenn az erőszakos bűncselekmények elkövetése idején, amit addig még senki sem vizsgált, nem ismert fel, így nem is gyógyított, viszont ok-okozati összefüggésben van a bűnelkövetéssel. Ez hatalmas arány. Az oppozicionális magatartászavar, a figyelemzavaros hiperaktivitás, vagy e kettő kombinációja tipikusan ilyen rendellenesség, de példaként említhetek bizonyos hangulatzavarokat vagy a szerfüggőségeket is.

Hogyan kell a gyakorlatban elképzelni ezt a munkát, ha az elkövetői oldalt nézzük?

Minden eset az iratanyag vizsgálatával kezdődik, amelyből ideális esetben nemcsak az derül ki, milyen szakmai kérdésekre várják tőlem a választ, hanem arra is orientál, milyen stratégiát kell majd alkalmazni a vizsgálandó személlyel való találkozásnál. Utóbbi során a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdésekre próbálok választ találni.

Mennyire nehéz megnyitni ezeket a fiatalokat?

Egyéne válogatja, de a dolog alapvetően a szakértőn múlik. Minden elkövetőnek elemi érdeke, hogy a lehető legkevesebb információt nyújtsa magával szemben, így az én feladatom, hogy megtaláljam a kulcsot, és releváns válaszokat szerezzek. Ehhez minden eszköz igénybe vehető, ami a „normál”, civil pszichiátriában ismeretes. Gyakran járok börtönben kutatómunkán, pluszban ezt a tematikát is igénybe tudom venni, hiszen ismerem a gondolkodásukat. Az első esetem emlékezetes: egy 14-15 év körüli, nagyon kemény fiúval kellett beszélnem, aki egy öt-hat fős galeri tagjaként kirabolt és tüdőn szúrt egy hasonló korú fiatalt. Nagyon rafinált gyerek volt, roppant nehéznek tűnt kiszedni belőle bármit is: még a saját családi körülményeire vonatkozó kérdésekben is igen tájékozatlannak tűnt. Végül kicsit idegesíteni, provokálni kellett a kérdésekkel. „Frusztrációs” helyzetben már nagyszerűen adta, milyen is valójában a személyisége.

Mi a nagyobb kihívás: az elkövető motivációit feltérképezni, vagy a gyermekkorú áldozattól megtudni, mi is történt vele?

Az áldozatokkal, sértettekkel foglalkozni nagyon megterhelő. A bűnelkövetőkkel éppen ezért jobban is szeretek dolgozni. Ez sokkal nagyobb kihívást is jelent, hiszen az elkövető rejtőzködik, és nem fogja direkt módon elmondani, mi történt. Apró, sziszifuszi munka felderíteni a cselekményt, mert az iratanyagban nincsenek benne a motivációk, illetve azon viselkedési minták, amelyek fontosak lehetnek az ügy egésze szempontjából. Meg kell nyitni az elkövető lelkét és agyát, hogy ezekre fényt derítsünk. A sértettek bánatával, fájdalmával sokkal nehezebb emberileg szembesülni, főleg, mivel az én esetemben bántalmazott gyerekekről, fiatalokról beszélünk. „Hámozni” egyébként náluk is kell, mert egy részük hajlamos túlzásokba esni, és olyan dolgokat is hozzátesz a történethez, ami nem egészen úgy történt. Egyébként nyitottan, érdeklődve, szeretettel, empátiával kell közelíteni mindenkihez. Ebből a szempontból mindegy, hogy „civil” pszichiáterként egy gyerek éjszakai bepisilésének okaira vagyok kíváncsi, vagy egy bántalmazott, netán bántalmazó serdülő történetére. Azt kell bennük tudatosítani, hogy elfogulatlanul dolgozunk, nem ítélkezünk: azt akarjuk, hogy a sértett ne szenvedjen feleslegesen, az elkövető pedig ne kövessen el újabb bűncselekményt, hiszen az neki sem jó.

Mennyire kedvez ennek a munkának a bürokratikus környezet?

Egy olyan eset jut eszembe, amikor tíz évvel később végeztük a szakértői vizsgálatot: a sértett – egy autizmus-spektrumzavaros fiú – még nem volt 15 éves, amikor bántalmazták, és 24-25 évesen került hozzám. Teljes részletességű leírást adott az elkövetőről, tárgyi bizonyíték azonban nem volt, a tettes pedig mindent letagadott, a „hülyegyerek” hallucinációjára hivatkozott – ezen ment a kínlódás tíz teljes éven át. Egy másik esetben néhány intézeti gyermek ellen indult eljárás, csak éppen ezt felnőttpszichiáter vizsgálata alapján indították. Elképesztő, hogy számtalanszor felnőttpszichiáter vizsgál 3-4 éves gyerekeket, miközben egy felnőttpulmonológus például nem is merné egy ezergrammos koraszülött tüdejét becsövezni és lélegeztetni.

Mi a legszebb ebben a munkában?

Gyermekgyógyász is vagyok, így tudom, hogy a testi betegségek felderítése, vizsgálata is nagy kihívást jelentő szakma, de úgy látom, a mentális-pszichés állapot felderítése még nagyobb, nehezebb, összetettebb, főleg, ha ezt a testi betegségekkel szinkronban mint rendszert szemléli az ember, és így próbál választ találni, gyógyítani.

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el