Nyáktömlő-gyulladás állhat a térdfájdalom hátterében

Szerző: Szimpatika
Forrás: Fájdalomközpont
A térdfájdalom visszatérő vagy állandó probléma is lehet, mely a fiatalabbakat ugyanúgy érintheti, mint az idősebb korosztály tagjait. Leggyakrabban porckopás okozza a problémát, de sérülés vagy túlerőltetés után fellépő nyáktömlő-gyulladás, azaz bursitis is állhat a kellemetlen panasz mögött.

A sokakat érintő problémáról dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája beszélt.

Nyáktömlők a testben

„A testben lévő izmok, csontok, inak közt úgynevezett nyáktömlők helyezkednek el, melyek az érintkező felületek akadálytalan mozgását biztosítják. Testszerte számtalan helyen fellelhetőek, pl. a könyöknél, vállnál, térdnél. Ez utóbbinál több nyáktömlő is található, így ez a rész különösen ki van téve a nyáktömlők gyulladásának. Ez leggyakrabban sérülések, rheumatoid arthritis, fertőzés, illetve sok térdelés következtében jön létre, amikor nagy mennyiségű folyadék, esetleg vér halmozódik fel a bursa (nyáktömlő) zsákjában. A nyáktömlők ekkor begyulladnak, megdagadnak, fájdalmasan feszülnek” – mondja dr. Váradi Éva főorvosnő.

A térd nyáktömlő-gyulladásánál a leggyakrabban érintett a térdkalács előtt elhelyezkedő prepatellaris bursa.

A térd nyáktömlő-gyulladásának tünetei

  • Térdfájdalom (a bursa elhelyezkedésétől függően a térd mögött, illetve elöl)
  • Duzzanat
  • A térd meleg tapintású, vörös színű
  • Mozgáskorlátozottság

Forduljon orvoshoz, hogy ne terjedjen a gyulladás

Sajnos nem ritkán fordul elő, hogy kezeletlen esetben a gyulladás továbbterjed, még nagyobb fájdalmat okozva. Éppen ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és a páciens elmondása alapján nagy biztonsággal felállíthatja a diagnózist. A térdfájdalom legjobb kezelési módja egyrészt a nyáktömlő tartalmának leszívása, másrészt az aktív fájdalomcsillapítás, azon belül is az injekciós-infiltratív terápia. Ekkor az érintett területre beadott injekció hatékonyan csökkenti a gyulladást és így a fájdalmat is. Már az első alkalom jelentős javulást hozhat, ám a baj súlyosságától függően szükség lehet a kezelés ismétlésére a maximális gyógyulás érdekében. Dr. Váradi Éva szerint a módszert érdemes Guna-terápiával, lézeres kezeléssel is kiegészíteni, mivel ezek további segítségként járulnak hozzá a gyulladásért felelős anyagok elszállításához és a mielőbbi panaszmentesség eléréséhez.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!