A szúnyogcsípések helyes kezeléséről

Szerző: Kalmár Lalita
Duzzadt, viszkető, sokszor elvakart csípések, párnával a fejünkön átvirrasztott nyári éjszakák – ugye, mindenkinek ismerősen hangzik? Mégis, mivel tarthatók távol a vérszívók, illetve mit tegyünk, ha már megcsíptek? Dr. Háznagy Krisztinát, a Bazsalikom Patika gyógyszerészét kérdeztük.


Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen? A spray-k és krémek mellett még milyen szereket alkalmazhatunk?

A legismertebb módszerek a szúnyogháló, a zárt ruházat, illetve a testre kenhető és fújható kenőcsök, aeroszolok és folyadékok, melyek alkalmazását hatékonyságuk érdekében bizonyos idő után ismételni kell. Belső terekben használhatóak a sokszor igen kellemetlen szagú rovarölő spray-k vagy a konnektorba dugható riasztók. Mindemellett természetesen akadnak más házi praktikák a zümmögők távol tartására. Ilyen például a narancs-, citrom-, fodormenta-, eukaliptusz-, levendula- vagy vanília-illóolaj párologtatása, de a szegfűszeg szagát sem tűrik meg. Megfigyelések szerint nem kedvelik a paradicsom és a muskátli illatát, érdemes ezeket ültetni az ablak alá. Szabadban töltött nyári sütögetések alkalmával hasznosak lehetnek a rovarűző gyertyák és spirálok, az elektromos szúnyogirtók (ultrahanggal, vagy folyadékkal átitatott lapocskákkal tartják távol a rovarokat) vagy az úgynevezett UV-fénycsapdák.

Táplálkozással tehetünk a szúnyogcsípések ellen? Milyen természetes módszerek léteznek a megelőzésre?

Elsősorban testszagunk és izzadságunk miatt válunk a szúnyogok célpontjává, ezért a gyakori zuhanyzás segíthet, mert csökkenti kipárolgásunkat. Együnk fokhagymát, hiszen bőrön keresztül párologva szúnyogűző hatása van, csakúgy, mint a tartósan alkalmazott B-vitaminnak is.

Mi a teendő, ha tele vagyunk duzzadt, folyamatosan viszkető csípésekkel?

 

Többféle kenőcs, gél, stift és rázókeverék áll rendelkezésre a helyileg kialakult gyulladás, illetve irritáció csökkentésére. Fontos, hogy ha antihisztamin-tartalmú hűsítő gélt használunk, ne menjünk közvetlenül a napra, mert fényérzékenyítő hatása van. Ezen készítmények használata azért is fontos, mert különösen gyerekek esetében, a vakarózás következményeként, sebek alakulhatnak ki, melyek elfertőződhetnek. A kalcium-pezsgőtabletta, mint a legtöbb túlérzékenységi reakció esetén, ilyenkor is hasznos segítség lehet. Ha komolyabb az allergiás reakció, például nehézlégzés, fulladás, anaphylaxiás sokk következik be, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hogyan készüljön a nyárra az, aki túlérzékeny a csípésekre?

A kalcium-pezsgőtabletta vény nélkül is megvásárolható, a magasabb hatóanyag-tartalmú injekció már receptköteles. Antihisztamint tartalmazó krémeket, illetve tablettát is érdemes magunknál tartani, ha tudjuk, hogy az átlagosnál érzékenyebben reagál szervezetünk ilyen esetekre. A méh-, illetve darázscsípésre allergiásak orvos javaslatára és felügyelete alatt ún. deszenzibilizáló kezelést kaphatnak, mely hosszabb időt és elszántságot igényel ugyan, ám segítségével védettséget nyerhetünk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!