A család mindennél fontosabb

2014. 08. 02.
|
Címkék: Csak szólok...  Család 
Azt olvasom, hogy a jó párkapcsolat a testi-lelki egészség meghatározó tényezője. Meg hogy a házasok általában boldogabbak, tovább élnek, mint a társ nélküliek. Mert az ölelések gyakorisága a házastárssal összefüggést mutat a vérben található szív- és érrendszeri védőfaktorok mennyiségével és a vérnyomás értékével.

Ezért is igaz az a megállapítás, hogy a jó párkapcsolatban élők egészségesebbek, mint a magányosak. Azt is olvasom, hogy az elfogadást, az intimitásra való képességet, a megbocsátani tudást, az okos kompromisszumkészséget tanulni kell, lehet. Legeredményesebben a családban.

A család ezért is mindennél fontosabb.

Olvasok tovább... Egy nemrégiben elvégzett, az Ország Boldogság Tesztje elnevezésű akció során kiderült, hogy egyre több az egyedül élő, szkeptikus, szorongó ember, aki orvosi segítségre szorul. A lelki élettel foglakozó szakemberek szerint azért, mert hiányzik életükből a legkritikusabb élethelyzetekben a család, amely a pozitív attitűdöt erősíti, és erőt ad a nehézségek elviseléséhez.

A család, ugyanis, fontosabb a karriernél, a sikernél, a pénznél.

A család mindennél fontosabb.

Miért jutott mindez az eszembe? Nos, azért, mert a napokban meghívót hozott a postás. Egy kivételes családi eseményre.
Kicsit féltem tőle. A családtagok java részét személyesen nem ismertem. Nehéz dolog egy nagy és összetartó családba, annak bonyolult kapcsolataiba belecsöppenni. S bár szakmám miatt, azt hiszem, nincsenek kommunikációs gondjaim, mégis felmerült bennem a szorongás, melyet Eric Berne, a híres amerikai pszichiáter úgy fogalmazott: mit mondasz a „Helló” után? Magyarul: miről fogok egy hosszú ebéd alatt, számomra mégiscsak ismeretlen emberekkel beszélgetni. De aztán lefutott bennem mindaz, amit erről a sikeres családról tudok. „Ugyan – nyugtattam magam –, csak nem fogok magányosan ülni az asztal sarkánál egy olyan családban, ami tele van vállalkozó kedvű emberekkel, gyógyszerészekkel, tanárokkal, cégvezetőkkel, önkormányzati képviselőkel? Akik egy gyönyörű operaelőadásért, koncertért olykor több száz kilométert képesek voltak utazni! Ahol még a hetven-nyolcvan éves nagymamák és nagypapák is fent vannak a Facebookon!”

Felesleges volt szoronganom.

A családi esemény Baranyai Ilona és Varga Gyula gyémántlakodalma volt. Házasságuk hatvanadik évfordulója.

Szép volt nagyon. Ica néni és Gyuszi bácsi elfogódottság, zavar és izgalom nélkül „viselték” a rájuk irányuló figyelmet, fogadták el a szeretetet. Lecke volt ez számomra egészséges lélekből, emberi tartásból, és a boldogságra való képességből.

A templom megtelt, a pap szépen beszélt. A gyöngyösi ferencesek templomában a hálaadó szentmisére, s az azt követő ünnepi lakomára még Amerikából is eljöttek régi barátok, gimnáziumi osztálytársak. A vendéglőben, az ebéd előtt levetített fényképeken az elmúlt hatvan év legfontosabb pillanatait láthattuk. A régi menyegzőt, a gyerekek születését, a gyerekek esküvőjét, aztán az unokák érkezését. Kezdetben fekete-fehér, aztán színes fotókon rögzített pillanatokat. Két egymást szerető ember hosszú, közös életéből. Azt láttuk, ami az életben igazán fontos. Azt láttuk, ahogyan az ember a körülmények, a történelem viharai, a rendszerek változásai közben, annak ellenére: boldog.

Ilyen ritka eseményeken az ember elgondolkodik, hogy mi a titok.

Mitől jó, tartós hatvan éven át egy párkapcsolat?

Mi kell hozzá? A pszichológusok szerint bizalom, kölcsönös tisztelet, intimitás, mely nem csupán érzékiség. Több annál. Az, hogy álarc nélkül merem vállalni magam, érzéseim, gondolataim a másik előtt. Aztán az elfogadás képessége. Szabadság és közös érdeklődés, közös programok. No és viszonosság, hogy kiegyensúlyozottan működjön a kapcsolatban az „adok-kapok”. És persze hűség meg lojalitás.

Mennyi minden! Ezért olyan nehéz!

Pedig életünk legfontosabb kérdései közé tartozik, sikerül-e olyan társat találnunk, akivel egyetértésben leélhetjük az életünket, felnevelhetjük a gyerekeinket, aki számíthat ránk, s akire jóban-rosszban számíthatunk. A különböző társadalmak és történelmi korok más és más fontosságot tulajdonítottak a párválasztásnak. A keleti, a lélekvándorlásban hívő emberek számára az életben nem az egyéni boldogulás a legfontosabb. Ezért a házasság feltétele jórészt ma sem a szerelem, hanem egyfajta gazdasági, társadalmi érdekszövetség. Az individualista nyugati kultúrák szerint azonban, mivel az ember csak egyszer él, joga van a boldogsághoz. Így aztán a szerelem nevében házasodnak, válnak, ölnek és ölelnek.

A szerelem azonban csak akkor lesz tartós, mondják a szakemberek, ha megvan benne az intimitás, a szenvedély és az elkötelezettség. Döntés arról, hogy nekem ő és csakis ő kell, kitölti az életem az iránta érzett szerelem. Ritka az, hogy tartósan, akár egy egész életen át mind e három egyszerre legyen jelen.

Valószínűleg akkor érezzük úgy, hogy megtaláltuk az igazit, ha párunkkal képesek vagyunk megteremteni a kora gyerekkorban átélt intimitást, környezetünk, szüleink elfogadják őt, anyagi, társadalmi biztonságot teremt számunkra, és alapvetően egyforma értékek mentén tudjuk nevelni gyerekeinket, élni mindennapjainkat. Hogy mindez mennyire bonyolult folyamat, bizonyítja, hogy keveseknek sikerül.

Mindez azonban csupán elmélet. Ica néni és Gyuszi bácsi valószínűleg csak legyintenének. S mosolyognának csendesen. Mert a titok megfogalmazhatatlan. Talán csak ennyi: hit és szeretet. Hétköznapok és ünnepek.

Olyan ritka ünnepek, mint ez a gyémántlakodalom. A vendéglőben, amikor felemelkedett a hangulat, Gyuszi bácsi örökifjú feleségének elénekelte szerelmes dalát, s a társaság ötven év fölötti tagjai táncolni kezdtek, a húsz alattiak, az unokák elvonultak. A legkisebb, a gyönyörű szép, vékony gimnazista, szerelmével a sarokban csókolózni kezdett.

Nekem pedig mosolyognom kellett, mert ott a gyöngyössolymosi panzió éttermében oly egyszerűnek tűnt ez az egész. A szerelemnek kacskaringós útja, mely az első, félénk csókoktól, esküvőkön és szülőszobákon át a gyémántlakodalomig vezet.

Ha vezet. Ha Isten úgy akarja. Gyula bácsi és Ilonka néni tudja ezt. Ezért az 1954-ben megkötött házasságuk hatvanadik évében, a gyémántlakodalmuk alkalmából mondott hálaadó szentmisén az örökkévalónak köszönték meg, hogy szerethették, s hogy még ma is szeretik egymást. Hogy élnek.

Isten tartsa meg őket ilyen fiatalosan, egészségben, jókedvűen még sokáig.

 

Szeptemberi akció

Béres Magnézium 250 mg+B6 filmtabletta

60 db

1 625 Ft

27,1 Ft/db
Magnéziumhiány megelőzésére és kezelésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

1 875 Ft

37,5 Ft/g
Különböző bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Multi-Tabs® Immuno Kid rágótabletta

30 db

3 345 Ft

111,5 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény, 4 éves kortól
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Antibiotikumos kezelés, vagy gyomor- és bélrendszeri fertőzés esetén javasolt
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 295 Ft

647,5 Ft/g
Gyorsan a bőrbe jutó formula. A száj és arc területén jelentkező herpeszfertőzés helyi kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 290 Ft

38,2 Ft/db
A kalcium, D3-vitamin és K2-vitamin hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gynoflor® hüvelytabletta

6 db

2 605 Ft

434,2 Ft/db
Egyedülálló kettős összetétellel segít helyreállítani a normál hüvelyflórát. Életképes lactobacillusokkal támogatja a hüvely lactobacillus állományát, kis mennyiségű ösztriol tartalma pedig gondoskodik a hüvelyhám regenerálásáról
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 30 mg tabletta

30 db

1 335 Ft

44,5 Ft/db
A nyák besűrűsödésével járó heveny és krónikus légúti megbetegedések kezelésére, valamint a nyákoldás elősegítésére alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 580 Ft

15,8 Ft/g
Izom- és ízületi fájdalomcsillapító gél, lokális alkalmazásra a bőrön
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 235 Ft

61,8 Ft/db
Torokfájás, torokgyulladás és a szájüreg enyhe fertőzéseinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
1124 Budapest, Csörsz u. 43. Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

1 840 Ft

36,8 Ft/db
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszer. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® forte filmtabletta

30 db

2 325 Ft

77,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával*** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (***Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua resist vízálló sebtapasz

28 db

565 Ft

20,2 Ft/db
Víz és szennyeződésálló ragtapasz, amely lélegzik. Jó tapadású és rugalmas
Orvostechnikai eszköz *

Béres Porcerő Forte + D3-vitamin filmtabletta

90 db

4 830 Ft

53,7 Ft/db
Ízületi megbetegedésekben vagy fokozott ízületi terhelés következtében kialakuló porc-, illetve ízületi rendellenesség esetén
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
www.beres.hu
Speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer

Stadalax® 5 mg bevont tabletta

50 db

1 465 Ft

29,3 Ft/db
Hashajtó készítmény, rövid időtartamú kezelésre szolgál székrekedés esetén
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 090 Ft

23,2 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz *

Nasopax orrspray gyermekeknek

10 ml

1 425 Ft

142,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg a náthás és az allergiás orrdugulással. Kíméletes, nem szárítja az orrot. Akár 4 hétig is használható. 3 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Allegra® 120 mg filmtabletta

30 db

2 055 Ft

68,5 Ft/db
Napi 1 tabletta gyorsan és 24 órán át segít a szénanátha számos tünete ellen, hosszú távon is hatékony. Laktóz- és gluténmentes
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó u. 1-5. Gyógyszerinformáció: (+36 1) 505 0050 www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el