Mitől leszünk rákosak?

Szerző: Szimpatika
Manapság számos elmélet létezik arról, hogy a rákos daganatok miért alakulnak ki az emberi szervezetben. Sokak szerint a legfőbb ok a dohányzás, mások szerint az alkohol vagy éppen a túlsúly, de több kutató genetikai hibákra vezeti vissza a betegségek eredetét.

A kérdés még messze nem eldöntött, s naponta juthatunk hozzá újabb és újabb értékes információkhoz. A World Cancer Research Fund konferenciáján Rocardo Uauy professzor előadásában elmondta, hogy a rák kialakulásának valószínűsége jelentős mértékben függ az életmódtól, valamint attól, hogy az édesanya milyen környezetet biztosított a magzatnak a terhesség alatt, illetve hogyan élt azt megelőzően. Ezért például kulcsfontosságú, hogy dohányzott-e, ivott-e alkoholt és rendelkezett-e túlsúllyal. Azok a környezeti tényezők, melyek hajlamosítják a gyermekeket az elhízásra, növelik a rák kialakulásának valószínűségét is.

A főbb rizikófaktorok kialakulása tehát nem a felnőttkortól, de még csak nem is a születéstől datálódik. Maga a rák valójában egy genetikai hiba, de a kialakulás valószínűsége alapvetően a külső környezettől függ. Ebbe természetesen nem csak a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás tartozik bele – jelentősen meghatározza életkilátásainkat az is, hogy pl. édesanyánk dohányzott-e, ivott-e alkoholt, tiszta vizet fogyasztott-e, nem vitt-e be szervezetébe bizonyos toxinokat (pl. dioxint, ami az anyatejjel könnyedén bejut az újszülött szervezetébe).

Érdekes módon tehát a szülők jelentős mértékben csökkenthetik a rák kialakulásának valószínűségét gyermekeikben azáltal, ha egészségesen élnek.

Uauy professzor kiemelte, hogy egy várandós anyának a terhesség során naponta mindössze 150 kalóriával kell többet bevinnie szervezetébe, nem szabad „kettő helyett ennie”. Ez azért is különösen fontos, mert az anya testsúlya hatással van az újszülött testsúlyára, és pl. egy 4 kg-nál nehezebb újszülött kislánynál nagyobb valószínűséggel fog mellrák kialakulni. Minden extra 500g súly 6%-kal növeli a betegség kialakulásának esélyét.

Természetesen emellett a gyermek fejlődése során figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű fizikai aktivitást végezzen, mozogjon, sportoljon. Nem szabad a gyermeket „tömni” sem, az „edd meg az utolsó falatot is (mert addig nem csinálhatsz ezt vagy azt)” ideje lejárt. A gyermekkorban kialakuló túlsúly növeli a vastagbél-, a mell- és a veserák kialakulásának valószínűségét is.

A zöldségek többségéről egyértelműen bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztásukkal számos rákos betegség megelőzhető.


Forrás: https://pirosmedicina.drtihanyi.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!