Az ízületi porckopás visszafordítható!

2014. 08. 10.
Szerző: Szimpatika
Aki az artrózis (ízületi porckopás) diagnózisát hallva információkat szeretne kapni az okokról és a gyógyulás esélyéről, annak sokszor keserű csalódásban van része. A lehangoló válasz szerint az okok ismeretlenek és a betegség gyógyíthatatlan – ezek az információk azonban egyszerűen nem állják meg a helyüket.

Az artrózis táplálkozással befolyásolható

Bár a modern orvostudomány az okokat nem ismeri, ennek ellenére számos különféle terápiát és drága műtéteket javasol – ám ezeknek egyike sem képes gyógyítani az ízületi porckopást. Olyan emberek tapasztalati beszámolói azonban, akik az artrózis miatt változtattak életmódjukon és táplálkozásukon, azt mutatják, hogy az ízületi porckopás stádiumtól függően olyan mértékben befolyásolható, hogy a tünetek – minden gyógyszer és műtét nélkül – az egészséges táplálkozásra való átállással teljesen eltűnhetnek.

Az artrózis évek és évtizedek alatt alakul ki az alábbiak kombinációjának következményeként:

- Egészségtelen táplálkozás, amely a szervezet túlsavasodásához vezet (állati fehérjék, egészségtelen zsírok, finomított, rostszegény gabonatermékek és tésztafélék, szintetikus adalékokat – pl. tartósítószerek, színezékek, aromák, ízfokozók – tartalmazó készételek)

- Ásványianyag-hiány

- Élvezeti szerek túlzott fogyasztása (koffein, alkohol, cukor stb.)

- Stressz és diszharmonikus lelki élet

- Mozgáshiány és/vagy helytelen terhelés

Egyes táplálkozásterápiákban, amelyeket artrózis esetén javasolnak a páciensnek, a disznóhús, disznózsír és a kolbászfélék a tiltólista tetején állnak, melyeket szorosan követ a nikotin, az alkohol, a fehér lisztből készült termékek és a cukor. Ezek a termékek messzemenően kerülendők, mondják. Az igazság azonban az, hogy ezeknek az ételeknek és élvezeti szereknek a teljes kerülése nem különösebben hasznos, ha amúgy minden mást a régiben hagyunk.

Az ízületi porckopásnál hatékony táplálkozásterápia az említett tiltásoknál sokkal többet foglal magába, és főleg következetesen, minden elemét betartva kell végrehajtani. Kezdetben ez lemondást jelent, és a szokások és függőségek leküzdése sok energiába kerül, arányát tekintve azonban a hosszú távú nyereség jóval nagyobb: a fájdalomtól és gyógyszerfüggőségtől való megszabadulás, általános egészség és egy új élet.

A túlsavasodás pusztítja a porcot, a lerakódások gyulladást okoznak

Az egészségtelen táplálkozás anyagcseréje során a vérben és a szövetekben mérgező savak keletkeznek. Az egészséges vér azonban enyhén lúgos és ilyennek is kell maradnia, máskülönben meghalunk. Tehát a szervezet mindent elkövet, hogy a keletkezett savakat bázikus ásványi anyagok, pl. kalcium segítségével semlegesítse.

Ha azonban a táplálékkal túl kevés ásványi anyag kerül a szervezetbe – ami a mai szokásos tápanyagszegény táplálkozásra többnyire igaz –, akkor a szervezetnek az ásványi anyagot pl. a csontból kell felhasználnia, hogy az őt elárasztó savakon úrrá legyen. Ha a kiválasztó szervek a túlzott savmennyiség miatt túl vannak terhelve, a semlegesített savak (úgynevezett salakanyagok) már nem tudnak kiválasztódni, így ezek elraktározódnak a szervezetben.

Raktárként a kötőszövet, a véredények és szép számmal az ízületek szolgálnak. A salakanyagok zavarják az ízületben az anyagcserét, és a szervezet megpróbálja őket kiválasztani. Ezt gyulladások segítségével teszi. Sajnos a meglévő és az újonnan folyamatosan érkező salakanyagok tömegében soha nem lehet úrrá a helyzeten. A létfontosságú ásványi anyagok krónikus hiánya megakadályozza a porcok regenerálódását, és az ízületi porc tömege egyre kisebb és kisebb lesz.

Egy alapos savtalanítás után azonban, és az ezt követő savszegény, tehát következetesen bázikus táplálkozás betartásával, amely rendkívül gazdag ásványi anyagokban, az ízületi porc – minden állítással ellentétben – képes újra regenerálódni!


Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!